Vad ska inkluderas vid utbetalning av arvode (fotografering)?

6
Hejsan, jag tänkte använda ett par fotografers alster och undrar vilka avgifter jag ska tänka på.

Ifall fotografen inte har ett företag utan är en privatperson, innebär detta att jag själv måste betala in skatt samt arbetsgivaravgifter innan jag slutligen betalar ut summan till privatpersonen?

Finns det fler saker jag bör tänka på?

mvh Andreas
151
Anlita ALDRIG någon utan f-skattsedel. Då blir det mycket riktigt så att du får betala arbetsgivaravgift. Om personen har f-skatt så anlita den, men tänk på att du sedan kommer få betala moms på summan det kostar (denna drar du sedan av som ingående moms). Lycka till!
MVH Richard Andréasson
102
Om man köper fotografens alster som TS skriver är det väl ingen arbetsgivaravgift?[br][br]Vad jag förstår så är det som att köpa vilken pryl som helst.[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
6
[quote author=pslinden link=topic=6244.msg29999#msg29999 date=1260726900][br]Om man köper fotografens alster som TS skriver är det väl ingen arbetsgivaravgift?[br][br]Vad jag förstår så är det som att köpa vilken pryl som helst.[br][br]//Peo[br][/quote][br][br]Intressant åsikt Peo. Verkar ju inte vara helt tydligt om hur arvodets klassificeras. Det är ju ingen "lön" för beställd fotografering jag betalar för, utan endast rättigheten att använda mig av alstret.
151
[quote author=Addeanton link=topic=6244.msg30002#msg30002 date=1260734328][br][quote author=pslinden link=topic=6244.msg29999#msg29999 date=1260726900][br]Om man köper fotografens alster som TS skriver är det väl ingen arbetsgivaravgift?[br][br]Vad jag förstår så är det som att köpa vilken pryl som helst.[br][br]//Peo[br][/quote][br][br]Intressant åsikt Peo. Verkar ju inte vara helt tydligt om hur arvodets klassificeras. Det är ju ingen "lön" för beställd fotografering jag betalar för, utan endast rättigheten att använda mig av alstret.[br][/quote][br][br]Jag tror det är en fråga om moms. På alla produkter du köper är det moms. Köper du något som inte är lagt moms på fastän produkten är momspliktig borde det väl klassas som tjänst då? Och en privatperson säljer ju inte saker med moms.
MVH Richard Andréasson
2066
2
Nej. Köper du något av en privatperson betalar du inte någon moms (hela beloppet är en kostnad).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
6
[quote author=Jonathan link=topic=6244.msg30007#msg30007 date=1260736265][br]Nej. Köper du något av en privatperson betalar du inte någon moms (hela beloppet är en kostnad).[br][/quote][br][br]Hur redovisas inkomsten för privatpersonen då? Kan jag bli "skyldig" om redovisningskravet ligger på privatpersonen och den inte utför det?[br][br]mvh A
102
Det blir nog svårt för forumdeltagarna att svara mer exakt än vad som redan gjorts.[br][br]Dra det till ytterligheter så förstår du hur jag menar.[br]1. Du köper ett foto för 200.- av fotografen.[br]I detta fallet dra du ju hela belopept som en kostnad (förutsätter att det är en privatperson).[br][br]2. Du köper ett foto för 200.000.- av fotografen....[br]Visst fortfarande ett foto, men det är nog en del "lön eller arvode" i detta belopp oxå.[br]Hur inkomsten redovisas av privatpersonen beror nog lite på exemplen ovan.[br]----[br]Hur skulle du gjort om du köpt en bil av en privatperson till din firma?[br]Om du köper min bil (vi får säga en mindre lätt lastbil...) för 200.000 så tror jag inte du bekymrar dej för hur jag redovisar det?[br][br]Mellan raderna kan jag ana att det egentligen är en tjänst du funderar på att köpa och frågar om.[br][br]Det finns många på forumet som är riktigt duktiga på bokföring, vill du de ska hjälpa dej "djupare" får du nog lämna lite mer information (belopp tex.)[br]Du nämner bårde arvode och alster i tråden, detta är lite förvirrande tycker jag.[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
