Bokfröingsprogram för den okunnige!?

54
Jag behöver ett bokföringsprogram som passar den mindre kunniga! (F-skattare)

Jag vet att det finns olika konton med debet och kredet, men hur det funkar fattar jag inte.

* Jag vill därför att programmet ska vara idiotanpassat och presentera allt så jag fattar vad jag ska göra.

Sen vill jag även ta kontroll över min ekonomi. Just nu har jag ett konto med en del pengar på, men jag vet inte exakt hur mycket som är mitt och hur mycket som är skatt. Jag brukar därför chansa lite grov när jag gör mina privata uttag.

* Jag vill att programmet enkelt ska kunna presentera hur mycket som är skattemyndighetens pengar och hur mycket som är mitt.

Idag är det en bokföringsfirma som sköter bokföring och deklaration, men tar 1500 kr för att jag ska få reda på hur mycket jag kan ta ut.  :nono Dom är billiga annars, men jag känner att jag inte har kontroll.
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
321
Titta på Uni_bas standard. Enkelt program, du behöver inte kunna debit/kredit. Vettigt pris och bra support. Finns att ladda ner på [url=http://www.unicell.se]www.unicell.se[/url][br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
54
Ja det var ett bra tips, kollade lite på det, men hittande något mer lockande:[br][br]Föreningssparbankens e-bokföring.[br]250 kr/mån och så slipper man mata in alla siffror manuellt![br][br]Hmm tror nästan jag bestämt mig![br][br]Vad tror ni är det ett bra val för den okunnige?
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
321
Då gissar jag att du måste ha dina företagskonton osv hos den banken också? Ingår förresten fakturering? Någon man ju (förhoppningsvis) använder en hel del. Men men, bara du hittar något som du tror passar dig själv, så blir det nog bra. Lycka till![br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
54
Ja man måste ha sina företagskonton på Swedebank då.[br]Fakturering och autokontering ingår. Verkar rätt smidigt, eftersom alla belopp kommer in automatiskt.[br]Sen lär sig tydligen programmet att känna igen transaktioner också, så den föreslår att behandla den lika dant igen.[br][br]Någon som använt e-bokföring?
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
2066
2
Kanske kan vara smidigt. Personligen verkligen hatar jag att lämna ifån mig kontrollen till någon annan eller för den delen datorn :) Föredrar helt klart att utbilda mig och lära mig hur saker funkar, men visst - det tar en hel del tid och kraft. Är du nöjd och det fungerar för dig så är det ju perfekt!
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
54
Nej jag är inte nöjd med min revisor eftersom jag inte har kontroll och ber jag om uppgifter kostar det pemgar.[br][br]Jag har inte prövat e-bokföring på swedebank än, så jag vill veta om nån prövat det, samt om det verkar dumt att lämna sin revisor om man inte fattar så mycket om bokföring.
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
720
[quote author=Turbo123 link=topic=3505.msg16141#msg16141 date=1203117056][br]Nej jag är inte nöjd med min revisor eftersom jag inte har kontroll och ber jag om uppgifter kostar det pemgar.[br][/quote][br][br]Ja, är inte det taskigt. För om du gör en hemsida till någon och denna senare vill ha ett reklamblad också så gör du naturligtvis det gratis.
456
1
[quote author=Redkon link=topic=3505.msg16142#msg16142 date=1203119090][br][quote author=Turbo123 link=topic=3505.msg16141#msg16141 date=1203117056][br]Nej jag är inte nöjd med min revisor eftersom jag inte har kontroll och ber jag om uppgifter kostar det pemgar.[br][/quote][br][br]Ja, är inte det taskigt. För om du gör en hemsida till någon och denna senare vill ha ett reklamblad också så gör du naturligtvis det gratis. [br][/quote][br][br]Nej, men däremot om denne någon vill ha dokumentationen kring webbsidan... ;) Var nog det som menades..
54
[quote author=Redkon link=topic=3505.msg16142#msg16142 date=1203119090][br]Ja, är inte det taskigt. För om du gör en hemsida till någon och denna senare vill ha ett reklamblad också så gör du naturligtvis det gratis. [br][/quote][br][br];) hehe[br][br]Grejjen var ju att det kostar 1500 kr att få reda på hur mycket jag kunde ta ut en månad.[br][br]Löpande bokföring och deklaration, okej det har jag gladeligen betalat för, men om man ringer och frågar hur mycket man kan ta ut en månad som väntar man sig inte en avgift på 1500 kr för det! Är ju inget roligt att betala 1500 kr varje gång man vill göra ett privat uttag! Eller är det något väldigt avancerat att se hur mycket pengar som är skattemyndighetens och hur mycket som är mina?[br][br]Så min tanke var därför att sköta bokföringen själv, just för att kunna få mer kontroll och se mina tillgångar på annat sätt än en klumpsumma. ->Vidare frågade jag också om e-bokföring är en bra lösning!
