Mina personliga frågor för start av företag

90
Hej. Jag har som tidigare skrivit haft planer på ett eget företag i ca 3 år. Jag vet att min ide kommer fungera men jag är allvarligt talat "feg". Vill att allt ska vara perfekt innan jag startar, det är ju smart tänkt men det har som sagt gått 3 år nu  :roll:

Men det har också blivit många förbättringar i mina idéer under åren och jag börjar bli redo.

Därför kommer jag nu ha en del frågor till er, finns säkerligen svar på alla här på forumet men de är nog så pass lätta att ni kan hjälpa mig lagom snabbt med svaren  :-*

Så mina frågor börjar lite lätt:

- Är detta ett bra bokföringsprogram? Unicell: http://www.unicell.se/?s=9&productID=1&gclid=CJSxwdLts5YCFQ6T1QodBSCkLg

Svaret: Verkar vara en liten firma som inte funnits så länge, inte någon på forumet som testat, men verkar enkelt & billigt.

- Firman kommer starta i här i lägenheten, en bostadsrätt som jag tänkte firman skall få "hyra" ett rum. Sedan när pengarna rullar in tänkte jag rusta upp hela det rummet, designa för firmans bästa. Det ökar både värdet i lägenheten och lusten att arbeta bättre, tips på hur man bokför, går tillväga lagligt? Det sista jag vill är att åka dit för bedrägeri/fusk.

Svar: Hyra rum ja, rusta upp för firmans pengar Nej. Flytta så fort som möjligt på grund av att disciplinen försämras i hemmet och det lätt blir till att slappa istället för & jobba.

- Nu när jag startar företaget tänkte jag bokföra in min privata dator/bord/stol osv till en början tills företaget är på plus. Ehm hur är det sen när firman har tillräckligt med pengar för att köpa in bord, stolar, datorer, server osv. Måste man "sälja" de gamla eller försvinner de bara om man vill? Alltså jag tar tillbaks datorn osv till de privata är det något som skall bokföras eller visas någonstans?

Svar: Låna material i början från egen ficka sedan när pengarna kommer in kan man börja köpa materiell till företaget.

- Jag kommer ha fasta kunder som betalar en fast kostnad varje månad, kan vara rörlig hos vissa kunder då de kanske väljer lite extra "hjälp" vissa månader och då höjs månadskostnaden. Jag vet att jag skickar fakturor men vart får jag tag i bra fakturor? Det skall se proffsigt ut och fungera bra. Skicka fakturor över nätet är väl att föredra i dagsläget? De ska också få välja autogiro har jag tänkt, hur gör man då? Kontaktar banken och säger att det företaget ska betala mig en fast summa varje månad? Om de tar det på autogiro och sedan en månad tar extra "hjälp" på till ex: 2000kr mer, skickar man bara en faktura på 2k då? Jag har ju valt att använda faktureringsmetoden och inte kontant metoden för att ha mer koll om man säger så.

Svar: Autogiro kan man strunta i men man kan ta i akt att e-mail faktura finns samt e-faktura. Men i vanligaste fall använder man sig av den traditionella fakturan per post.

- Plusgiro är det något man föredrar före bankkonto? Några tips ang. detta?

Svar: Plusgiro är oldbuisness

Det kommer komma fler frågor under trådens gång, hoppas verkligen tråden blir lång och nyttig för mig plus alla andra på forumet.

