Vad är aktiekapital?

1
Hej!
Jag har startat ett aktiebolag och har därför behövt betala in 25 000 kr i aktiekapital. Dessa pengar ligger nu på ett företagskonto hos en bank. Nu till mina frågor: Vad betyder dessa pengar, får jag röra dem eller ej? Om jag sätter in 10 000 kr till, har jag då 35 000 kr i AKTIEKAPITAL, eller räknas de 10 000 kronorna som något annat? Får jag köpa kontorsmöbler för aktiekapitalet?

Jag har även läst att om mitt egna kapital understiger hälften av aktiekapitalet, alltså hälften av 25 000 kr, då måste jag göra en kontrollbalansräkning. Är det någon skillnad på eget kapital och aktiekapital?? Om jag vid ett senare tillfälle väljer att lägga in 125 000 kr till så att jag har 150 000 i aktiekapital, är det då 75 000 jag inte får understiga eller är det fortfarande hälften av 25 000 som jag inte får understiga?

Supertacksam för svar!
1009
211
Hej, Först svar på del 2. Stämmer om kontrollbalansräkning och att du kan bli personligt ansvarig för alla skulder. Aktiekapital är en del av eget kapital, tillsammans med bla vinst/förlust, aktieägartllskott och en del annat. Så egna kapitalet förändras normalt från år till år medan aktiakapital normalt är samma. Ska du öka aktiekapitalet måste du göra en viss process. Annars kan du tillföra pengar som lån, aktieägartillskott och annat. Aktieägartillskottet påverkar egna kapitalet, medan lån inte gör det. Inget av de påverkar aktiekapitalet. Och ja, om du höjer aktiekapitalet så är det hälften av det nya som räknas. Och del 1. Pengarna behöver inte ligga på banken utan kan användas till vad som helst egentligen. Det som är viktigt att hålla koll på är då egna kapitalet. eller tillgångar minus skulder. Tillgångarna kan vara 25 tkr på bank eller 25 tkr i lager eller inventarer. Spelar ingen roll. Men kom ihåg att inventarers värde minskar varje år (avskrivning), så du bör ha en vinst som minst motsvarar värdeminskningen för att hålla samma nivå på egna kapitalet (i detta exempel som är något förenklat).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1
Allt korrekt angivet enligt ovanstående med ett visst tillägg. Det är att du vid kontrollbalansräkning kan tillämpa marknadsvärdering på dina tillgångar. Därmed är det inte säkert att ev avskrivningar påverkar en sådan situation då inventariernas restvärde kan vara högre än det bokförda. Särskilt relevant för bolag i K2 som håller sig till de skattemässiga avskrivningsreglerna.
Lång erfarenhet som KAM och Support inom kredit. Numera skribent och frilansande expert. Allt om företagslån.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.