revisorsarvode

11
1
Hej
vad betalar ni för revisor? har fått ett pris för 1000kr timme. (utgår från att det är ex moms) men vet inte.
rimligt trots att det är mycket pengar??????
det blir ju en del konsultation till att börja med men sedan blir det nog mest boklsutet. Bokföring gör vi själva.
fiwa
2066
2
Rimligt och rimligt, jag hade inte betalt 1000 om jag inte måste. Har du kollat runt på olika alternativ? Du behöver troligtvis inte prata med en revisor för 1000/h för att ställa frågor, någon assistent eller så med lite lägre utbildning/erfarenhet kan troligtvis svara mer än väl och tar förhoppningsvis mindre än hälften.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Här på forumet har du gratis kort rådgivning vilket kan minska dina kostnader
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
7
Det låter som mycket pengar! Grejen är att du inte ens behöver anlita en revisor för bokslutet. Det kan klaras av en redovisningskonsult eller redovisningsbyrå.
1470
246
1000 kr/timmen för en revisor är väl iofs inte nåt ovanligt pris. Grejen är ju, som flera varit inne på, att man inte behöver ha nån revisor i de flesta fall. Har man ett AB som kräver revisor så är väl 8-14000 ett normalt pris för ett bokslut i ett mindre bolag.
632
3
Det gäller att hålla isär begreppen. 1000 kr per timme för en auktoriserad eller godkänd revisor skulle jag påstå är ett lågt pris. En revisor krävs i ett aktiebolag som uppfyller 2 eller fler av dessa kriterier: Omsättning på >3 miljoner, balansomslutning på > 1,5 miljon och 3 anställda eller fler. Balansomslutning är summan av samtliga dina tillgångar /skulder och eget kapital. Om nu en revisor krävs så är dennes uppgift bland annat att granska bolagets bokslut och årsredovisning. Den ska även granska hur styrelsen arbetar etc. Revisorn upprättar alltså inget bokslut. Driver du aktiebolag så måste du alltid upprätta bokslut och årsredovisning, oavsett om du har revisor eller inte. Till din hjälp kan du ta Bosse Batong som är pensionerad polis, men tycker att bokföring är lite kul, en redovisningskonsult, eller en auktoriserad redovisningkonsult. Låt oss säga att alternativ 1 kostar 300/timme, alternativ 2 kostar 600/timme och alternativ 3 kostar 900 kr per timme. Detta är givetvis en grov förenkling, men jag vill illustrera att vem som helst kan göra ett bokslut (i teorin) och att priserna varierar kraftigt om du tar hjälp. Personligen skulle jag aldrig ta hjälp av Bosse Batong, men det beror givetvis på många faktorer, så som hur stor min verksamhet är och vilka krav jag ställer på rådgivningen. Titeln auktoriserad redovisningskonsult ska vara en kvalitetsstämpel då det ställer krav på utbildning och erfarenhet, men det är ändå ingen garanti. Det finns garanterat redovisningskonsulter utan titeln som är duktigare på arbetet, men det finns också folk som kallar sig redovisningskonsulter som inte kan speciellt mycket. För ett bokslut skulle jag gärna betala 600-800 kr eftersom det i de flesta fall betyder att det är rätt så duktiga personer. Det beror givetvis på att vilka krav man har, men jag skulle aldrig anlita någon inom den branschen för 300 kr per timme. Nu blev det en lång utläggning, men jag hoppas att jag klargjorde lite kring arbetsfördelningen i alla fall.
1470
246
Tyvärr så är inte prislappen nån speciellt bra måttstock på bokslutsarbetet efter vad jag har sett exempel på. Vet bokslut gjorda av dom stora kanonerna som kostat 40 000 och är så otroligt slappt gjorda så det är ren tur att inte skatteverket sett dom. Bokslutsarbetet består ju till stor del av ett evigt kontrollerande och avstämning av alla konton och verifiering av alla balansposter. Så det är dels ett jobb som man i princip kan hålla på med hur länge som helst beroende på hur djupt man vill gå in i det, och dels beror tidsåtgången mycket på att företagaren får fram de underlag som behövs. Snabbast går det om konsulten har tillgång och själv kan gå in på banken och skattekontot för att skriva ut alla papper som ska vara med. Engagemangsbeskedet från banken som visar en sammanställning av samtliga tillgångar/skulder som företaget har i banken, är en typisk sak som ofta fattas. Kompletta skattekontoutdrag en annan.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.