mvh Stefan Olin
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Bokföringsprogrammet har jag aldrig hört talas om, men det såg billigt ut. Fungerar säkert, men det kan vara svårt att hitta litteratur och utbildning för det. [br][br]Jag har förstått att det är svårt att bedriva verksamheten hemma och kunna göra avdrag för reparationer i större skala. Regler ändrar sig också från tid till annan, så det kan vara idé att kolla exakt vad som gäller när det blir aktuellt. Lite färg och normala kontorsmöbler är som regel inga bekymmer, men nya golv, dyra gardiner, exklusiva designmöbler och svindyra tapeter på väggarna brukar inte fungera, generellt sett.[br][br]Försök skrapa ihop pengar så att företaget redan vid starten har råd att köpa vad som behövs. Att köpa saker av sig själv i akt och mening att sedan ta tillbaka sakerna billigt kan genomskådas av Skatteverket.[br][br]Väldigt få företag accepterar att pengar går ut från deras konto med autogiro. Det är nämligen inga problem alls att debitera olika belopp månad för månad, som automatiskt överförs till ditt konto. Och företagare har som regel en rutin att varje utgift skall attesteras av någon ansvarig. Autogiro pratar du dels med din bank om, men det är den betalande som skickar in en blankett till bankgirot att de godkänner att du får plocka pengar från deras konto. Det är en del avgifter på det hela också.[br][br]Jag skulle försöka sälja årsabonnemang, och vid köp av extra tjänster av engångskaraktär fakturerar jag den separat efter att det utförts. Så gör de flesta med det upplägget som du beskriver.[br][br]Bankgiro är det som gäller idag, plusgiro är utdöende i företagsvärlden.
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg21726#msg21726 date=1226159764][br]Bokföringsprogrammet har jag aldrig hört talas om, men det såg billigt ut. Fungerar säkert, men det kan vara svårt att hitta litteratur och utbildning för det. [br][br]Jag har förstått att det är svårt att bedriva verksamheten hemma och kunna göra avdrag för reparationer i större skala. Regler ändrar sig också från tid till annan, så det kan vara idé att kolla exakt vad som gäller när det blir aktuellt. Lite färg och normala kontorsmöbler är som regel inga bekymmer, men nya golv, dyra gardiner, exklusiva designmöbler och svindyra tapeter på väggarna brukar inte fungera, generellt sett.[br][br]Försök skrapa ihop pengar så att företaget redan vid starten har råd att köpa vad som behövs. Att köpa saker av sig själv i akt och mening att sedan ta tillbaka sakerna billigt kan genomskådas av Skatteverket.[br][br]Väldigt få företag accepterar att pengar går ut från deras konto med autogiro. Det är nämligen inga problem alls att debitera olika belopp månad för månad, som automatiskt överförs till ditt konto. Och företagare har som regel en rutin att varje utgift skall attesteras av någon ansvarig. Autogiro pratar du dels med din bank om, men det är den betalande som skickar in en blankett till bankgirot att de godkänner att du får plocka pengar från deras konto. Det är en del avgifter på det hela också.[br][br]Jag skulle försöka sälja årsabonnemang, och vid köp av extra tjänster av engångskaraktär fakturerar jag den separat efter att det utförts. Så gör de flesta med det upplägget som du beskriver.[br][br]Bankgiro är det som gäller idag, plusgiro är utdöende i företagsvärlden.[br][/quote][br][br]Ja årsabonnemang kan vara en intressant ide, kan ge företagen rabatt då också. Då jag vill ha kunderna i många år så är det ju av intresse, skickar man e-faktura till företag? Eller skickar man gamla traditionella? [br][br]Jag kollade på det där bokförings programmet, de har en video där som visar hur det fungerar och det verkar väldigt lätt och simpelt för en nybörjare som mig. Har en som kommer vara min bokförare men det är senare när företaget byggts upp och är ett säkert kort. Kommer starta enskild firma och sedan spara pengar till riktig lokal plus uppgradera till aktie bolag. Och under den tiden skall jag ha läst på allt om reglerna för det också så man är förberedd för konsekvenserna  :)[br][br]De flesta som startar firma har innan sparat ihop en egen summa som de lägger in till företaget eller tar de lån för att köpa hårdvara osv?