AB och Bankavgifter

1
Hej,

När man har AB har man ju pengar på bank för att visa säkerheten/aktiekapitalet.
Dock är det som så att första året var gratis med bankkonto osv på min bank men nu betalar jag för ett paket, med bankgiro och allt möjligt som jag inte ens använder.

Konto måste jag ju ha, och vad jag förstått är det inte nödvändigt att ha företagskonto när man har företag, men gäller detta även AB, eller är jag tvungen att ha just ett företagskonto då jag har AB? Det går ju 1200 kr om året när bankkonto normalt sett är gratis och jag inte ens använder bankgiro. Hitintills har det bara varit fakturor och överföringar in och ut på kontot och jag kan inte se att jag behöver något bankgiro.

Nån som vet? Tack!
//Charlotte
967
85
Hej, I AB måste du ha ett eget konto till bolaget ja. Vissa banker ger lägre pris om man inte har alla tjänster som ingår i "paket". Berätta vad du behöver och fråga om pris. Bankerna gör lite olika, så det kan vara vårt att kolla med andra.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Patrik Andreasson
I ett AB behöver du ha ett separat bankkonto för bolaget.
1
Jag hittade denna artikel och vad jag förstår av den behöver inte AB något företagskonto. Någon som vet om detta fortfarande gäller och mer detaljerat hur man går till väga från det företagskonto jag har? https://driva-eget.se/nyheter/pengar/driva-eget-granskar-foretagskonton/
967
85
Hej, Det enda som står specifikt om AB är väl "– I aktiebolag är det olämpligt att använda privatkonto. Det beror på att ägaren inte får disponera företagets pengar privat, då man kan hamna i låneförbudsregeln. " Det innebär att om du får en inbetalning för en faktura som går till ditt privata konto så är det ett uttag. Uttag i AB sker ju normalt via lön eller utdelning. Och uttaget måste vara gjort senast i samband med den betalning du då får. Rent teoretiskt skulle du kunna ha en stor fordran på bolaget och dra inbetalningarna från fordran. Har du inte en fordran så måste du från AB betala skatt på lön i samband med den inbetalning du får, och hur kan man göra det utan bankkonto? Däremot kan du som sagt ofta ta bort de tjänster du inte behöver från det paket du betalar för. På så vis blir det ju billigare.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.