Hjälp! Får vi göra så här?

43
3
Hej alla kompetenta! 🙂

Jag ska snart starta ett aktiebolag med mig själv som majoritetsägare. På grund av att jag inte har möjlighet att starta bolaget direkt så funderar jag på följande lösning för att vinna tid när jag väl startar bolaget.

Jag har en vän som ska bli delägare i det framtida bolaget. Min vän driver idag en enskild firma inom en annan verksamhet än vad jag ska starta inom. Kan vi göra så att hans firma beställer utveckling av en webbsida och att firman betalar fakturorna från webbyrån och därmed äger webbsidan. När jag sedan startar aktiebolaget så tänkte jag erbjuda min vän som privatperson att äga en viss del i bolaget, i utbyte mot att aktiebolaget får ta över webbsidan.

Är det ok att göra på detta sätt?? Fördelen för aktiebolaget är att det kan börja bedriva sin verksamhet direkt utan att behöva vänta på utvecklingsarbetet av webbsidan

Tacksam för era kloka synpunkter! / Andreas
http://www.trygghetinnovation.org
1396
187
Det är inte fullt så enkelt som man skulle kunna tro. Om han ska sätta in hemsidan i bolaget, så blir det ju som en apportegendom. Då måste ni har revisorsintyg, värderingar och allt sånt jox. Jag vet inte om dom då enkelt kan gå på vad hemsidan faktiskt kostade som värdering. Annars så startar du bolaget först, men då kan ju inte bolaget betala honom med aktier. Aktierna är ju dina personligen. Då får i så fall bolaget ta över hemsidan, och du ger honom av dina aktier som betalning för sidan. Då kan man ju boka in motsvarande summa som en skuld från bolaget till dig. ( det är ju i princip du som köper en sida och sätter in i bolaget ) För hans del spelar det ju ingen roll varifrån aktierna kommer.
43
3
Hej Ingvar48 och tack för ditt svar! Jag skrev ett svar igår men det verkar ha fallit bort så jag provar igen. Jag vill helst undvika apportegendom eftersom det verkar vara så krångligt. Däremot är jag inte helt införstådd med vad du menar med att bolaget har en skuld till mig själv i alternativet du beskriver sist. Kan du möjligtvis förtydliga detta? Ett annat alternativ är att min kompis firma köper hemsidan för ex. 50'. När jag bildar aktiebolaget så förvärvar min vän aktier för samma belopp, dvs. 50'. Därefter köper aktiebolaget hemsidan från kompisens firma och bokför detta med minskad kassa och köp av en immateriell tillgång. Funkar detta också?
http://www.trygghetinnovation.org
1396
187
Ja, det sista funkar ju, men då får ni ett högre aktiekapital i bolaget. Men det gör ju inget. Det var inom 50 000 jag menade att det skulle bli svårt för honom att peta in en hemsida, om du ville behålla majoriteten. ( beror ju på hur dyr sidan är förstås) Skulden till dig. Om du startar bolaget själv och får tex 5000 aktier. värda 50 000. Sen ger du honom 2000 aktier för hemsidan, dvs 20000 kr. Då äger ju du personligen hemsidan. Aktierna kommer ju från dig. Sätter du nu in den i bolaget till ett värde av 20 000 kr, så får ju antingen bolaget betala dig 20 000 kr, eller så får det en skuld till dig.
26
Du bör vara medveten om att ditt sistnämnda förslag antagligen blir en så kallad uppskjuten apport. Enligt ABL (Aktiebolagslagen) 2 kap 29-30 §§ krävs bolagsstämma och revisorsintyg. Beslutet ska sedan registreras hos Bolagsverket. Alltså är denna lösningen inte heller så enkel. Det jag inte riktigt förstår är varför du har så bråttom? Om man har det kan man ju skaffa ett AB över dagen från ett lagerbolagsföretag. Om jag minns rätt, så kan man också få avdrag för ingående mervärdesskatt i efterhand när bolaget är momsregggat.
