Kan jag ha anställda när jag själv har fullt sjukbidrag?

21
2
Lite knepig fråga det här? Jag får tjäna 42800 kr/år då jag har hel sjukersättning. Då jag inte kan tjäna mera undrar jag om jag kan anställa någon i min enskilda firma? Jag vill inte att min sjukersättning ska bli reducerad men vill ändå inte tacka nej till inkommande uppdrag i firman.
51
UPA!!! Tror inte det är så lätt via enskild firma. Pga av en massa olika orsaker. Risk att sjukbidraget ryker. Möjligen, men jag vet inte säkert, kan det vara möjligt via ett AB, dvs aktiebolag. Där tar du isåfall inte ut lön utan vinstutdelning 1 gång per år. Blir ju avkastning på aktier ...
2
Varför skulle du inte kunna ha det? Det är bara att registrera dig som arbetsgivare på skatteverket och sedan ta in någon. Bara för att du har enskild firma betyder inte det att du inte får anställa någon.
51
Starfighter: Det är inte DET det handlar om. Enskild firma kan göra allt detta - i vanliga fall. Men nu talar vi om en person, som juridiskt är samma juridiska person både som privatperson och företag alltså en enskild firma, där personen är föremål för hundratals andra paragrafer pga sjukbidraget. Den uppmärksamme kan läsa om alla som nu ställs inför domstol ... Så Starfighter håll tungan rätt i mun när det blir krångligt. Ha det.
2
PerOberg: Jag är väl medvetan om vad det innebär att driva en enskild firma. Av frågeställningen tolkade jag det som att Brinkan inte på något sätt skulle öka resultatet i företaget men ändå kunna ta uppdrag genom att anställa någon. Så länge inte resultatet ökar finns det ingen anledning att sjukbidraget sänks lr?
51
Starfighter: Jag har tittat lite närmare på detta. Av detta framgår att man med sjukersättning inte får starta eget utan att ha ansökt särskilt om detta. Man skall ansöka och beviljas. Syftet är inte att man skall bedriva eget företag vid sidan om sjukersätningen. Utan syftet är att man skall kunna testa om man genom att starta eget kan tjäna sina pengar själv och därmed på sikt bli av med sin sjukersättning. Man skall ha en plan som visar hur man år från år kan minska bidarget genom att man instället får vinst från sitt företag. Har ännu inte hittat någon skrivning om anställda, får se om jag kan få fram det.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.