Skillnader i skatt mellan HB och AB

49
Halloj alla glada,

Jag har gått och blivit lite fundersam över det här med skatter. Jag har fått för mig att det är lönsammare ur skattesynpunkt att ha ett AB än ett HB. Detta har jag grundat dels på när jag gör uträkningar för skatt på exempelvis nuteks hemsida. Där får jag alltid ett bättre resultat med AB än med HB trots identiska förutsättningar. Jag har även fått för mig att om man inte har några intentioner på att ta ut något ur verksamheten så är det bättre med AB då du "bara" betalar bolagsskatt på 28% så länge du låter pengarna vara kvar i bolaget och alltså inte tar ut dem i lön. I ett HB måste man väl skatta vinsten med egenavgifter, kommunalskatt och eventuell statlig skatt även om man har för avsikt att invistera dem i bolaget igen. Visst, man kan ju investera dem innan årets slut så att säga men man kanske vill bygga upp lite soliditet... Jag var hos Almi på seminarie igår och de hävdade att det inte är någon större skillnad skattemässigt mellan AB och HB vilket jag spontant har lite svårt att köpa.

Finns det någon som vågar sig på ett pedagogiskt försök att förklara skillnaderna i skatt mellan AB och HB?  :-[
cigarrspecialisten.se
720
AB och HB skattar enligt helt olika system men i slutändan blir beloppet ungefär detsamma ändå. [br][br]Tänk dig ett bolag där resultatet (exkl lönen till ägaren) av verksamheten är 100.000. [br][br]Om man inte tar ut någon lön ur AB:et så blir alltså resultatet 100.000 i bolaget varvid bolagskatten blir 28.000 kronor. Bolaget har 72.000 kvar och du som ägare har inget i in egen plånbok.[br][br]I ett HB så har du möjlighet att sätta av denna vinsten i expansionsmedelsfond som beskattas med 28% under förutsättning att hela "resultatet" finns kvar i bolaget. Din skatt (eftersom inte HB:et själv skattar) blir 28.000 som du tar från bolaget, det finns 72.000 kvar i bolaget och du som delägare har inget i din egen plånbok.[br][br]Om man istället vill att hela resultatet ska hamna i en egna plånboken så blir det ju andra skattesatser.[br][br]Om AB:et har 100.000 att lägga i lönekostnad så kan bruttolönen bli ca 75000 och din nettolön blir 52000. Du själv får 52000 i in plånbok och bolaget betalar 48000 till staten i form av skatt och arbetsgivaravgifter. Bolagets resultat är nu 0 och bolaget har därför ingen egen skatt att betala.[br][br]Om du tar ut alla pengarna från ditt HB så måste du beskatta hela resultatet. Ditt skattemässiga resultat blir 75000 efter scablonavdraget (jfr det med en möjliga bruttolönen i AB:et). I skatter och egenavgifter ska du nu betala ungefär 48.000 till staten och får själv behålla 52.000. Känns siffrorna bekanta?[br][br]Sedan finns det andra skattemässiga fördelar med ett AB ex behandling av ej avdragsgilla kostnader, reavinster, skatten på utdelning mm.
49
Ok, tack så mycket för det svaret. Så en expansionsmedelsfond är hemligheten om man har tankar på att reinvestera vinsten i ett HB.
cigarrspecialisten.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.