Bankerna stoppar

4

Jag har nu varit i kontakt med ex antal banker och jag får avslag från alla med att starta företagskonto pga att jag har betalningsanmärkningar, till min fråga vad kan hända om jag använder ett privatkonto jag har men inte använder till något? Det är enskildfirma jag har startat och har redan 3 fakturor till kunder som väntar på att bli iväg skickade eftersom bankerna har gjort så allt blivit uppskjutet. Skatteverket verkar inte ha några problem med det bara man sköter det som man ska. Extremt tacksam för hjälp.

1009
206

Hej,

Lite tur i oturen är att du faktiskt kan använda ditt privata konto till enskild firma. Du bokar då alla insättningar från kunderna som eget uttag och alla inköp som egen insättning, för kontot är inte företagets. Möjligen kan man då inte ha bankgiro utan får ange kontonummer. 

När jag säger "kan" så menar jag att det är ok för bokföring, Skatteverket mm. Däremot är många banker mot det och det kan skapa problem ifall de upptäcker att det används för företaget. 

Har du provat småbanker? Svea, marginalen, santander, forex mm?

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
 
4

Pratade med min bank idag Nordea och jag strider mot kontovillkoren om jag använder ett privatkonto hos dom, är så trött på alla käppar i hjulen nu, har 6st fakturer som måste ut till kunder nu. Vi har kanske en möjlighet, min sambo har företagskonto hos Swedbank men han har ingen f-skatt kan jag använda det ändå på något sätt? Man kommer såklart på sånt här när bankerna inte har öppet.

1009
206

Hej,

 

Ja, de vill ju inte att man använder konton till det som inte är tänkt. Troligen något liknande för din sambos bank att kontot är till för hans verksamhet. Det som stoppar är bankens villkor. Och när det är svårt att skaffa konto vill man inte riskera att bli av med sitt eget privata. 

Har du kollat de mindre banker som jag nämnde?

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
4

Vi ska kolla om vi kan få loss hans bankgironummer så vi kan flytta det till marginalen 

1009
206

Hej,

 

Alltså, det jag menar är inte att ni ska samköra konto utan att du kan kolla med andra banker om du kan få ett konto. 

Att samköra konto kan ställa till en del bla med banken men också med att intäkter från ett företag kommer in till ett annat företag. 

www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1469
246

Bankerna har blivit den nya stora stoppklossen för nytt företagande ( utöver alla andra krokben )  Vad jag har hört så har även Svea nu dragit åt tumskruvarna, jämfört med när dom började, då var det enkelt att få konto där.

1
1

Jag är auktoriserad redovisningskonsult och jobbar på en redovisningsbyrå och har mängder med kunder som fått sina företagstjänster/konton nedstängda av Svea Bank utan att banken kan informera om varför. Detta ställer till enorma problem för företagen då de mitt under full verksamhet plötsligt måste börja se sig om efter ny bank.

Sverige är idag (så vitt jag vet) det ENDA landet i europa som nekar företag bankkonton. Till 90 % beror detta oftast på betalningsanmärkningar och skulder på styrelsen privat. Tidigare gjorde man samma sak på privatpersoner men där gick EU in 2017 och sade att det är en rättighet idag att inneha ett konto med internetbank och kort.

Men på företagssidan finns inga sådana yttranden (tyvärr)

Svea tar det hela ett steg längre. Efter att man beviljat bankkonto till ett företag och avtal ingåtts kan kunden helt plötsligt få ett meddelande i banken att kontot med alla tjänster kommer stängas inom 30 dgr. Vad som föranleder detta uppger man inte och ringer kunden och frågar så "är det en annan avdelning som håller i det" så den som svarar kan inte hjälpa till.

Jag har ex en kund som bildade sitt bolag 2020 tillsammans med sin bror. Ingen av dem har privat några som helst ekonomiska problem eller konkurser bakom sig. Bolaget har riskklass 5 hos UC vilket är toppbetyg. Trots detta fick dem förra veckan meddelande från Svea att allt stängs ner om 30 dagar.

Att neka ett företag att öppna ett konto är en sak men att stänga ner ett befintligt konto utan att man efterfrågat information om transaktioner eller dylikt är fel. Och det ställer till enorma problem för företagen. 

Att neka personer med anmärkningar att starta företag är bara korkat. Om en person har en bra ide, rätt utbioldning etc så möjliggör ju ett eget företagande att personen kanske kan bli skuldfri ex vis. Men vad är "risken" för banken undrar man så klart? Skuldfri personer har alla dörrar öppna. Men det är i mina ögon där risken finns. Där bankerna riskerar att förlora pengar.

Jag har anmält Svea Bank till Finansinspektionen ang de kunder jag haft som fått sina tjänster uppsagda utan ordenliga skäl från banken.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.