[br][br]mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Fakturor beror på. Många har börjat pröva på att skicka e-faktura, men det är mest mellan företag där man fakturerar varandra mycket, flera gånger i veckan. Annars brukar den vanliga pappersvarianten fungera bäst. Det är ju en del mekande med att sätta upp e-faktura mellan två parter, så det är inte lönsamt om inte fakturaflödet är rätt så omfattande.[br][br]Jag tror att de flesta som startar företag plockar i alla fall har en del av pengarna som behövs från sitt sparkonto. Skall man dra igång något som kräver mycket bundet kapital får man väl gå till banken och diskutera, men man är väldigt sårbar om man lånat varenda krona. Som regel kräver bankerna idag att man går i personlig borgen för lånet, vilket kan bli jobbigt om det går åt pipsvängen.
305
När det gäller fakturering så tycker jag att alla ska skicka fakturor via e-post. Både med tanke på miljön men även kostnaden och tiden för att göra iordning ett kuvert med en utskriven faktura och gå till postlådan.[br](Gör skillnad på e-fakturering och e-postfaktura. E-fakturering går ut på att man skickar en faktura via sitt bokföringssystem direkt till kundens bokföringssystem medans en e-postfaktura är en pdf av fakturan som man skickar via vanlig e-post.)[br][br]Bokföringsprogramet du tittat på har jag alltid tyckt sett så j***a billigt och dåligt ut men de är duktiga på att marknadsföra sig... ...verkar dock enkelt att använda. Både Spcs och mamut har program före nystartade företag. Även Swedbank har en inbyggd funktion i sin internetbank där man kan sköta all fakturering och inbetalningar som sedan konteras automatiskt för en månadskostnad.[br][br]När det gäller att dedikera ett rum till företaget så skulle jag starkt avråda från att ha företaget i lägenheten. Jag har arbetat både med eget och som anställd från hemmet och är det något man gör så är det att förstöra sin bostad... Man kan aldrig slappna av utan det är alltid arbete i huvudet eftersom man ju arbetar i sin bostad... om man nu inte har en 5-rummare.[br]Leta upp något företagskooperativ och bli medlem och få gemenskap istället.
2360
31
Om du nu väntat i 3 år avvakta till efter årsskiftet.  Det kan du ha glädje av i ett senare skede. Du bjuder verkligen in till trubbel. Lägenheten och dyr inredning. I ditt fall är du knappast beroende att ha det hemma.  Hyr eller köp en lokal. har du kvitton på din inredning annars antar man från skv:s sida att du sitter på golvet. mm.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
2
Sten som skriver här då och då verkar vara inblandad i Unicell, har dock ingen aning om det är bra eller inte då jag inte själv använt det.[br]Som flera andra redan sagt brukar det inte fungera så bra att renovera ditt hem på företagets bekostnad och få ut mer pengar när du säljer lägenheten.[br]Samma sak med privat dator, bord osv, står de på företaget så är det inte ok att de finns i ett rum du använder även privat, och det är nog inte populärt att sälja dem privat efter att företaget köpt nya (även om det säkert går).[br]Pappersfakturor är helt klart vanligast, och jag vill själv inte ha e-fakturor, inte än. Det kommer nog, men tekniken är inte redo för utbredd användning (med det menar jag säkerhet, backup, förvaring, osv. Hos medvetna företag visst, men inte hos allmänheten).[br]Plusgiro är Nordeas girosystem, före detta Postgirot. Jag har alla företagskonton hos Nordea då jag tycker de get mest service för pengarna (på banksidan, vägrar prata med dem om pension och försäkringar längre), har även ett Bankgironummer kopplat till samma konto. Det är vanligt att det tillkommer avgifter för att betala till PG om man har BG, och tvärs om. BG verkar dock numera vara vanligast om man bara har det ena.[br]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
