Importera och sälja som privatperson eller enskild firma

3
Hej!
Mitt första inlägg här. Har en enkel fråga som jag har funderat på.
Det verkar vara många som importerar prylar och säljer vidare på tradera, som privatperson. Många smiter nog undan tull och moms, och betalar inte skatt för vinsten.
Det jag undrar är, hur mycket det skiljer mellan att importera och sälja som privatperson (fuska och ej betala tull, moms osv) eller att som enskild firma importera och sälja produkter, och följa alla regler, betala alla avgifter osv.

Exempel:

100 st ficklampor köps från Kina. Pris 50kr/st. De säljs på Tradera för 200kr/st.
Det ger en vinst på 20 000kr, direkt ner i plånboken.

Om man istället startar egen firma, och köper varorna för samma pris, och säljer dem för samma pris, hur mycket vinst blir det då? Låt säga att man betalar 3% i tull.

/ Fredrik

1165
Nu får jag inte ditt exempel att bli 20.000kr i plånboken, utan snarare 15.000kr minus provision till Tradera och frakt på varorna från Kina. Räkna med en tusenlapp i frakt. Dessutom är det inte helt lätt att få in ficklampor i sådan mängd utan att tulla/momsa för dem. Då blir det c:a 1800kr till inkl expeditionsavgiften.[br][br]Så om vi räknar med att man kör allt svart, och riskerar rätt dryga böter i den här omfattningen + straffskatt (och om man fortsätter så blir det med stor sannolikhet fängelsestraff) så tjänar man kanske runt 10.400kr med provisionen borträknad.[br][br]Kör du det vitt så får du runt 8620kr före skatt (Tradera har numera lägre provision för företagare) och beroende på övriga inkomster runt hälften kvar efter skatt. På köpet får du lite högre pension en dag också och kan sova gott om nätterna.
3
Tack för svaret![br][br]Frakt och avgifter till Tradera m.m nämnde jag inte med flit, eftersom det behövs både om man är privatperson eller enskild firma, det är ju skilladen i vinst jag var intresserad av.[br][br]Låt säga att jag får 8620kr i vinst som enskild firma. Om jag vill ta ut "lön", eget uttag till mig själv, hur mycket blir skatt? Jag tjänar redan idag ca 30.000kr/mån, och kommer i så fall att driva mitt företag vid sidan om mitt ordinarie jobb.[br][br]Det är kanske bättre att använda vinsten till att köpa grejer till företaget, t.ex. dator, bil osv, än att ta ut vinsten som eget uttag?[br][br]Fördelen med att starta ett företag som importerar och säljer vidare måste väl vara att det inte krävs några dyra investeringar, det blir väl svårt att gå med förlust? Den enda risken är väl att man beställer hem för mycket prylar, som man inte hittar någon köpare för. Annars ska det väl vara svårt att gå med förlust?[br][br][br][br]Tack för hjälpen![br]
1165
Om du redan har ett arbete med den inkomsten skulle jag kika på ett AB istället... I runda slängar så får hälften till skatt när du tar ut pengar ur ett företag och då kan det vara idé att "spara" pengarna i ett AB.[br][br]Det är inte alls svårt att gå med förlust om man importerar. Marknadsföring, garantier, lagerlokaler, frakter och risken med att man missbedömt marknad och prisnivå kan mycket snabbt äta upp vinsten och mer därtill.
3
Ok. Ja, jag ska läsa på lite om skillnaden mellan Enskild firma och AB.[br][br]Låt säga att jag väljer att starta enskild firma.[br]Vi säger att jag bara lyckas sälja min produkt till en enda kund, och sedan upptäcker att produkten är värdelös, ingen annan vill köpa min produkt.[br]Säg att jag tjänade 10000kr på affären med min enda kund. [br]Om jag nu väljer att avveckla företaget, skulle jag gå back på detta företag, dvs. förlora pengar på att jag provade att starta eget?[br]Bortse för kostnader i företaget så som inventarier och kostnader för el, tele, bokföringsprogram osv. Det jag undrar är skatter och avgifter till myndigheter osv. [br][br]Jag ska besöka nyföretagarcenter i Norrköping om några veckor, då kommer jag förhoppningsvis få svar på mina frågor, ska inte belasta er på forumet med mina enkla och kanske lite dumma frågor  :) bättre att jag får svar från nyföretagarcenter.[br][br]/ Fredrik
5
Du går antagligen inte back, men säkert plus minus noll om det nu var ett AB då du då behöver ha hjälp vid likvideringen av bolaget. [br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.