Personalens bensinkostnader

2
Hej
Har sökt runt lite här och där men hittar inte ett rakt direkt svar på min fråga:
Jag har två anställda (enskild firma), vi har kommit överens om att företaget (jag) står för deras bensin/diesel kostnader mot att de använder sina egna privata bilar i tjänsten. Hur ska jag skriva avtal på det, för det antar jag att man måste och hur bokför man detta, företaget äger/leasar inga bilar. Hoppas ni förstod min fråga och mycket tacksam för svar!

Maria
967
85
Hej, Det du bör göra är att betala milersättning för den sträcka de anställda kör i tjänsten. De måste då föra en körjournal på det som körs i tjänsten. 18,50 kr/mil är skattefritt (för bensin och slitage). Betalar du mer än så skattas det som extra lön. Betalar du mindre än så är det fortfarande skattefritt. Skulle du bara betala ut från bensinkvitton så ställer du bara till problem. Fri bensin är en förmån och så måste de ändå föra körjournal om du ska kunna dra av den del som milersättning.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Hej Tack för svar, men undrar varför det blir problem om man "bara" betalar bensinkvitton. Det är så vi gjort hittills.... Förstod klart och tydligt att man måste föra en körjournal, göra en överenskommelse om milersättning. En fråga till, är kort till någon bensinstation att rekommendera eller krånglar det till det ännu mer? Vill ha det så enkelt som möjligt - rätt och utan problem Tacksam för vägledning
967
85
Hej, Om vi tar exemplet att betala en anställds bensin. Om det slutar där. så är det en skattepliktig förmån som ska skattas samtidigt som lönen för den månad det har betalats ut. Har du inte gjort det så skapar du problem för bolaget och den anställde. Om du sedan tänker att den anställde lämnar in en körjournal samtidigt som bensinkvittot. Då kan du räkna på körd sträcka och se vad som är ej skattepliktig milersättning och betala ut den delen av bensinkvittot som täcker det. (Eller om du betalar mer så lägger upp det som skattepliktig förmån). Gör du så kommer du runt problemet. Men varför då inte bara betala ut x kr för körd sträcka och skippa extraarbetet?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.