31
Gör en mall eller hämta upp från något program och sänd iväg faktura via nätet. smidigt och bra däremot kan du ta en papperskopia som du förvarar hos dig. Tänk på porto frimärke och  tid som du sparar med detta.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
90
Hej, tack för alla svar![br][br]Ang. bokföringsprogrammet verkar ju det genom Swedbank har smidigt? Andra som använder sig av deras tjänst?[br][br]Ang. lägenheten så bor jag i en 3a bostadsrätt, då mitt "företag" inte kommer ha så mycket utgifter förutom mobiler, datorer osv så kommer pengarna snabbt komma in för lokal, men då jag kommer köra själv tills det är klart med fasta kunder osv så vill jag nog köra hemma, för går det i botten så har jag inte gått minus så mycket. Det med rustningen av lägenheten kommer gå på egna pengar nu när jag läst vad ni skrivit. Lika bra då det är en privat postad. Samma sak med nuvarande dator osv, de får "lånas" till företaget i början.[br][br]Och ang. faktureringen så kan man ju givetvis fråga kunden om e-mailfakturering är något för dem eller e-faktura då. Men faktureringslappar, hur är reglerna för dem? Kan man designa egna eller finns något företag för detta?[br][br]mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2066
2
Mer info om bokföring och faktura hos [url=http://www.skatteverket.se/fordigsomar/arbetsgivareinfotxt/bokforing.4.18e1b10334ebe8bc80005195.html#Faktura]Skatteverket[/url].
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
31
En tröst i bedrövelsen är att om du arbetat 800 timmar kan du dra av 4000:- för kostnader i bostaden.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
90
[quote author=lars arenander link=topic=4531.msg21747#msg21747 date=1226235917][br]En tröst i bedrövelsen är att om du arbetat 800 timmar kan du dra av 4000:- för kostnader i bostaden.[br][/quote][br][br]Det roliga är ju att ingen har koll på hur mycket jag jobbar då ju? Eller räknar dom 8 timmar/dag o om man jobbar mer så är det upp till sig själv?
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
219
1
Man får skriva i hur många timmar man har jobbat på en av dessa deklarationsblanketter, N1 N2 och allt vad de heter. Jag kommer inte riktigt ihåg vilken det är.[br][br]Jag kan också säga att det är svårt att ha lokalen i "hemmet". Först krävs det en enorm självdisipin. Sedan är det inte helt ok från skatteverkets sida. Var bered på att du kommer att få brev där du ska svara på vissa frågor. De brukar nystartade företag få göra vad jag har sett. De brukar komma isamband med första momsredovisningen eller deklarationen.
305
Varje gång jag har haft lokal i hemmet så har det aldrig varit några problem. Datorer inköpta har heller aldrig varit ett problem...men jag kanske är en av de lyckligt lottade.
2360
31
Det kan ju hända att man inte är intressead av direkt vad du har för kostnader utan godkänner din deklaration och då är ju allt frid och fröjd.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
118
En fråga mellan alla diskussioner om e-faktura, avdrag i hemmet, inköp etc. [br][br]Vad har du för idé och hur många intresserade kunder har du? Lätt att många glömmer bort att göra lite research innan man börjar fundera på sådana saker ni diskuterar här![br][br]"För att köpa, måste du sälja"...
Jobbar på att förverkliga drömmar.
90
