Löneutbetalning till vem man vill?

2
1
Hej. Vi har ett AB där den ena partnern jobbar och den andra inte gör så mycket förutom att stå som ensam ägare för företaget och sköter således det mesta i pappersväg. Om den som jobbar vill få sin lön utbetalad på den andre, som äger företaget. Finns det egentligen något hinder för detta?.. Är det lagligt eller inte?. Tacksam för responsen. /Lars
1462
187
Nej det kvittar.. Du kan betala ut lön till vem som helst, bara du redovisar den och betalar skatter och avgifter, och sen skickar in en kontrolluppgift till skatteverket.
2
1
Tack Ingvar och ja det gör vi såklart.
632
2
Hej, Jag skulle vilja höja ett varningens finger trots allt. Du kan inte betala ut lön hur du vill och tro att skatteverket inte skulle bry sig. Lön ska utbetalas till den som utfört arbete. Tex: Du driver eget och det går bra. Din fru arbetar inte. Du tar ut en lön på 35 000 kr i månaden och ger sedan din fru 20 000 kr i månaden för att det blir en lägre total skatt och ni ändå delar på pengarna. Detta kommer skatteverket med största sannolikhet slå ner på vid en revision. De kommer då kräva in underlag som visar att frugan har utfört arbete och att det är gjort i den omfattning att det motsvarar den utbetalda lönen. Hur stor risk det är eller inte kan man ju bara spekulera i, men
1
Är det möjligt ens i principen för dom att få veta om sådan arrangemang om inte någon tipsar dom?
http://telefonväxel24.se/
1462
187
Jag har ju lite svårt att tro att nån skulle ifrågasätta ett lönebesked, och börja fråga vad för arbete som är utfört. En person som redan har ett heltidsjobb skulle ju möjligen kunna bli ifrågasatt eftersom tiden teoretiskt inte skulle räcka till, men å andra sidan är en sån person knappast intresserad av extra löner heller.
632
2
Hej, Detta är givetvis inget jag hittar på, utan det förekommer, och skatteverket verkar trycka lite extra på detta just nu. Sen handlar det inte om att man ser detta som ett stort problem och letar efter syndare, men det är en del av det som skatteverket tittar lite extra på i samband med en granskning. Fokus ligger då på ägare/företagsledares sambo/fru/man. Vilket arbete som är utfört spelar mindre roll. Om du fakturerar själv men hävdar att din fru gör detta, och ger henne lön för detta, så är det ju inga problem så länge det inte finns "spår" som visar att det är du som i praktiken sköter faktureringen.
2360
31
Nu är det så att skv håller på med en redusering av personal så då får man hoppas att man inte retar småföretagare mer än man redan gjort. Men att dela på inkomsterna är ett sätt att inte bli skinnad av skv. Ofta är det tvärtom att andra hälften hjälper till men inte tar ut det man har rätt till.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
2
Nyckelfaktorerna såsom jag ser det är att det egentligen inte finns någon gräns för hur mycket lön man får ta ut från sitt eget företag, såvida det finns utrymme och så vidare, såklart. Det finns heller inget uttalat förbud mot att arbeta ideellt om man så vill. Gåvoskatten är avskaffad. Varför personen som arbetar vill ha lönen utbetald via den andra kan jag bara spekulera i. Om det är för att samtidigt kunna få exempelvis försörjningsstöd eller sjukpenning så är det från den personens sida ett bedrägeri och det är inte lagligt. Men några direkta hinder för detta förfarande finns egentligen inte, om person A och person B finns i företaget och A jobbar ideellt och B tar alla inkomster lär ju snarare skatten bli högre alternativt densamma som om A och B tog ut varsin lön. Gällande att ta ut en del av lönen via fru/sambo så finns det ett urgammalt knep. Sätt din respektive i styrelsen. Styrelsearvode är också en inkomst. Visst, det ser lite smått misstänkt ut om din fru sitter i styrelsen för ett litet företag och inte gör ett jota, samtidigt som hon tar ut en heltidslön i arvode. Men man skall icke förglömma att partnern till en företagare ofta är en mycket viktig del i ekvationen, inte sällan så hjälper partnern till på ett eller annat sätt. Så jag skulle säga att det i många fall är till och med motiverat att ge sin partner en del av kakan i företaget.
www.kungskonsult.se
2360
31
Vi har 2 firmor och gör en del saker tillsammans och andra inte. Men när vi arbetar tillsammans är det bra om inte SKV och övriga instanser behandlar oss olika. Vi har begärt resning i mer än 10 år nu. Detta gillar inte SKV som redan i grunden försökte sänka oss genom stöld, grovt myndighetsmissbruk, diskriminering, bedrägeri och urkundsförfalskning, mm. I dumma beslut finns lite mer redogjort för agerandet under den förra socialist kommunistiska mandatperoden. Det kommer att bli samma visa igen då majoriteten av ledarmöter i företagsskattenämnden beslutar i riktning att socialisera Sverige. Man slår undan då man får en stabil grund att stå på och det är dess byggstenar man knackar bort. Hade jag inte varit företagsexpert hade jag rymt landet för länge sedan vilket en del av mina vänner gjorde.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.