Launch Yrself - www.blue-parks.se
26
[quote="Kristoffersson" post=47891]Du bör vara medveten om att ditt sistnämnda förslag antagligen blir en så kallad uppskjuten apport. Enligt ABL (Aktiebolagslagen) 2 kap 29-30 §§ krävs bolagsstämma och revisorsintyg. Beslutet ska sedan registreras hos Bolagsverket. Alltså är denna lösningen inte heller så enkel. Det jag inte riktigt förstår är varför du har så bråttom? Om man har det kan man ju skaffa ett AB över dagen från ett lagerbolagsföretag. Om jag minns rätt, så kan man också få avdrag för ingående mervärdesskatt i efterhand när bolaget är momsregggat.[/quote] [b]Såg nu att du inte hade möjlighet att bilda bolaget direkt. Så om du vill undvika revisorsintyg så får du antingen skaffa en "begagnat" bolag som är äldre än 2 år, eller vänta med att skaffa hemsidan tills ditt nya bolag kan göra affären direkt med utomstående.[/b]
Launch Yrself - www.blue-parks.se
2360
31
Varför inte börja med en firma? Lars PS Själv startade jag ABI Design i mitten på 60-talet och la ner det ca 30 år senare för att ta upp det igen i början på 2000-talet.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
43
3
Tack för alla era kloka synpunkter. Anledning till att jag inte kan bilda bolag är att jag i viss mån kommer att bedriva konkurrerande verksamhet till min befintliga anställning. Jag kommer tids nog att begära tjänstledigt i 6 mån och då måste jag kunna börja generera intäkter relativt omgående. Ifall webbplatsen är färdig vid bolagets uppstart så vinner jag nödvändig tid. Om vi sammanfattar ovan nämnda alternativ så förefaller det vara enklast att min kompis firma köper utvecklingsarbete för webbplatsen. När aktiebolaget är registrerat så köper jag webbplatsen av min kompis firma till samma pris som firman betalat. Då är webbplatsen redo att användas direkt. Håller ni med om att det sistnämnda låter vettigt eller har ni andra enkla idéer?
http://www.trygghetinnovation.org
2360
31
Kan du inte höra med ditt företag istället om du kan arbeta hos dem fast som egenföretagare och alt. 2 om du slutar, hur ser ditt anställningskontrakt ut. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
43
3
Det är tyvärr omöjligt att arbeta kvar som egen företagare hos min arbetsgivare som är en statlig myndighet ... Jag får dessutom troligen bara 6 månaders tjänstledighet för att prova annat arbete eftersom de inte brukar bevilja ytterligare ett halvår så att det totalt blir 12 mån som är max. Jag har specialistkompetens inom ett oerhört aktuellt område och jag tänkte föreläsa/utbilda inom detta. Är själv övertygad om att samhället efterfrågar min kompetens och jag har dessutom planer på att utforma olika interaktiva utbildningar. Ska därför snart ge mig ut på jakt efter kapital och framförallt kompetens inom webben och interaktiva utbildningar. :-)
http://www.trygghetinnovation.org
1396
187
[quote="Kristoffersson" post=47891]Du bör vara medveten om att ditt sistnämnda förslag antagligen blir en så kallad uppskjuten apport. Enligt ABL (Aktiebolagslagen) 2 kap 29-30 §§ krävs bolagsstämma och revisorsintyg. Beslutet ska sedan registreras hos Bolagsverket. Alltså är denna lösningen inte heller så enkel..[/quote] Men reglerna om uppskjuten apport gäller väl bara publika aktiebolag?
26
Ingvar48, du har rätt. Bara publika så det bör gå att köra eftersom det antagligen blir ett privat aktiebolag.
Launch Yrself - www.blue-parks.se
21
Jag tycker att det är okey för ditt nya företag att ta över hemsidan. Du behöver inte bokföra någonting på ditt företag förutom att se till att uppdatera företagsuppgifter på webbhotellet så att ytterligare fakturor från webbhotellgivare ska komma till rätt företag namn.
Caroline Engström www.cperedovisning.com
43
3
Hej Caroline och tack för ditt svar. Du menar alltså att jag kan göra följande? Min kompis firma köper hemsida. Aktiebolaget tar över hemsidan i utbyte mot att kompisen får ägarandelar i bolaget. Ändrar ägaruppgifter på webbhotell och behöver inte redovisa hemsidan i bokföring. Har jag fattat dig rätt? Borde jag inte bokföra hemsidan som tillgång eftersom den kan generera intäkter? Tack för hjälpen. Ska gå in och kolla din webbplats. Kanske behöver lite redovisningstjänster framöver.. :-)
http://www.trygghetinnovation.org
26
[quote="caroline.engström" post=47977]Jag tycker att det är okey för ditt nya företag att ta över hemsidan. Du behöver inte bokföra någonting på ditt företag förutom att se till att uppdatera företagsuppgifter på webbhotellet så att ytterligare fakturor från webbhotellgivare ska komma till rätt företag namn.[/quote] Enda problemet med den lösningen är väl att kompisen inte får tillbaka det som han/hon betalat för att starta upp sidan? Eller hur får man ut dom pengarna utan att bokföra något?
