Aktiekapital

1
Hej!

Går i tankarna att starta en liten bilfirma bredvid mitt vanliga jobb.

Är det någon fördel/nackdel med att gå in med lågt kontra högt aktiekapital?

T.ex. om jag går in med 50000 istället för 150 000?

Tänker att om jag går in med 50000 och sedan lånar ut 100 000 från mig själv så kan jag ju ta ut dom pengarna när jag vill?
967
85
Hej, Ja om du går in med lägsta 25 000 som aktiekapital (eller 50 tkr om du vill) kan du låna in resten och är då fri att ta ut det när det går. Du kan även ta en liten ränta på det om du vill. Skulle du gå minus i starten går det att omvändla lån till aktieägartillskott för att täcka upp. Klart det kan finnas fördelar med högt aktiekapital också. Tex om du ska ta in externt kapital.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Tack för svar. Säg att jag då sätter in 150 000 kr och köpa varulager för 120 000 kr första veckan. Då har jag ju köpt för mer än halva pengarna på kontot. 150 000 -120 000 ----- = 30 000 kr kvar på kontot. Måste jag då göra en kontrollbalansräkning? Eller bokförs det på ett sätt där aktiekapitalet inte är förbrukat?
967
85
Hej, Nej, du behöver inte göra en kontrollbalansräkning för inköp av lager då det är en tillgång. Förbrukat kapital har att göra med resultat (förlust). Så om du köper in lager är det en tillgång (även om du bokför mot 4010 inledningsvis så kan du när som helst inventera lagret och boka det på 1400, och eftersom man "vet" det så vet man också att det inte förbrukar kapitalet i sig). Om det sedan visar sig att lagret blivit vattenskadat och därmed värdelöst så är det en kostnad som kommer att påverka. Det gäller även om du köpt något som visar sig osäljbart eller tappat kraftigt av värde av annan anledning (som man tänker när man gör sin lagerinventering). Mest troligt är att lagret kommer utgöra en tillgång tills de säljs och då bli en vinst.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.