Klient-bokföring och juridiska frågetecken

11
Hej!

Min affärsidé kommer kräva klient-bokföring. Men jag skulle vilja veta mer om just klient-bokföring, så om ni kan tipsa om någon riktigt bra sida där det står mer om klient-bokföring så är jag tacksam.

Sen behöver jag reda ut vissa juridiska frågetecken. Men jag vet inte riktigt var jag ska vända mej. Har prövat med konsumentverket, men de ger goddag yxskaft svar, och man vill inte berätta om detaljer kring ens affärsidé för vem som helst, vilket krävs för jag ska kunna ställa frågan korrekt, och därmed få ett korrekt svar. Så var ska man vända sig?

Jag har självklart läst lite själv, men grejen är den att det jag har tänkt göra är under ganska så speciella förhållande, så inget stämmer till 100% in på det jag ska göra, så jag vill höra med någon som verkligen vet.
1165
En advokat för det juridiska, och kanske en auktoriserad revisor för bokföringen är att nog att föredra.
11
Tack för svaret! Får väl bli en någon form av advokat då. Det finns ju en rad med sidor där man kan ställa frågor till juriststudenter helt gratis. De är säkert duktiga, men frågan är om man vågar tala om sin affärsidé för dem, inte för chansen lär vara så stor att de kommer sno den, men man är ju paranoid.;)[br][br]Revisor ställer jag mej dock väldigt skeptisk till. Klientbokföring känns som det borde vara enklare än vanlig bokföring, även om jag nog ibland kommer överföra lite av pengarna därifrån till mina egna konton, vilket kanske krånglar till bokföringen.[br][br]Men att öht blanda in en revisor i den vardagliga bokföringen ser jag som krångligare (och onödigt dyrt) än att sköta den själv. Så det vill jag helst inte göra. Jag kommer ha en liten budget, och vill inte slänga bort pengar på en revisor.[br]
1165
Jag tänkte mera att du kanske konsulterade en revisor en timme eller två för att lära mer om klientbokföring (eller kanske snarare något motsvarande redovisningskonsult).[br][br]Och tre advokattimmar á 1500kr är kanske inte så blodigt för att veta att de har tystnadsplikt, och de har ansvar för de svar de lämnar.
11
[quote author=swetrot link=topic=5776.msg28004#msg28004 date=1252483974][br]Jag tänkte mera att du kanske konsulterade en revisor en timme eller två för att lära mer om klientbokföring (eller kanske snarare något motsvarande redovisningskonsult).[br][br]Och tre advokattimmar á 1500kr är kanske inte så blodigt för att veta att de har tystnadsplikt, och de har ansvar för de svar de lämnar.[br][/quote][br][br]Jo fast även om det i slutändan vore bra att konsultera med en revisor, så tycker jag att man först bör själv läsa lite om det, så man kommer förbered till mötet med revisorn och då får man förmodligen ut mer av det.
720
Klientbokföring är ju inte annorlunda än annan bokfööring, bara det att man gör den åt någon annan och därför naturligtvis måste ha 100 koll på att allt blir riktigt[br]Men av frågestäälningen är det kanske inte klientbokföring du egentligen menar uatn att du behöver ha klientmedelskonton och bökföra dessa[br][br]Vad som då gäller är att du  verklgen ser till att avskilja klientens edel från dina egna bokföringen av dessa igngår i din egen okföring som vanlgt eftersom kontona är dina och det är du som disponerar dem Viktigt då att du alltid är upptodate med bokföringen så att pengarna alltid är bokförda som klentens pengar och inte dina
11
[quote author=Redkon link=topic=5776.msg28118#msg28118 date=1253116343][br]Klientbokföring är ju inte annorlunda än annan bokfööring, bara det att man gör den åt någon annan och därför naturligtvis måste ha 100 koll på att allt blir riktigt[br]Men av frågestäälningen är det kanske inte klientbokföring du egentligen menar uatn att du behöver ha klientmedelskonton och bökföra dessa[br][br]Vad som då gäller är att du  verklgen ser till att avskilja klientens edel från dina egna bokföringen av dessa igngår i din egen okföring som vanlgt eftersom kontona är dina och det är du som disponerar dem Viktigt då att du alltid är upptodate med bokföringen så att pengarna alltid är bokförda som klentens pengar och inte dina[br][/quote][br][br]Det verka vara helt korrekt uppfattat.[br][br]Så om jag uppfattar dej rätt, så ska jag bokföra det i mitt vanliga bokföringsprogram, då kontona är mina, men jag ska där bokföra dem som klientens pengar och inte mina? Men jag har varit inne på flera bokföringsprogram men jag kan inte lista ut hur man ska kunna göra det i ett vanligt bokföringsprogram.[br][br]Men om du är säker på att man ska göra det på det sättet, så får jag väl ta kontakt med de bakom bokföringsprogramen och fråga dem om hur man ska gå tillväga när det gäller just deras bokföringsprogram, för det kan ju inte du sitta här och svara på.[br][br]Jag har annars hört att det blir dubbel bokföring, det kanske det på sätt och viss blir ändå, även om man kan göra det i samma bokföringsprogram. [br][br]
720
All bokföring är dubbel bokföring, en summa i kredit och en i debet. [br]Det är inte bokföringsprorammet som ska kunna bokföringen utan du. När det kommer in pengar som är din klients så bokar du insättningen på banken i debet och skuldför dig för dem genom att boka samma belopp i kredit på ett konto 28*som är skuler till XX.[br]Det viktiga är att pengarna står på ett eget klientmedelskonto och alltså fysiskt är avskiljda från dina egna pengar och att du även i bokföringen har tait upp skulden direkt den uppstått.
11
Tack för svaret! Nu tror jag att jag har fått en ganska så bra uppfattning av hur jag ska göra.[br][br]Ska dock säga att med dubbel bokföring så menade jag att det skulle ske i ett annat program, men det behövs ju inte.J[br][br]Bara så jag får detta bekräftat, då jag ska bokföra då pengarna lämnar mej så ska jag väl göra en helt ny transaktion fast det motsatta när det gäller debet och kredit? Det är det enda sättet jag kommer på i alla fall. Man önskar att det hade funnits ett bättre sätt, men det är det enda jag kommer på.[br][br]Sen när man ska hitta på egna konton, får de vara villka nummer som helst bara de två första är rätt? Ta exempelvis 28XX kontot, spelar det någon roll vilka andra siffror jag väljer för mitt klientkonto?[br]
2066
2
Kan svara på ena frågan i alla fall. Angående kontonummer finns det inga lagar som säger att du måste använda vissa nummer, du [i]får[/i] använda vilket nummer till vad du vill - däremot är det generellt rekommenderat att följa [url=http://www.bas.se]BAS-gruppens[/url] förslag, där finns färdiga kontoplaner att ladda ner och kolla på.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.