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
2066
2
[quote author=Turbo123 link=topic=3505.msg16141#msg16141 date=1203117056][br]Jag har inte prövat e-bokföring på swedebank än, så jag vill veta om nån prövat det, samt om det verkar dumt att lämna sin revisor om man inte fattar så mycket om bokföring.[br][/quote][br][br]Kan inte svara om e-bokföring då jag inte testat det. Jag rekommenderar att du går en kurs i bokföring innan du tar över din egen bokföring, så du får en idé om vad det innebär. Bl a komvux brukar ha gratis kurser.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1073
139
[quote author=Turbo123 link=topic=3505.msg16145#msg16145 date=1203152023][br][br]Grejjen var ju att det kostar 1500 kr att få reda på hur mycket jag kunde ta ut en månad.[br][br]Löpande bokföring och deklaration, okej det har jag gladeligen betalat för, men om man ringer och frågar hur mycket man kan ta ut en månad som väntar man sig inte en avgift på 1500 kr för det! Är ju inget roligt att betala 1500 kr varje gång man vill göra ett privat uttag! Eller är det något väldigt avancerat att se hur mycket pengar som är skattemyndighetens och hur mycket som är mina?[br][br][/quote][br][br]Ja, det är ganska så avancerat att se hur mycket pengar som är skattemyndighetens och hur mycket som är dina.[br][br]Jag känner inte till några detaljer om Föreningssparbankens e-bokföring, men jag betvivlar starkt att den produkten ger dig svar på ovanstående fråga.[br][br]
54
Hur gör ni andra f-skattare då, som har en klumpsumma på banken och redovisar moms årsvis med kontantinbetalningsmetoden? Om man ser sina konton i bokföringen, finns det då något enkelt sätt att hålla reda på hur mycket man kan ta ut varje månad?[br][br]Skulle vara intressant att veta, eller chansar ni också? :)
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
1324
2
Jag har kollat runt en massa olkia bokföringsprogram. Om för att vara ärlig så har jag bara sett ett program som kan tala om hur mycket skatt som skall betalas till skattmasen. Och det är EFRedo. (www.enskildfirma.nu)[br][br]Hur gör då alla andra. Jag tror att det vanligaste är att man tar ut en resultatrapport från företaget. Och där ser hur månaden gått. Och sedan kan man ta ut ca hälften. Ok detta är ingen perfekt lösning för har man stora inkomster är det ju högre marginalskatt så då fattas pengar i bolaget. Men skatten är ju en privat angelägenhet så då får man äta blodpudding en månad året efter. [br][br]Hans
54
Så om programmet kan spotta ut ett resultat när som helst fram till den datumen jag kollar så kan jag alltså se hur mycket jag kan ta ut om jag vet hur mycket skatt jag ska betala?[br][br]Men en idotfråga på det :)[br][br]Om jag i juli 2008 spottar ut resultatet fram till den månaden, påverkas då resultatet om jag i juni 2008 tagit ut t.ex. 14 000 kr som privat uttag? Eller måste jag bokföra separat hur mycket privata uttag jag gjort det och sen dra bort det från resultatet?[br][br](Jag fattar inte mycket om bokföring  ???)
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
720
Dina privata uttag påverker inte resultatet alls men naturligtvis ska de okföras ändå.[br][br]Att spotta ut en resultaträkning kommer inte att säga dig direkt något om hur mycket skatt du ska betala, i synnerhet inte om du bokför enligt kontantmetoden. Då kommer ju varken intäkter eller kostnader att vara med bokföringsmässigt förrän den dagen du betalar dem, men hade det varit bokslutdatum så hade du varit tvungen att ta med dem ändå. [br][br]Det bästa sättet att veta hur mycket som är dina egna pengar är att lämna en så riktig preliminär deklaration som möjligt och ändra den efterhand som du ser att ditt resultat förändras utifrån vad du trodde från början. Då kommer din F-skattedebitering att ligga hyfsat rätt och alltså är alla pengar på firmans konto dina och dina leverantörers, Skatteverket har redan fått sitt.
54