[quote author=digoutyoursoul link=topic=4531.msg21874#msg21874 date=1226446249][br]En fråga mellan alla diskussioner om e-faktura, avdrag i hemmet, inköp etc. [br][br]Vad har du för idé och hur många intresserade kunder har du? Lätt att många glömmer bort att göra lite research innan man börjar fundera på sådana saker ni diskuterar här![br][br]"För att köpa, måste du sälja"...[br][/quote][br][br]Mina planer är fortfarande lite hemliga då jag inte vill komma ut med dem än, de visas när företaget startat och jag fått in minst tio kunder. Det är det som är grejen, tio kunder och jag kommer klara mig, tror absolut inte det är svårt att få in de tio nu när det är lågkonjunktur men jag väntar ändå. Fått många tips om det så jag lyssnar på dem :)[br][br]Har inte frågat något företag än om de är intresserade att köpa. Har bara kollat intresset av en sådan tjänst utan att prata om kostnader etc. o de tycker att iden är strålande. Har inte hört någon som varit negativ men det kommer väl när allt startat och jag åker i konkan "skämt o sido"  :P
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
[b]Då[/b] jag kommer starta enskild firma i början tills pengarna är inne för aktie bolag så läste jag lite snabbt på Wikipedia nu om "Enskild firma". Där stog det såhär: [i]"Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess."[/i]  Vadå inte kan hyra lokal?[br][br][b]Jag bifogar här hela texten:[/b] [i]Enskild firma, även kallat enskild näringsidkare, är en företagsform där företagets organisationsnummer är samma som ägarens personnummer. Ägaren är personligt ansvarig för alla företagets skulder. Ägarens ekonomi är oskiljbar från företagets. En följd av detta är att det överskott respektive underskott som redovisas i näringsverksamheten redovisas i näringsidkarens inkomstdeklaration på bilaga NE. En enskild näringsidkare är inte en juridisk person. Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess. Istället är det företagaren som fysisk person som blir avtalspart eller part i målet.[br][br]Ansökan om F-skatt och momsregistrering sker hos Skatteverket innan verksamheten börjar. Det är oftast inte nödvändigt att registrera verksamheten hos Bolagsverket, men för att få namnskydd i länet, samt för vissa typer av verksamheter är detta ett krav.[br][br]Alla enskilda näringsidkare är bokföringsskyldiga. Affärshändelser, det vill säga allt som påverkar företagets ekonomi, ska dokumenteras. Enskilda näringsidkare behöver i de flesta fall inte ha revisor.[br][br]En enskild näringsidkare kan ha anställda. Samma regler gäller oavsett bolagsform.[/i][br][br][b]Sen[/b] har jag planerna på att lägga upp hemsidan jag håller på att bygga, starta företaget och ha allting klart för start.. Eller rättare sagt starta allt nu men ha det i viloläge. Men om någon firma ramlar förbi sidan och kontaktar mig för att de vill bli kund så kan de ju starta tidigare också men vad säger ni, dum ide? [br][br]mvh
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
118
Kul att du verkar ha en bra idé med fin respons! Hur pass opartiska är de?[br]Om du bara har tänkt dig att ligga kring 10 kunder tror jag faktiskt att du har råd (till och med tjäna på det) att berätta om din idé och få in riktigt bra tips från kunnigt folk här på forumet![br][br]Lycka till!
Jobbar på att förverkliga drömmar.
90
[quote author=digoutyoursoul link=topic=4531.msg22038#msg22038 date=1226788024][br]Kul att du verkar ha en bra idé med fin respons! Hur pass opartiska är de?[br]Om du bara har tänkt dig att ligga kring 10 kunder tror jag faktiskt att du har råd (till och med tjäna på det) att berätta om din idé och få in riktigt bra tips från kunnigt folk här på forumet![br][br]Lycka till![br][/quote][br][br]Hehe planerna är större än 10 kunder :) Men jag menar att med 10 kunder så kommer inkomsten vara tillräcklig för att inom några månader ha råd till aktiebolag. Har stora planer efter det men de vill jag inte skriva ut då jag brukar få många mot mig när jag förklarar mina drömmar som sedan visats fungera. Så ni får vänta o se helt enkelt, inte för att vara dum eller så.[br][br]mvh
