Bokföring av outsourcead faktura

62
Tjena

Vi outsourcar faktureringen och jag tänkte höra med er experter vad ni tror om min bokföring för detta.
Vi tar en faktura avg. på 25 SEK (inkl moms), frakten är 30 SEK (inkl moms).

1680 (kortfr. fordr.) Debet 700
3051 (förs. varor) Kredit 516
3510 (emb./porto) Kredit 24
3540 (fakt. avg.) Kredit 20
2611 (utg. moms) Kredit 140

Vad som sedan sker är att när betalningen kommer så bokförs avgiften för outsourcingen på den bokföringsposten, men det jag är nyfiken på om jag gör rätt är just ovanstående bokföringspost.

EDIT: Slutligen är jag nyfiken på vad ni tycker man ska använda för bokföringsunderlag på denna bokföring eftersom vi aldrig ser faktura och bara har en följesedel utan summor på, går den lika bra att använda ? Eller behöver man kanske skriva dit summorna för att det ska vara giltigt som bokföringsunderlag.
http://www.drakbutiken.se
589
1
Ser ni aldrig fakturorna? Verkar konstigt om ni inte får en kopia. Det är ert företags skyldighet att lagra kopia på fakturorna i 10 år, oavsett om ni låter någon annan sköta faktureringen.[br][br]Jag skulle istället för konto 1680 välja ett kundfordrings-konto, men inte det normala 1510, utan välja ett annat och kalla det något som t.ex. "Kundfordringar, outsorcing" eller liknande. Annars ser bokningen riktig ut.
62
Lustigt! Får ta och höra med företaget i fråga.[br][br]Att använda kundfordr. konto är förhoppningsvis smaksak ?
http://www.drakbutiken.se
589
1
Nja, se det så här. [br][br]Är det ni eller de som sköter dina fakturor som har fordringar på kunderna?[br]Vem har utfört jobbet?[br]Vem står för risken? Dvs vem får ta förlusten om kunden inte betalar?[br][br]Det är, rimligen, ert/ditt företag som är svaret på de frågorna. Alltså är det kundfordringar ni har.[br][br]Om ni gör årsredovisning (som alla AB gör, t.ex.) så ska det redovisas som kundfordringar i årsredovisningen. Då är det enklare att bokföra det på ett 15xx-konto.
62
Vi står för risken men värt att nämna är att vi är ett HB.
http://www.drakbutiken.se
589
1
Bokföringsmässigt gör det ingen skillnad att ni är ett HB. När det gäller årsredovisning däremot har du inte samma krav på ett HB (om det inte finns ett AB som delägare eller om det är relativt stort).
62
Återkommer med en fråga kring mitt ämne, när vissa fakturor inte blir betalda och vi går mot årsslut. Vad är bäst att göra, ta upp dessa förluster och isf hur, eller låta de ligga kvar i kortfristiga fordringar in på 2008 ?[br][br]Observera att vi har dem i 1680 (övr. kortfristiga fordr.)[br]
http://www.drakbutiken.se
589
1
Till att börja med är 1680 fel konto för fakturorna, de ska ligga konto 1510 Kundfordringar.[br][br]Om de ska ligga kvar i bokslutet eller inte beror på några saker.[br][br]Hur gamla är fakturorna (dvs när skulle de ha varit betalda)?[br]Tror ni att ni kommer att få betalt?[br]Har ni skickat några påminnelser/lämnat till inkasso?[br]Har kunden gått i konkurs?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.