-> Föresten kontantmetoden står det inget om på f-skattebeviset, bokslutsmedtoden står det bara![br][br]* Tyvärr är ju bara preliminära deklarationen uppskattningar och då är vi tillbaka på ruta ett...[br][br]Jag vill lösa detta :)[br][br][b][br]Låt oss säga att jag gör så här:[/b][br]Jag "spottar ut" resultatet hittills varje månad, när jag vill ha privat uttag, dvs. lön.[br]Av resultatet betalar jag väl ca: 50% i skatt då va? (Årsinkomst ca: 250 - 300 tKr)[br][br]Då vet jag ju hur mycket som är skatt hittills under året. Om jag då tar 50% av resultatet minus mina privata uttag hittills under året borde väl det som är kvar tillgängligt för privat uttag?[br][br]- Sen är det ju klart att man kanske kan göra avdrag i deklarationen, men dessa får jag väl se som en bonus sen...[br][br]-> Kan jag göra så här, eller är jag helt ute och cyklar?[br][br]
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se
720
[quote author=Turbo123 link=topic=3505.msg16181#msg16181 date=1203333769][br]-> Föresten kontantmetoden står det inget om på f-skattebeviset, bokslutsmedtoden står det bara![br][br]* Tyvärr är ju bara preliminära deklarationen uppskattningar och då är vi tillbaka på ruta ett...[br][br][br][/quote][br][br]Kontantmetod eller bokslutsmetod, två olika namn på samma sak. I bägge fallen bokför du inte dina intäkter eller kostnader förrän de också blivit en inetalning eller utbetalning, något som du sedan måste rätta till vid bokslutet då alla som tillhör 2008 ska med oavsett om du fått betalt/betalat eller ej.[br][br]Visst är preliminär deklaration en uppskattning, men så är också den beräkning du vill göra för att veta hur mycket som är dina pengar.  [br][br]Även en skatt du betalar är ett privat uttag så i princip kan du ju istället säga att hela resultatet  minus det du redan tagit ut är dina pengar. [br][br]Eftersom en enskild firma inte beskattas separat så är det inte lätt att direkt ur en resultaträkning se vad som du ska betala i skatt. Har du ex räntor för ett större lån (huslån) så minskar du skatten du ska betala men det syns ju inget av det alls i din bokföring. Har du hus ska du betala fastighetsavgiften så det blir en extra skatt, men inte syns det i din bokföring.
1324
2
Som jag skrev tidigare så finns det nästa inga bokföringsprogram som talar om den skatt som du skall betala. Förutom EfRedo. [br]I alla andra fall får man ha ett skatteprogram eller använda skatteverkets hemsida[br]  för att manuellt räkna ut skatten som skatteverket skall ha. Och sedan dra av den f-skatt man betalt. Har du sedan årsmoms får man dessutom räkna in den. Och detta är en ganska omständig process så jag förstår att du får betala 1500:- per gång. [br][br]Mitt alternativ är då att man säger att halva överskottet i resultaträkningen är disponibelt för dig så bör man inte ligga helt fel. Men du får räkna med att det kanske blir ett fel på +- 10% efter årets slut.  Och att man använder faktutrametoden är ju bra för då tar man bara hänsyn till dom inkomster man fått in. Det som är fakturerat men inte betalt tar man nästa månad. [br]Hur skall man då räkna. [br][br]Ex om jag 31/1 ser att årets (bara januari månad)resultat är 25000:- så kan jag ta ut 12500:- (egna uttag och inbetald f-skatt räknas ju inte med i resultatet)[br]Om jag sedan den 29/2 har ett årsresultat (nu januari och februari) på 60000:- så kan jag räkna med att jag ka ta ut en lön på halva = 30 000:-. Men eftersom jag i januari tog ut 12500:- så är det bara 17500:- kvar för denna månad. [br] Och så får man fortsätta räkna. [br][br]Hans
54
[quote author=hfohrman link=topic=3505.msg16185#msg16185 date=1203344065][br]Mitt alternativ är då att man säger att halva överskottet i resultaträkningen är disponibelt för dig så bör man inte ligga helt fel. Men du får räkna med att det kanske blir ett fel på +- 10% efter årets slut.  Och att man använder faktutrametoden är ju bra för då tar man bara hänsyn till dom inkomster man fått in. Det som är fakturerat men inte betalt tar man nästa månad. [br]Hur skall man då räkna. [br][br]Ex om jag 31/1 ser att årets (bara januari månad)resultat är 25000:- så kan jag ta ut 12500:- (egna uttag och inbetald f-skatt räknas ju inte med i resultatet)[br]Om jag sedan den 29/2 har ett årsresultat (nu januari och februari) på 60000:- så kan jag räkna med att jag ka ta ut en lön på halva = 30 000:-. Men eftersom jag i januari tog ut 12500:- så är det bara 17500:- kvar för denna månad. [br] Och så får man fortsätta räkna. [br][br]Hans[br][/quote][br][br]Det verkar ju väldigt vettigt detta![br]Jag har inga huslån eller nått som ger mig stora avdrag i deklarationen heller.[br][br]För mig spelar det ingen roll om det diffar 10% i slutet.
Johan Kraner Åsedahl Webbdesigner http://kraner.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.