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Problem! Jag har nu suttit i några timmar och skrivit mig en affärsplan, grymt nöjd är jag!  :bravo[br][br]MEN! Hur skall jag arbeta upp min disciplin? Alltså, jag har allt i mig såsom: kunskapstörst, kreativitet, envishet. Jag är tävlingsinriktad, empatisk, proaktiv jag har en grym problemlösningsförmåga, ja allt för att lyckas men disciplinen, nej den skrämmer mig. Hur gör ni/har ni gjort?[br][br]Det är så lätt att man börjar slö surfa och göra annat än att planera och fokusera på företaget! Har ni nå grymt bra tips & tricks?[br][br] rtfm mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
758
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22046#msg22046 date=1226799160][br]Problem! Jag har nu suttit i några timmar och skrivit mig en affärsplan, grymt nöjd är jag!  :bravo[br][br]MEN! Hur skall jag arbeta upp min disciplin? Alltså, jag har allt i mig såsom: kunskapstörst, kreativitet, envishet. Jag är tävlingsinriktad, empatisk, proaktiv jag har en grym problemlösningsförmåga, ja allt för att lyckas men disciplinen, nej den skrämmer mig. Hur gör ni/har ni gjort?[br][br]Det är så lätt att man börjar slö surfa och göra annat än att planera och fokusera på företaget! Har ni nå grymt bra tips & tricks?[br][br] rtfm mvh Stefan [br][/quote][br][br]När man börja få dom första räkningarna, så brukar det här med fokusering inte vara några större problem :mrgreen:
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
1165
[quote author=Sinnenas Teater link=topic=4531.msg22052#msg22052 date=1226829545][br]När man börja få dom första räkningarna, så brukar det här med fokusering inte vara några större problem :mrgreen:[br][/quote][br][br]Det är lite grann så det fungerar.[br][br]Något som är bra att göra som egenföretagare är att se till att vissa tider jobbar man bara, då är privatsurf förbjudet precis som på många arbetsplatser. Fungerar inte det kan man ju alltid varje dag skapa en "att-göra-lista" och ingen surf är tillåten förrän den är avklarad. Ytterligare en variant är äggklockan där man varje timme tar sig fem minuter att "omvärldsorientera" sig genom att surfa. Med en äggklocka blir det inte mer än fem minuter.[br][br]Glöm dock inte bort att röra på dig. Det är lätt att man glömmer bort det när man kurar ned sig vid skrivbordet och då kan man få rätt ont i leder och muskler. Det blir värre för varje år som går, så goda vanor från början är att rekommendera.
2066
2
Kontor == jobb, hemma == fritid. Sen kan det gå in i varandra lite också, men som övergripande plan fungerar det bra. Som på ett vanligt jobb :)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
90
JA mina planer är att på morgonen gå till gymmet och få igång kroppen under en timme, sen arbeta som man skall. Tror det är en bra ide. [br][br]Och det kmr nog inte va så att man blir pigg på o jobba när räkningarna kmr.. De blir nog när pengarna rullar in för jag då fan inte gå back haha  :vissla
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Nu har jag precis ringt mitt internetbolag och bokat uppgradering till (upp till 100mbit fiber) från mitt nuvarande 10mbit. Sen kollade jag om man kunde få en egen domän för mitt företag, alltså egna mailadresser, de ger igentligen bara ut "användarnamn"@"bredbandsföretaget".se men jag sålde in mig så jag kan få ut mitt företagsnamn sen när jag startar det, så skönt o va född säljare ^_^[br][br]Någon som har tips vart man ska lägga upp företagssidan? Kommer inte vara en avancerad flashsida men vill ändå ha den stabil. Mailkonto behövs då inte men gärna iaf 100mb utrymme, mer behövs inte vad jag har i planerna än sålänge.[br][br]vh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
118
Vadå, har du inte tänkt att köpa en domän, typ www.stefansdatorer.se? kostar 150:-/år och då ingår ofta egna [email protected](er) som du kan peka mot din "vanliga mail".
Jobbar på att förverkliga drömmar.
758