Launch Yrself - www.blue-parks.se
21
Det verkar som kompisen har enskild firma och fick drav av kostnader på sitt företag. Om det är så, då kan kompisen via enskild firma fakturera dig för hemsidan för att ha den i bokföring.
Caroline Engström www.cperedovisning.com
1396
187
Det är ju naturligtvis det allra enklaste. Men då har vi helt bortsett från detta att kompisen skulle bli delägare i bolaget. Är det ute ur bilden?
43
3
Du har rätt Ingvar48. Jag skulle egentligen vilja få honom som delägare i utbyte mot att aktiebolaget "får ta över hemsidan". Jag vet inte om det blir för krångligt bara..?
http://www.trygghetinnovation.org
26
[quote="AndreasR" post=47999]Du har rätt Ingvar48. Jag skulle egentligen vilja få honom som delägare i utbyte mot att aktiebolaget "får ta över hemsidan". Jag vet inte om det blir för krångligt bara..?[/quote] Det borde gå att gör med följande steg. 1.) Du säljer antalet aktier som ni kommit överens om mot överenskommen köpeskilling till din kompis. Han betalar genom att ställa ut en revers (säg på 50). 2.) Du tillskjuter reversen till ditt bolag som ett ovillkorat aktieägartillskott (viktigt att din kompis är betalningsduglig då). 3.) Bolaget köper hemsidan av din kompis för 50. Köpeskillingen kvittas mot den fordran som bolaget har mot din kompis på 50 (som bolaget fick genom ditt tillskott). Borde funka va? Grejen är nog bara att eftersom din kompis antagligen använder obeskattade vinstmedel i sin enskilda firma så får han tänka på att de medel som används för "förvärvet" av aktierna i ditt bolag är obeskattade. Han bör därför reservera för inkomstskatt och egenavgifter för dessa medel.
Launch Yrself - www.blue-parks.se
1396
187
Nej, allt går ju att fixa.. :) Det är det att du måste hålla isär ägandet av aktier och vad för affärer bolaget gör. Ägandet av aktierna är ju en helt privat sak mellan dig och din kompis. Han kan alltså inte sätta in hemsidan i bolaget och få aktier som betalning om inte bolaget gör en nyemmission och ger ut nya aktier. De befintliga aktierna är ju dina, och om han får dom av dig, så är det alltså du som har betalat för hemsidan, inte bolaget. Om vi tänker oss ett scenario där du startar bolaget med 50000 i aktiekapital, så äger du alltså aktier värda 50 000. Ska du då ge honom aktier i betalning för hemsidan, men ändå vill behålla majoriteten i bolaget, så får alltså hemsidan inte kosta mer än 24 000. Då ger du honom 2400 aktier, och behåller 2600 själv. Nu äger du hemsidan. Därefter kan du sätta in hemsidan i bolaget, och i det läget är det inte så kinkigt med värderingen, och antigen betalar då bolaget dig för sidan med rena pengar och bokför den som vilket inköp som helst. Eller så upprättar ni ett skuldebrev där bolaget blir skyldigt dig pengarna. Så kan man ju göra om kapitalet behövs i företaget tills vidare. Kostar hemsidan mer än 24000 så måste det alltså finnas fler aktier i bolaget ( högre aktiekapital ), eller så betalar du din kompis med vanliga privata pengar. Tex. om sidan kostar 40 000 så får kompisen 2400 aktier och 16000 kr i kontanter av dig privat. Det låter krångligt.. men det här är affärer som görs dagligen, så det är inga konstigheter, man måste bara bena upp vem som gör vad och vem som äger vad.
