Någon poäng med A-kassa?

6
Hej, jag är egen företagare och tar ut en ganska liten lön såhär i början, summan varierar men alltid under 15tkr i månaden. Jag är fortfarande med i Unionens a-kassa som jag gick med i när jag var anställd, och undrar om det är någon poäng med det, nu när jag ändå tar ut en så liten lön? Känns mest som ett falsk känsla av säkerhet, tillför det något? Är ju dumt att betala en 200kr/månaden på ingenting så att säga
2066
22
Så länge du har jobb tillför det inget. Jag har alltid varit med i A-kassan (för närvarande även facket, mest för att det blev billigare avgift samt ingick försäkring). Tycker det är en så liten avgift att det är värt det bara för att... även om jag inte ser någon speciellt fördel med det för närvarande.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
6
men säg att jag i teorin inte kan ut lön ifrån företaget längre och jag står arbetslös, blir min a-kassa högre då för att jag har varit med i a kassan fast jag tagit ut så lite? Det är ju det som är frågan, påverkar den någoting i praktiken?
6
inte det mest aktiva forumet kanske....
2066
22
Ett mycket enkelt och säkert sätt att få bra svar på detta är att ringa till någon a-kassa och helt enkelt fråga.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1324
4
Tidigare var det ju så att om man stämplade in (som arbetslös) minst 1 dag innan man startade företaget så hade man kvar sin gamla a-kassa i ett år framöver om man var tvungen att lägga ner. [br][br]Sedan har jag något i bakhuvudet att denna regel ändrades i.o.m den senaste småföretagar proppen (där sjuk karensen blev 7 dagar istället för 1) och ev ökade man då gränsen till 2 år. Men det är jag inte fullt säker på. Så kolla upp. [br][br]Hans
1165
15
Jag har inte varit med i A-kassan på många år, ens som anställd, så jag är kanske fel person att yttra mig. Men din kärnfråga, om det är lönsamt, måste ju ställas i relation till din situation.[br][br]Har du pengar på banken, ett billigt boende och en familj med inkomster som kan täcka upp för maten på bordet så kanske det är värt att chansa lite och inte vara med. Har du däremot barn att försörja, ett hus med en massa lån och vet att om du inte drar in en enda krona så blir det havregrynsgröt att äta och ylletröjor istället för värme i huset. Då är en A-kassa rätt bra att ha att luta sig emot om allt går åt helskotta.[br][br]Man skall veta att A-kassan har urholkats rejält de senaste tio åren. För hushåll med bara en vuxen är det inte stor skillnad mellan socialbidragsnormen och A-kassan ens om man är ensamstående. Därtill förlorar man jobbskatteavdraget, och det gör ersättningen i handen väldigt låg.
2360
49
Ekonomistyrning gäller även små avgifter och det här är en helt onödig sådan. Det finns skyddsnät om det skulle behövas utan detta.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.