Funderingar kring företagsregistrering

49
Halloj alla!
Jag har några frågor kring registrerandet av företag som jag hoppas jag kan få hjälp/tips med. Förutsättningarna är att det är en enskild firma och ska sälja tjänster i form av konsulttimmar.

1. Möjligen en mycket dum fråga men vill ändå stämma av för säkerhets skull. Vad är beräknat beskattningsunderlag? Är det helt enkelt den summa jag beräknas sälja för under året och som alltså ska läggas moms på? (bortsett att jag inte har gemenskapsinterna förvärv, uttagsbeskattning, omvänd skattskyldighet och annan krångel.) Är det i så fall någon skillnad mot summan i min nettoomsättning? Jag kanske är helt snurrig nu...

2. Förutsatt att jag håller mig inom kraven, bör jag då ha redovisningsperiod ett år eller bör jag hellre välja 3 mån? Det känns spontant bättre att ändå köra var tredje månad för att ha lite koll å stämma av momsen med jämna mellanrum.

3. Faktura eller bokslutsmetoden? Visst bokslutsmetoden är enklare men fakturametoden är ändå inte speciellt omöjlig den heller om man ser till att man mest har "basic transaktioner" i företaget. Om man ändå har planer på att expandera med tiden och/eller kanske driva ett HB också så är det kanske lika bra vänja sig med fakturametoden på en gång? Eller sparar man så pass mycket tid och energi på bokslutsmetoden att den ändå är att föredra?

4. Kan man starta företaget säg två-tre månader innan man egentligen har tänkt att dra i gång själva verksamheten för att på så vis kunna köpa in saker åt företaget i lugn och ro innan man alltså börjar utföra några tjänster? Kanske klart man kan men är det bara till att regga det som vanligt eller måste man ansöka om registrering under ett uppbyggnadsskede? Verkar ju idiotiskt att man inte skulle kunna starta företaget några månader innan man har tänkt att ha några intäkter...

5. Så förflyttar vi oss från momsen och dyker istället in i den preliminära skattens förlovade land. Man ska här fylla i inkomst av tjänst för resten av året. Säg att jag har en fast anställning just nu men har för avsikt att säga upp mig inom kort. Bör jag då ändå fylla i så som situationen ser ut nu, alltså med förutsättningen att jag skulle jobba kvar året ut?

6. Man ska även fylla i vad man tror att näringsverksamheten kommer att generera och allt detta kommer i slutändan utgöra min preliminära skatt som ska delas upp på tolv och sedan betalas in månadsvis. Är det kanske bättre att skriva ett ganska så mycket mindre belopp så att man slipper ligga ute med så mycket pengar? Man vet ju faktiskt inte hur bra affärerna kommer att gå. Så länge man lägger undan och själv har koll på hur stor "smällen" kommer bli så är det väl lugnt?

7. Två snabba på slutet också när jag ändå är igång; det ska fyllas i en del saker ang. pension så som exempelvis ” Underlag särskild löneskatt på pensionskostnad” och ” Ange eget pensionssparande som dragits av vid beräkning av verksamhetens överskott”. Är detta någon som måste  fyllas i eller är det bara om man har för avsikt att avsätta en del av vinsten till en pensionsfond typ? Här känner jag mig riktigt lost måste jag erkänna.

Mycket möjligt att jag kan läsa mig till detta men till mitt försvar så har jag läst igenom de flesta av SKVs broschyrer och känner ändå att jag vill höra med er också  ;)