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22166#msg22166 date=1227026797][br]Någon som har tips vart man ska lägga upp företagssidan? Kommer inte vara en avancerad flashsida men vill ändå ha den stabil. Mailkonto behövs då inte men gärna iaf 100mb utrymme, mer behövs inte vad jag har i planerna än sålänge.[br][br]vh Stefan[br][/quote][br][br]Själv så använder jag webbhotellet: www.hemsida.net[br]Jättebra support och väldigt trevliga att ha och göra med.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
90
[quote author=digoutyoursoul link=topic=4531.msg22172#msg22172 date=1227034723][br]Vadå, har du inte tänkt att köpa en domän, typ www.stefansdatorer.se? kostar 150:-/år och då ingår ofta egna [email protected](er) som du kan peka mot din "vanliga mail".[br][/quote][br][br]Absolut skall jag köpa en domän men tänkte ha en "säker" mail eftersom jag varit kund hos min internetleverantör i ca 10 år nu. Men ja du har nog rätt..  :-[[br][br][quote author=Sinnenas Teater link=topic=4531.msg22182#msg22182 date=1227047794][br][quote author=OLIN link=topic=4531.msg22166#msg22166 date=1227026797][br]Någon som har tips vart man ska lägga upp företagssidan? Kommer inte vara en avancerad flashsida men vill ändå ha den stabil. Mailkonto behövs då inte men gärna iaf 100mb utrymme, mer behövs inte vad jag har i planerna än sålänge.[br][br]vh Stefan[br][/quote][br][br]Själv så använder jag webbhotellet: www.hemsida.net[br]Jättebra support och väldigt trevliga att ha och göra med. [br][/quote][br][br]Aha, ska läsa igenom när jag får tid. Tack för tipset  :)
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
118
Jag anser att en email-adress kopplad till företaget ger många omedvetna plus i kanten och stärker trovärdigheten i mina ögon istället för en "omvänd e-mail" likt [email protected]
Jobbar på att förverkliga drömmar.
90
[quote author=digoutyoursoul link=topic=4531.msg22187#msg22187 date=1227051862][br]Jag anser att en email-adress kopplad till företaget ger många omedvetna plus i kanten och stärker trovärdigheten i mina ögon istället för en "omvänd e-mail" likt [email protected][br][/quote][br][br]Jag kommer självklart ha [email protected] eller liknande.. ej något annat  ;)[br][br]Skulle fortfarande behöva svar på om man får hyra lokal när man har egen firma?
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
720
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22037#msg22037 date=1226786615][br][b]Då[/b] jag kommer starta enskild firma i början tills pengarna är inne för aktie bolag så läste jag lite snabbt på Wikipedia nu om "Enskild firma". Där stog det såhär: [i]"Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess."[/i]  Vadå inte kan hyra lokal?[br][br][b]Jag bifogar här hela texten:[/b] [i]Enskild firma, även kallat enskild näringsidkare, är en företagsform där företagets organisationsnummer är samma som ägarens personnummer. Ägaren är personligt ansvarig för alla företagets skulder. Ägarens ekonomi är oskiljbar från företagets. En följd av detta är att det överskott respektive underskott som redovisas i näringsverksamheten redovisas i näringsidkarens inkomstdeklaration på bilaga NE. En enskild näringsidkare är inte en juridisk person. Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess. Istället är det företagaren som fysisk person som blir avtalspart eller part i målet.[br][br][/quote][br][br]Du svarar ju själv på din fråga egentligen. En enskild firma och dess "ägare" är oskiljbara. Firman har samma organisationsnummer som ägarens personnummer. En ensild näringsidkare är inte en juridisk person.[br]Ett hyresavtal tecknas alltså av dig för din enskilda firmas räkning, det är du som har kontraktet med behovat av den har du för din firmas räkning. [br]Den stora skillnaden ligger ju då eentligen i kontraktstiden. Om ett AB tecknar avtal och läggs ner efter två år så finns ingen motpart som hyresvären an kräva hyra av under resterande 1-3 åren beroende på hur lånt avtal man har. Du som privatperson däremot finns var även om din firma upphör så för din del så sitter du fast i hyresavtalet så länge det är skrivet.[br]Med tanke på dagens konjunkturläge så är vil väl tillaka mot en period är avtalen kommer att löpa på 5 år igen även om 3 år oftast har fungerat de senare åren. 