6
[quote author=pslinden link=topic=6244.msg30040#msg30040 date=1260801674][br]Det blir nog svårt för forumdeltagarna att svara mer exakt än vad som redan gjorts.[br][br]Dra det till ytterligheter så förstår du hur jag menar.[br]1. Du köper ett foto för 200.- av fotografen.[br]I detta fallet dra du ju hela belopept som en kostnad (förutsätter att det är en privatperson).[br][br]2. Du köper ett foto för 200.000.- av fotografen....[br]Visst fortfarande ett foto, men det är nog en del "lön eller arvode" i detta belopp oxå.[br]Hur inkomsten redovisas av privatpersonen beror nog lite på exemplen ovan.[br]----[br]Hur skulle du gjort om du köpt en bil av en privatperson till din firma?[br]Om du köper min bil (vi får säga en mindre lätt lastbil...) för 200.000 så tror jag inte du bekymrar dej för hur jag redovisar det?[br][br]Mellan raderna kan jag ana att det egentligen är en tjänst du funderar på att köpa och frågar om.[br][br]Det finns många på forumet som är riktigt duktiga på bokföring, vill du de ska hjälpa dej "djupare" får du nog lämna lite mer information (belopp tex.)[br]Du nämner bårde arvode och alster i tråden, detta är lite förvirrande tycker jag.[br][br]//Peo[br][/quote][br][br]Jag kan väl beskriva det lite mer ingående som att en privatperson ger mig tillgång till denna personens alster (egentagna bilder). För varje exemplar jag trycker upp betalar jag t.ex. 50 kronor i "betalning" för att få trycka upp denna bild i 1 exemplar.[br][br]Vad jag undrar är ifall 50 kronor är ett statiskt belopp som denna personen ska få i handen, vilken kostnad måste jag undansätta för att täcka upp dessa 50 kronorna privatpersonen ska få i netto?[br]
151
[quote author=Addeanton link=topic=6244.msg30041#msg30041 date=1260802326][br][quote author=pslinden link=topic=6244.msg30040#msg30040 date=1260801674][br]Det blir nog svårt för forumdeltagarna att svara mer exakt än vad som redan gjorts.[br][br]Dra det till ytterligheter så förstår du hur jag menar.[br]1. Du köper ett foto för 200.- av fotografen.[br]I detta fallet dra du ju hela belopept som en kostnad (förutsätter att det är en privatperson).[br][br]2. Du köper ett foto för 200.000.- av fotografen....[br]Visst fortfarande ett foto, men det är nog en del "lön eller arvode" i detta belopp oxå.[br]Hur inkomsten redovisas av privatpersonen beror nog lite på exemplen ovan.[br]----[br]Hur skulle du gjort om du köpt en bil av en privatperson till din firma?[br]Om du köper min bil (vi får säga en mindre lätt lastbil...) för 200.000 så tror jag inte du bekymrar dej för hur jag redovisar det?[br][br]Mellan raderna kan jag ana att det egentligen är en tjänst du funderar på att köpa och frågar om.[br][br]Det finns många på forumet som är riktigt duktiga på bokföring, vill du de ska hjälpa dej "djupare" får du nog lämna lite mer information (belopp tex.)[br]Du nämner bårde arvode och alster i tråden, detta är lite förvirrande tycker jag.[br][br]//Peo[br][/quote][br][br]Jag kan väl beskriva det lite mer ingående som att en privatperson ger mig tillgång till denna personens alster (egentagna bilder). För varje exemplar jag trycker upp betalar jag t.ex. 50 kronor i "betalning" för att få trycka upp denna bild i 1 exemplar.[br][br]Vad jag undrar är ifall 50 kronor är ett statiskt belopp som denna personen ska få i handen, vilken kostnad måste jag undansätta för att täcka upp dessa 50 kronorna privatpersonen ska få i netto?[br][br][/quote][br][br]Om jag begripit det hela korrekt så betyalar du alltså per gång du använder bilden? Med andra ord "royalty"? Det räknas väl som någon form av lön va?