26
[quote="ingvar48" post=48004]Nej, allt går ju att fixa.. :) Det är det att du måste hålla isär ägandet av aktier och vad för affärer bolaget gör. Ägandet av aktierna är ju en helt privat sak mellan dig och din kompis. Han kan alltså inte sätta in hemsidan i bolaget och få aktier som betalning om inte bolaget gör en nyemmission och ger ut nya aktier. De befintliga aktierna är ju dina, och om han får dom av dig, så är det alltså du som har betalat för hemsidan, inte bolaget. Om vi tänker oss ett scenario där du startar bolaget med 50000 i aktiekapital, så äger du alltså aktier värda 50 000. Ska du då ge honom aktier i betalning för hemsidan, men ändå vill behålla majoriteten i bolaget, så får alltså hemsidan inte kosta mer än 24 000. Då ger du honom 2400 aktier, och behåller 2600 själv. Nu äger du hemsidan. Därefter kan du sätta in hemsidan i bolaget, och i det läget är det inte så kinkigt med värderingen, och antigen betalar då bolaget dig för sidan med rena pengar och bokför den som vilket inköp som helst. Eller så upprättar ni ett skuldebrev där bolaget blir skyldigt dig pengarna. Så kan man ju göra om kapitalet behövs i företaget tills vidare. Kostar hemsidan mer än 24000 så måste det alltså finnas fler aktier i bolaget ( högre aktiekapital ), eller så betalar du din kompis med vanliga privata pengar. Tex. om sidan kostar 40 000 så får kompisen 2400 aktier och 16000 kr i kontanter av dig privat. Det låter krångligt.. men det här är affärer som görs dagligen, så det är inga konstigheter, man måste bara bena upp vem som gör vad och vem som äger vad.[/quote] En liten fundering bara, men det kanske är något man kan acceptera. "Tappar" man inte momsen med det upplägget? Alltså, när kompisen överlåter webbsidan så ska moms tas ut (inget undantag finns då Andreas väl inte driver momsskattepliktig verksamhet?). Bolaget antar jag betalar det som Andreas betalt inklusive moms, men bolaget får ju ingen avlyftbar moms. Blir väl ganska mycket dyrare än om bolaget köpt hemsidan direkt från någon som är mervärdesskatteskyldig... Sen kan jag tycka att Andreas själv väljer vad han vill ha betalt för aktierna, dvs man behöver inte gå på nominellt värde. Det finns ju trots allt andra värden (som Andreas kompetens som bolaget har tillgång till) som kompisen får betala för. Alltså, ägandet kan enligt mitt förmenade vara mindre tex att kompisen får 30% av bolaget för en webbsida som är värd 50 000 kr. Det är ju mer en fråga om vad parterna kommer överens om för värde på bolaget sinsemellan. Helt tokiga värderingar kan ju slå vilket anskaffningsvärde som kompisen kommer att få aktierna dock, men spelrummet bör vara hyfsat. Dessutom finns ju ingen uttagsbeskattning i inkomstslaget kapital, och gåvoskatten är ju borttagen.
Launch Yrself - www.blue-parks.se
26
Ett alternativ är ju följande: 1.) AndreasR överlåter den andel han vill till sin kompis till nominellt värde i ett helt tomt bolag. Funkar även om bolaget är mer värt, givet att kompisen inte får ersättning för utförd arbetsinsats.... 2.) Kompisen tillskjuter webbsidan till bolaget (kan ingå som ett villkor för aktieöverlåtelsen). Borde väl funka eftersom regeln om uppskjuten apport inte gällde i privata bolag. Risken för uttagsbeskattning kan man möta med att överlåtelsen avser en hel eller del av en verksamhetsgren. Kompisen blir uttagsbeskattad för moms, men den går väl att lyfta för bolaget. Alternativt köper bolaget websidan mot utställande av av revers av kompisen, som har påtagit sig att lämna ett lika stort kapitaltillskott. Skulle det funka?
Launch Yrself - www.blue-parks.se
21
Jag hade samma tanke när det gäller moms, eftersom den vän kommer att ha denna hemsida på sin redovisning och då han kommer att vidarebefordra den till dig. Frågan ska kompisen registrera denna hemsida som en tillgång på hans företag? Hur ska han bokföra försäljning eller avyttring när han ska överlåta hemsidan till dig? Hur viktigt är det att ha denna hemsida som tillgång på ditt företag? Vad jag vet från många företag är de kostnader alla kostnader relaterade till hemsidan om det inte är riktigt dyrt. Att ha denna hemsida som en tillgång för företaget blir det mer komplicerat. Det enklaste sättet är att du får denna hemsida och ge honom aktierna på ditt företag. Något som är privat och du behöver inte bokföra något, sedan du tar över alla räkningar som kommer på framtiden för hemsidan som kostnader för bolaget.
Caroline Engström www.cperedovisning.com
1396
187
Ja, momsen går ju förlorad när man sätter in den i sitt AB, så är det ju oftast med insättningar. Dock blir ju avskrivningsunderlaget i bolaget sen högre eftersom den sätts in som en tillgång inklusive momsen. När det gäller kompisens försäljning av hemsidan till dig personligen så är det ju inga konstigheter. Han säljer den ju som till vilken privatperson som helst, men får aktier som betalning. Gör han ingen vinst på försäljningen så blir det ju heller ingen moms för hans del eftersom han har motsvarande summa som ingående moms från det företag som gjort hemsidan. Bokföringen i bolaget blir att sätta hemsidan som en tillgång. Det är ju bara att skapa ett 12xx -konto, kalla det för 'hemsida' och boka in den. Motkonto blir företagskontot om bolaget betalar för den, skuld till aktieägare om ni gör ett skuldebrev eller aktieägartillskott om du bara sätter in den.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.