Ny företag - ny bokföring...

2
Hejsan.
Jag har precis startat mitt företag (EF) och funderar på hur sjutton jag ska göra för att starta min bokföring.
Vilket program är det bäst att använda? Det ska vara så enkelt som möjligt. Vad "bör" första konteringen vara? Eller, tja - det vet jag ju eftersom det är mitt inköp av utrustning...

Själva bokföringen löpande sedan tror jag att jag har koll på, förutom en fråga: På fakturan för inköpet av utrustningen så stämmer det inte riktigt. Är en hel radda grejjer med, men så är det en sak jag inte betalat för och en sak jag inte fått. Det diffar inget i pris direkt, men hur bokför man det? Eller bokför jag bara hela fakturan och korrigerar sedan när jag får en korrekturfaktura?

Nä, just nu är det mest att komma igång med bokföringen som ligger som en liten klump, annars känns hela företagsstarten mest rolig 😃

Särskilt när jag hittat det här stället  😃

Mvh / Sara
2
Tack för alla svar!  :o  :D[br][br]Borde kanske skrivit att jag försökt söka här på forumet men inte hittat något svar som passat mig ... Eller så struntar jag i det och fortsätter läsa vad alla andra skriver istället. [br][br]Ha en bra dag!
2066
2
[quote author=saramartens link=topic=4143.msg19450#msg19450 date=1217849741][br]Hejsan. [br]Jag har precis startat mitt företag (EF) och funderar på hur sjutton jag ska göra för att starta min bokföring.[/quote][br][br]En bokföringskurs brukar vara en bra början.[br][br][quote author=saramartens][br][i]Vilket program är det bäst att använda?[/i] Det ska vara så enkelt som möjligt.[br][/quote][br][br]Jag använder SPCS, det finns massvis med andra, ladda hem alla som har demo eller testversioner och testa vad du gillar.[br][br][quote author=saramartens][br] Vad "bör" första konteringen vara? Eller, tja - det vet jag ju eftersom det är mitt inköp av utrustning... [br][/quote][br][br]Du svarade själv.[br][br][quote author=saramartens][br]Själva bokföringen löpande sedan tror jag att jag har koll på, förutom en fråga: På fakturan för inköpet av utrustningen så stämmer det inte riktigt. Är en hel radda grejjer med, men så är det en sak jag inte betalat för och en sak jag inte fått. Det diffar inget i pris direkt, men hur bokför man det? Eller bokför jag bara hela fakturan och korrigerar sedan när jag får en korrekturfaktura?[br][/quote][br][br]Välj själv, antingen ringer du dem och ber om en riktig faktura, annars ska du få en kreditfaktura på det som är fel. Angående betalning av något du inte fått beror det på vad ni avtalat, om du kommer få den senare eller om den är helt slut.[br][br][quote author=saramartens][br]Nä, just nu är det mest att komma igång med bokföringen som ligger som en liten klump, annars känns hela företagsstarten mest rolig :D [br][br]Särskilt när jag hittat det här stället  :D[br][br]Mvh / Sara[br][/quote][br][br]Lycka till!
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
106
Bokföringsnämnden har två broschyrer som kan vara en bra början för att lära sig bokföring:[br][br]Att föra bok[br]http://www.bfn.se/info/att_fora_bok.aspx[br][br]Bokföring, bokslut och deklaration - del 1[br]http://www.bfn.se/info/broschyr.aspx[br][br]Sedan finns ju förstås forumet för mera specifika frågor. Om du frågar som du gjorde är frågan lite för "öppen" för att man skall orka skriva 12 sidor med svar. Man kan inte lära sig bokföring genom ett forum. :) [br][br]Starten är lättare än du verkar föreställa dig. Alla affärshändelser skall bokföras på den dagen de inträffar, så om första händelsen är att du köper pennor och suddgummin, så är det det du bokför först. Är det istället en insättning av eget kapital på ett nytt bankkonto som företaget har, så är det det du börjar med. (Avslutningen av året är dock lite mera speciell då man skall bokföra en del saker i slutet av varje år, omföringar, skatter, moms, avskrivningar mm och sist årets resultat.)[br][br]Om du kör Mac, så är iOrdning ett av de bättre programmen, kostar 980:-. [br]http://www.iordning.se/ [br][br]Det finns många bokföringsprogram så rådet ovan om demo-versioner är bra. I ett annat forum jag hänger på så finns många diskussioner just om bokföringsprogram för Mac http://www.99.se/mac/ (sök på bokföringsprogram). Jag har ingen större koll på program för PC men det måste ha diskuterts här i forumet tidigare? Sök.[br][br]På min egen site om bokföring finns ett par resurser: guider för att bokföra moms, skatter, inkomster och utgifter och lösningar/mallar för tex Fakturor och Lönespecifikationer. [br][br]http://www.bokforamoms.se/[br][br]Lycka till med företaget! :)
Mitt företag: [URL=http://intelligentmammals.se/]www.intelligentmammals.se[/URL]
Min bokföringsguide: [URL=http://bokforamoms.se/]www.bokforamoms.se[/URL]
Min roliga tvåspråkiga blogg: [URL=http://alltommig.nu/]www.alltommig.nu[/URL]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.