MVH Richard Andréasson
6
[quote author=RAWEB link=topic=6244.msg30042#msg30042 date=1260802831][br][quote author=Addeanton link=topic=6244.msg30041#msg30041 date=1260802326][br][quote author=pslinden link=topic=6244.msg30040#msg30040 date=1260801674][br]Det blir nog svårt för forumdeltagarna att svara mer exakt än vad som redan gjorts.[br][br]Dra det till ytterligheter så förstår du hur jag menar.[br]1. Du köper ett foto för 200.- av fotografen.[br]I detta fallet dra du ju hela belopept som en kostnad (förutsätter att det är en privatperson).[br][br]2. Du köper ett foto för 200.000.- av fotografen....[br]Visst fortfarande ett foto, men det är nog en del "lön eller arvode" i detta belopp oxå.[br]Hur inkomsten redovisas av privatpersonen beror nog lite på exemplen ovan.[br]----[br]Hur skulle du gjort om du köpt en bil av en privatperson till din firma?[br]Om du köper min bil (vi får säga en mindre lätt lastbil...) för 200.000 så tror jag inte du bekymrar dej för hur jag redovisar det?[br][br]Mellan raderna kan jag ana att det egentligen är en tjänst du funderar på att köpa och frågar om.[br][br]Det finns många på forumet som är riktigt duktiga på bokföring, vill du de ska hjälpa dej "djupare" får du nog lämna lite mer information (belopp tex.)[br]Du nämner bårde arvode och alster i tråden, detta är lite förvirrande tycker jag.[br][br]//Peo[br][/quote][br][br]Jag kan väl beskriva det lite mer ingående som att en privatperson ger mig tillgång till denna personens alster (egentagna bilder). För varje exemplar jag trycker upp betalar jag t.ex. 50 kronor i "betalning" för att få trycka upp denna bild i 1 exemplar.[br][br]Vad jag undrar är ifall 50 kronor är ett statiskt belopp som denna personen ska få i handen, vilken kostnad måste jag undansätta för att täcka upp dessa 50 kronorna privatpersonen ska få i netto?[br][br][/quote][br][br]Om jag begripit det hela korrekt så betyalar du alltså per gång du använder bilden? Med andra ord "royalty"? Det räknas väl som någon form av lön va?[br][/quote][br][br]Ja, begreppet "royalty" borde passa bra in på situationen.
6
Hittade detta på ett annat forum [br][br]"Är författarna anställda är det löner. Detsamma gäller om de inte har F-skattsedel (du måste i princip begära att få se den av författarna, annars kan du bli skyldig att betala detas sociala avgifter/skatter i efterskott). "
102
Nu kan jag inte hitta tråden jag söker..., men det finns något typ "Hyr en arbetsgivare".[br][br]Kortfattat innebär det att fotografen hyr en arbetsgivare som i sin tur fakturerar dej.[br][br]Du slipper alla bekymmer med anställning.[br][br]Fotografen talar om för sin "arbetsgivare" att han vill ha 500.- i plånboken, de räknar ut vad fakturan ska landa på och skickar den till dej.[br][br]Tror de tar 7-8% för den tjänsten.[br][br]Enkelt och smidigt för alla parter.[br][br]Edit: Hittade det jag sökte: http://www.bolagskraft.se/[br][br]//Peo
Antikvariat: www.pslinden.com - alltid med bild & resumé - Pins o sånt: www.psbutiken.com
31
Eller så kontaktar du SFF (svenska fotografers förbund) de kan svara på dina frågor och hjälpa till med rimliga priser för olika typer av användning. www.sfoto.se[br]
packa lätt - packa rätt
http://www.m-kylli-emballage.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.