Med vänlig hälsning
/ Daniel
cigarrspecialisten.se
22
Jag gick igenom det som du gör nu för exakt ett år sedan, kan därför ge färska svar på sina frågor...[br][br]1. Beskattningsunderlag är det samma som nettointäkt som innebär intäkter minus kostnader (minus ett schablonavdrag på 25% under uppstartsåret). Det är på denna nettointäkt, som är detsamma som vinsten, som är det samma som ditt egna kapital i enskild firma, som din f-skatt beräknas. [br][br]2. Ja, helt rätt tänkt, mycket bättre att ha löpande koll än att spara till årets slut.[br][br]3. Rätt tänkt även här, fördelen med faktureringsmetoden är att du har koll på vilka utgifter som är på gång. Det blir bara ett extra steg i bokföringen men är helt klart värt det.[br][br]4. Jo visst kan du starta upp ett tag innan. Fördelen är framför allt att du momsregistrerar dig så att du kan kvitta momsen på det du köper in. [br][br]5. Fyll i det du räknar med, dvs så nära verkligheten som möjligt.[br][br]6. Jag resonerade tvärt om eftersom jag inte riktigt har den självdiciplinen. Men har men det, som du ju verkar ha, så är det vad de flesta rekommenderar. Räkna intäkterna lågt och kostnaderna högt . En del anmäler till och med nollvindt under första året, men är man säker på att men kommer att få¨en vinst är ju det dumt, tycker i alla fall jag.[br][br]7. Noll koll på denna fråga så det hoppade jag förmodligen över...[br][br]Lycka till![br]Michelle
49
Supermycket tack för svaret Michelle! Trodde ingen skulle våga svara  ;)[br][br]På fråga 4:a undrar jag dock fortfarande om man behöver/bör åberopa uppbyggnadsskede för att ansökan ska godtas eller om det bara är att regga sig och låtsas som det regnar även om man alltså inte har intentionen att dra in några pengar än på några månader. Det är bara att regga som vanlig eller?[br][br]Än en gång tack för att du tog dig tid! Andra är också givetvis mer än välkomna att ge er in i debatten  :) .[br]
cigarrspecialisten.se
2066
22
Det är bara att regga. Ingen förväntar sig att ett företag ska gå med vinst från första månaden. Så länge tanken är att driva det som företag är det lugnt. (Dvs, inte starta företag bara för att slippa moms på saker du tänker använda privat.)[br]Du får dock ta in saker i företaget som du köpt en tid innan själva starten, så av den anledningen är det inte nödvändigt att starta innan du tänkt dra igång.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
49
vet du inte säkert att du går med vinst första året sätter du 0:- Allt annat är dumt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
49
Ok, ja jag har ju alla intentioner att verksamheten ska vara varaktig så det är ju inte tänkt att jag ska ha det bara för att köpa in momsfritt  :).[br][br]Jag fårstår tanken bakom SKVs regel att man måste begära att få F-skatt för att man är under uppbyggnadsfasen men är ändå lite huvudlöst att det egentligen inte ska vara meningen att man får sin F-skattsedel förens man har intäkter. Det är ju inte precis lätt att skaffa sig kunder utan att kunna uppvisa att man har F-skatt. Moment 22 känns det lite som.[br][br]Men tusen tack för svaren, har varit mycket nyttigt. Snart dags för reggning med andra ord  :)
cigarrspecialisten.se
193
Du kan gå noll eller minus på firman i två år utan att Skatteverket tycker det är konstigt.[br][br]Detta bör du göra om du inte vet om det över huvudtaget kommer att bli en vinst. Jag antar att du menar registrering av enskild firma (såg inte om du skrev det någonstans). I så fall blir det lättare att efter bokslutet per 31 december pynta in eventuell kvarskatt på vinsten istället för att kräva tillbaka pengarna från Skatteverket.[br][br]Fråga 7, du har rätt att avsätta viss andel av omsättningen till eget pensionssparande. Kommer inte ihåg hur stor andel det är, men kolla med din bank. De har säkert en sparform som kan passa.[br][br]Tänk på att allt du drar in räknas som vinst när du kör enskild firma, och nettovinsten får du när skatt, egenavgifter och avdragen dragits av. Om det skulle rulla på bra, fundera i så fall på att ombilda till aktiebolag istället.
49
Kommer absolut att ombilda till AB så fort jag kan. Strategin är väl att firman, till stor del, ska kunna finansiera sin egen ombildning. Om det är en vettig strategi eller ej vet jag inte  :-[.
cigarrspecialisten.se
193
[quote author=Dancar link=topic=3436.msg15854#msg15854 date=1201785349][br]Kommer absolut att ombilda till AB så fort jag kan. Strategin är väl att firman, till stor del, ska kunna finansiera sin egen ombildning. Om det är en vettig strategi eller ej vet jag inte  :-[.[br][/quote][br][br]Visst är det en vettig strategi! Det kallas apportegendom, och kan bestå av antingen enbart eget kapital eller eget kapital och inventarier. Alternativet är ju att skjuta in 100 000 SEK kontant privat...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.