Egenanställd

216
6
Förlorar man mycket ekonomiskt på att vara egenanställd?
1009
211
Jämfört med vad? Om du går från en anställning till egenanställd på samma uppdrag får du ju se till att priset du tar av kunden täcker allt du fick innan. Du får ju räkna in pension, sjuklön, förmåner mm, men också ta betalt för den trygghet du förlorar mot att ha en anställning. Vare sig du är egenanställd eller företagare måste du kunna ta betalt så att du kan leva även tiden mellan uppdrag. Priset är ju en förhandlingsfråga mellan dig och kunden. Om du istället är i en situation där du går från företag till egenanställning får du fundera på saker som inventarier och andra tillgångar och vad du ska göra med dem, varumärke mm.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1479
250
En vild gissning är väl att TS menar skillnad mellan egenanställning och att driva ett eget företag. De flesta menar väl att det inte kostar så mycket att använda egenanställning. Jag är ju dock allergisk mot alla som ska dela på den lilla kakan och har lite svårt att se vitsen med att blanda in en part till.
1009
211
Ja, egenanställning passar nog bäst om man bara tänkt sig att utföra något enstaka uppdrag.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
216
6
Jag menade att driva ett företag med anställda som egenanställd jämfört med att driva det som ett vanligt företag.
632
3
Att ha egna anställda tror jag inte över huvudtaget fungerar vid egenanställning. Sen har du problemet med inventarier osv som inte blir din egendom. Även om det kan vara skönt att slippa mycket av administrationen så är det nog inget bra alternativ för dig, även om det vore möjligt.
216
6
Vad är det som inte är bra?
1009
211
Jag tycker att du ska börja kolla upp med olika egenanställningsföretag ifall de tillåter ditt upplägg och verksamhet samt hur mycket de tar i avgift. Sedan kan vi nog bättre hjälpa dig att räkna på om du tjänar eller förlorar på att vara egenanställd.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
207
3
Man kan inte ha egna anställda som "egenanställd", däremot så kan man samarbeta med andra - vilket innebär att man efter alla avgifter fördelar det kvarstående arvodet mellan sig själv och/- eller till sina medarbetare. Vanligt är också att någon t ex förmedlar något projekt och sedan tar ett förmedlingsarvode av fakturerat belopp efter dragna avgifter. Säg att du fått in ett uppdrag som genererar ca 10 000 kr efter att alla skatter och avgifter är dragna, förmedlaren tar [i]X[/i]% av dessa 10 000 kr. egenantällningsföretag/bolag där man kan samarbeta med andra "frilansare" är t ex Frilans Finans och Firmify.
1324
4
Egenanställning har ju sin absoluta fördel om man vill ta in någon några timmar eller så för att utföra ett arbete. Att ta in en egenanställd på ex heltid blir nog oftast lite för dyrt då dessa bolag tar 6-10% i avgifter. Sedan tror jag mer man som arbetsgivare skall se utnyttjandet av egenanställda som en motsvarighet att man anlitar en person som är egen företagare. Vad menar jag med det. Jo en egenanställd skall ju ha betalt som om han vore egen företagare. Den egenanställd måste ju via sitt arvode ta ut täckning för arbetsgivaravg, tjänstepension, sjuklön , semesterersättning osv. Och på detta sedan även lägga på dessa kanske 10% för att täcka kostnaden för bolaget. Sedan är det ju viktigt om man har en egenanställd att man då upprättar ett riktigt avtal på samma sätt som man gör med sina leverantörer. Är ju inte så kul om man har en affär och själv är på semester och den egenanställd skall sköta allt . Och så bestämmer denne egenanställde sig för att jag slutar idag och skiter i att öppna. Man måste hantera hur man skall hantera kontraktets upphörande, sjukdom, semestrar osv. och det via avtalet på ett helt annat sätt än vad gäller anställningsavtal där det mesta är lagstadgat. Vill man inte ha arbetsgivaransvaret men ändå ha personal heltidsanställd så tror jag det är bättre att man anlitar något av dom bolag som är mer specialicerade på det. Ex Poolia osv. Dom har nog rutinerna klara för detta. Dom kanske har vikarier dom kan sätta in vid semestrar/sjukdom osv. Och i det fallet så är det Poolia som enligt avtalet har ansvaret. Hans

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.