Driva vidare eller lägga ned?

6
1
Hej,
Jag driver en liten webbyrå med en kollega söder om Stockholm.

Min kollega har nu bestämt sig för att begära eget utträde och jag står nu i valet och kvalet att lägga ned verksamheten, göra om handelsbolaget till en enskild firma eller att driva det vidare med en ny delägare.

Så jag skulle behöva er hjälp att se vilket alternativ som är bäst.

Vi är som sagt en väldigt liten webbyrå som vi driver vid sidan av våra heltidsjobb, har några enstaka projekt varje år och vi plockar inte ut några pengar från företaget - vi gör det för att vi tycker det är kul med en den dröm om att kanske kunna ta det till heltid en dag. Pengarna används endast till att slippa ta ur egen ficka för att betala omkostnader (t.ex. mjukvarulicenser osv). Jag driver det i företagsform för att jag vill kunna ta mig an dessa projekt och göra rätt för mig - d.v.s. betala skatt på pengarna.

Min kollega skötte hela biten med bokföring, deklaration och liknande administration så detta kommer jag att lämna över dessa (förutom den löpande bokföringen - det ska jag kunna lära mig) till någon revisor eller liknande (tar gärna emot rekommendationer till någon bra och billig).

Men vad anser ni är bäst för mig?
[ul]
[li]Lägga över det till enskild firma - då behöver jag väl likvidera HB - kostar pengar eftersom jag antagligen inte har kunskapen att göra det själv utan kommer behöva anlita någon. (Är det värt det?)[/li]
[li]Skriva in t.ex. frun för att behålla företagsformen och bara lämna över vissa administrativa uppgifter till revisor[/li]
[li]Lägga ned företaget - detta är väl egentligen inget alternativ[/li]
[/ul]

Stort tack för er tid och för era åsikter.

Ber på förhand om ursäkt för att det kanske hamnar i fel forumdel, men det fanns ingen "generell" del under "driva-delen".

Mvh alekks
1009
211
Hej, Ja, att lägga ner var ju inget alternativ så frågan är i vilken form du ska driva vidare. Personligen gillar jag inte riktigt handelsbolagsformen då då alla bolagsägare är solidariskt ansvariga för varandra. Har man otur kan man råka riktigt illa ut. Driver du det med din fru är väl risken liten för det. Att köra vidare i enskild firma kan väl vara ett alternativ. Det behöver inte bli dyrt att byta företagsform. Om du har liten vinst och inte väntar dig att verksamheten ska ta fart på allvar är nog inte aktiebolag aktuellt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1479
250
Att lägga ner ett handelsbolag kostar ju ingenting. Det är ju knappast konstigare än att lägga ner en enskild firma. Du gör ett eget uttag av pengarna som finns där ( om det finns ) samt tar ut eventuella inventarier. Sen är det bara att avregistrera det från moms och skatt och sen avregga hela bolaget. Det gör du på 10 minuter på verksamt.se.
6
1
Tack för era svar! BoC Ekonomi: Nej, risken för det är ju lite mindre med min fru som delägare :) Men den finns ju alltid. Själv trivs jag som delägare - tycker enskild firma låter läskigt av någon anledning. Men det är väl för att jag inte riktigt förstår vad skillnaden för mig är om jag skulle driva det vidare som enskild firma. Ingvar48: Det rent teoretiska att lägga ned handelsbolaget förstår jag inte är någon större deal. :) Men det är det lite mer administrativa och praktiska så som hur jag gör med bokföring, bokslut och dylikt som jag inte är så säker på då det dessutom inte var jag som skötte detta tidigare så känns det mesta av detta väldigt överväldigande för mig just nu - vilket innebär att jag kommer behöva anlita någon - vilket kostar pengar. :) Det var så min tankegång gick lite. Nu efter någon dags funderande tror jag ändå att jag kommer att gå över till enskild firma. Men jag är dock osäker fortfarande, mest för att jag i dag känner en tydlig skillnad på vad som är "bolaget" och vad som är "jag". Trots att jag behöver skatta osv i min egna deklaration. Det är väl kanske där jag känner största problemet, att om jag ska göra om det till en enskild firma så behöver jag väl som sagt lägga ned handelsbolaget och bli av med f-skatt och momsbiten och bankkonton och bokföringsprogram och hela grejen för att sedan starta upp allt igen. Göra överlåtelser och grejer. Känns som väldigt mycket jobb för väldigt liten skillnad. Så innan jag verkligen bestämmer mig är väl det enda jag funderar över just nu om det inte bara är enklare att låta t.ex. min fru gå in som "silent partner" och bara driva det vidare som vanligt.
1479
250
Du kan ju göra om det till ett kommanditbolag. Handelsbolag till kommanditbolag är de enda företagsformerna man kan byta mellan med en enkel blankett. Då kan du sätta dig som komplementär och frun som kommanditdelägare vilket betyder att det är du som blir ansvarig obegränsat medan hon slipper ansvar.
2360
49
Enskild firma är en företagsform där du kan bestämma allt, använd den, blanda inte in andra det ställer till problem som du redan märkt. Andra företagsformer kan man ha vilande utan att lägga ner skulle jag tro. Så var det tidigare. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2
Hej, Vad är det för typ av webbbyrå har du? Typ av kunder? Jag har jobbat med ekonomi i 30 år och sadlar om helt. Har en affärsidé som jag scannar av på marknaden. Kanske intresserad av något samarbete? Mvh Irena
2360
49
Biten med bokföring är ganska enkel i en enskild firma. Var i söderort befinner du dig - själv är jag i Farsta. Hör av dig till mig. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
207
3
Jag tycker att du ska fortsätta med det du gillar men med tanke på uppdragens omfattning så kanske via [i]egenanställningsbolag[/i] som t. ex Frilans Finans? Vad anser du billigt? - Jag tar f.n 470 kr/per påbörjad timme i konsultarvode.
6
1
Tack för ditt svar! :) Ska kolla upp Frilans Finans. Hört lite smått om det. Det jag anser är billigt är små totalsummor ;) Då jag inte själv vet hur lång tid som krävs så känns det som att det skulle kunna sluta på hur mycket som helst kring 500-lappen i timmen. Generellt handlar det om 3-6 fakturor totalt, d.v.s. mottagna och utställda, så jag tycker inte det bör ta så många timmar. Hur lång tid tar t.ex. ett förenklat årsbokslut att göra - generellt? Tack än en gång för ditt svar! :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.