Suppleant som anställd

1
Hejsan,
jag och min sambo ska starta ett aktiebolag tillsammans (restaurang) som vi båda ska arbeta i, han mer än jag. Vi ville egentligen båda stå som delägare men eftersom vi inte kan hitta en suppleant har vi valt att sätta honom som suppleant (inte inskickat än) av flera anledningar.

Vi hade inte tänkt ta ut lön de första månaderna, men om sambon är suppleant, får han gå utan lön? Jag tänker lite på hurvida försäkringar ska fungera och om det ens är lagligt att han ska arbeta utan att få lön och ha papper på att han är anställd?

Jag är förvirrad, vill att allt ska rätt till och kan inte få tag i nån som kan ge mig raka besked.

Tack på förhand,

mvh
1009
206
Hej, För statens del så får man arbeta gratis i företaget när man är delägare. Om ni har försäkringar för anställda så måste ni kolla med försäkringsbolaget hur det ska hanteras. Det är ju inte ovanligt att ägare går utan lön så det ska säkert gå, men man kanske ska anmälas som anställd ändå till försäkringsbolag. När det kommer till ersättningar för sjukdom så brukar den baseras på lön, vilket betyder att den delen kanske inte går att använda i så fall. Tänk också på personalliggare att man är där även om man inte får lön.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.