Starta företag, men vilken bolagsform?

1
Hej,

Har utvecklat lite produkter som hör ihop i ett paket, fysiska delar + mjukvara, produkten i sig är ganska nischad.
Har tänkt starta upp det som en sidosyssla, tänker fortsätta med mitt vanliga förvärvsarbete (ingenjör).
Frågan är om jag bör göra det som en enskild näringsidkare, aktiebolag, eller...
Har även för mig att man får lov att sälja saker privat upp till en viss nivå av omsättning (skattefritt)? ? Har någon bra koll på detta i så fall? Kanske något att kika på om det finns tydliga regler. Omsättning per år kanske skulle kunna vara 10k eller upp mot 100k i bästa fall, svårt att säga innan jag fått koll på marknaden.
Tänker sälja produkten internationellt, så om jag kan nå ut bra kanske det finns lite högre potential.

Jag läste på bolagsverket att man kan flytta ett bolag från enskild näringsidkare till andra bolagsformer. Enda fördelen med e näringsidkare är väl att slippa pytsa in 25k i bolaget om man inte vet om att man kan omsätta så mycket första året?

Kom gärna med rekommendationer.

Mvh Hampus
1008
85
Hej, Fördelar med enskild firma är att den är lätt att starta och lätt att avsluta. Nackdelen är att vinsten skattas tillsammans med din lön, vilket kan ge ganska hög skatt i %. Man kan också relativt enkelt flytta verksamheten till ett AB ifall man ser att det skulle passa bättre. Fördelen med aktiebolag är att du kan ta en del av vinsten som utdelning (men det är främst när man kommer över brytpunkten som det ger någon effekt på skatten). Det finns ju också andra fördelar som att risken begränsas inom bolaget, lite större möjligheter till andrag osv. Nackdelar är att det är lite knepigare att avsluta ett AB (enklast är att betala kring 10 000 kr för att bli av med det), det kräver också något större administration iomed att man måste göra årsredovisning. Betalar man för det så får man räkna med kring 5000 kr extra per år för den.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Hej tack för infon. En till fråga uppkom från infon du kom med, om jag inte tar ut lön ur den enskilda firman, kan firman ha kapitalet tills jag gör om det till aktiebolag? Men om jag behåller kapitalet i firman så kommer jag behöva vinstskatta allt jag går plus varje år?
1008
85
Hej, I enskild firma så kan du som ägare/bolagsman aldrig ta ut lön. Du skattar alltid på årets vinst istället. Man brukar prata om att "ombilda" till AB, men vad man egentligen gör är att man startar ett nytt AB och avslutar sin enskilda firma. Man köper då allt inkråm (alla inventarier mm) från enskilda firman. Så efter att varje år ha skattat för vinsten i enskilda firman så är det som finns på banken ditt privata. Du kan sätta in det i AB om du vill och köpa inventarier, lager mm till AB.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Starting a company takes a great idea, good investment and a suitable location as well. Try setting your business up at a business hub and a great marketing plan. For instance, I have started my [url=https://www.whyuae.com]guest posting[/url] agency a couple of years back at Dubai.
4

Hej!

Vill annars tipsa om att kanske kolla in www.bapelsin.me eller en liknande tjänst som låter dig sälja dina tjänster/ produkter utan att ha eget bolag. Man säljer bara via appen och får en skattad lön av dem varje månad från sin försäljning. Så kan du slippa all oro framöver. (Det är en helt ny tjänst som man kan skriva upp sig på väntlistan för)

Lycka till och väldigt smart att börja litet och testa sig fram! Heja!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.