Kan du leva på ditt företag?

74
1
Läste för inte så länge sedan att de flesta nystartade företag drivs vid sidan om ett vanligt jobb, många går i konkurs redan efter 1-2 år och att endast ett fåtal kan leva på enbart företaget.

Blev nu nyfiken..siffrornana var skrämmande låga så jag undrar om någon här driver företag och kan klara sig på det? Om ja..hur länge har du haft det igång och har du kunnat försörja dig på det redan från start?
1165
15
Jag lever idag på mitt företagande, men visst har det varit ett par år då löneutrymmet inte varit särskilt stort. Det är ingen hemlighet att bara för att man startar företag så radar inte kunderna upp sig med automatik, utan det behövs vanligen ett par "hundår" innan man har fått tillräckligt många kunder, och i övrigt anpassat sin verksamhet så att den ger ett tillräckligt stort överskott för att man skall kunna ta ut en lön.[br][br]Sedan tror jag att statistiken ser ut som den gör eftersom många företag inte startas med ambitionen att man skall försörja sig på det, utan att det skall vara ett extraknäck vid sidan av ett arbete.
74
1
Ett har hundår lät skrämmande.. :([br]Ja jag antar att många startar det vid sidan om..men även många som inte riktigt vågar satsa allt på företaget och därför kommer det i andra hand?[br]I undersökningen jag läste angående ämnet stod det även att många hade denna inställning redan från början, rädslan för konkurs. Medans de få som nått toppen alltid haft bra inställning och tänkt att de kommer lyckas.[br][br]Det är just den inställningen Jag har..trots att jag dagligen får höra från familj och nära att detta borde vara min hobbysysselsättning och att jag borde gå ut och skaffa ett riktigt jobb vid sidan om.[br]Så då slår tanken mig..hur svårt kan det egentligen vara att lyckas eftersom så många verkar vara negativa? Visst måste man få sålt otroligt mycket med tanke på moms och hög skatt man drar av hit och dit..men vill man så kan man? Eller var detta bara något påhitt man fick lära sig under barndomen..[br][br]Mest därför jag blev nyfiken på hur många som försörjer sig på det och hur länge de hållt på  :)
2066
22
Jag försörjer mig och typ 10-15 pers till. Jag startade företaget för länge sedan och har pluggat och jobbat med annat parallellt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
109
De som kan leva på sitt företagande är nog mycket mer benägna att berätta det än de som inte har lyckats med det. Så det är nog lätt att få missuppfattningar om att det ska vara lättare än det, är när man läser diverse framgångshistorier i media.[br][br]Själv började jag kunna plocka lön efter ca 4 månader. Nu har det gått ytterligare några månader och lönen är väl typ som en undersköterska, dvs betydligt lägre än vad jag tjänat som löneslav.[br][br]Men jag skulle inte byta tillbaka för allt smör i småland, och jag tror nog att jag kan lyfta bolaget ett antal nivåer inom det närmsta året. Börjar få en kritisk massa av nöjda kunder och allt fler säger att de blivit hänvisade till mej efter rekommendationer.[br][br]Kämpa på![br]
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
9
Jag lever på mitt företag, men vissa månader kan det ärligt talat vara snålt.[br]Normalt i januari och över sommaren brukar det vara väldigt få kunder som nybeställer (i alla fall inom webbyrå-yrket).[br][br]Som tur är har jag mycket trevliga kunder som vill bygga ut sina hemsidor lite titt som tätt så det brukar lösa sig ändå  :)[br][br]Precis som ni skriver är det nog viktigt att man under en tid arbetar upp ett rykte och ett antal återkommande kunder för att få något att leva på. Att alltid jaga nya kunder är både uttröttande och stressande.
www.hedblomdesign.com - Frilansande webbdesigner och programmerare

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.