2066
2
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22166#msg22166 date=1227026797][br]Någon som har tips vart man ska lägga upp företagssidan?[br][/quote][br][br]Jag har nyligen flyttat de flesta av mina sidor och domäner till [url=http://www.binero.se]www.binero.se[/url]. Har varit nöjd än så länge, lätt att få tag i supporten och snabba svar. 2GB/konto som standard, du kan ha flera domäner per konto och använda allt utrymme till bara mail om du vill det. Enkel administration där du själv kan ändra mycket.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
90
[quote author=Redkon link=topic=4531.msg22195#msg22195 date=1227080530][br][quote author=OLIN link=topic=4531.msg22037#msg22037 date=1226786615][br][b]Då[/b] jag kommer starta enskild firma i början tills pengarna är inne för aktie bolag så läste jag lite snabbt på Wikipedia nu om "Enskild firma". Där stog det såhär: [i]"Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess."[/i]  Vadå inte kan hyra lokal?[br][br][b]Jag bifogar här hela texten:[/b] [i]Enskild firma, även kallat enskild näringsidkare, är en företagsform där företagets organisationsnummer är samma som ägarens personnummer. Ägaren är personligt ansvarig för alla företagets skulder. Ägarens ekonomi är oskiljbar från företagets. En följd av detta är att det överskott respektive underskott som redovisas i näringsverksamheten redovisas i näringsidkarens inkomstdeklaration på bilaga NE. En enskild näringsidkare är inte en juridisk person. Det innebär till exempel att företaget inte kan hyra lokal eller vara part i en domstolsprocess. Istället är det företagaren som fysisk person som blir avtalspart eller part i målet.[br][br][/quote][br][br]Du svarar ju själv på din fråga egentligen. En enskild firma och dess "ägare" är oskiljbara. Firman har samma organisationsnummer som ägarens personnummer. En ensild näringsidkare är inte en juridisk person.[br]Ett hyresavtal tecknas alltså av dig för din enskilda firmas räkning, det är du som har kontraktet med behovat av den har du för din firmas räkning. [br]Den stora skillnaden ligger ju då eentligen i kontraktstiden. Om ett AB tecknar avtal och läggs ner efter två år så finns ingen motpart som hyresvären an kräva hyra av under resterande 1-3 åren beroende på hur lånt avtal man har. Du som privatperson däremot finns var även om din firma upphör så för din del så sitter du fast i hyresavtalet så länge det är skrivet.[br]Med tanke på dagens konjunkturläge så är vil väl tillaka mot en period är avtalen kommer att löpa på 5 år igen även om 3 år oftast har fungerat de senare åren.  [br][/quote][br][br]Tack för detta inlägg, har väntat svar på den & nu får jag väl bimboförklara mig igentligen  :mrgreen: Men bra att jag fick den saken avklarad, då kan man gå vidare i tankarna hehe.[br][br]mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
[quote author=Jonathan link=topic=4531.msg22196#msg22196 date=1227085861][br][quote author=OLIN link=topic=4531.msg22166#msg22166 date=1227026797][br]Någon som har tips vart man ska lägga upp företagssidan?[br][/quote][br][br]Jag har nyligen flyttat de flesta av mina sidor och domäner till [url=http://www.binero.se]www.binero.se[/url]. Har varit nöjd än så länge, lätt att få tag i supporten och snabba svar. 2GB/konto som standard, du kan ha flera domäner per konto och använda allt utrymme till bara mail om du vill det. Enkel administration där du själv kan ändra mycket.[br][/quote][br][br]Oj Binero verkar väldigt lovande. En summa man kan tänkas betala då man får ut så mycket, ifall man startar något mer på sidan om eller så senare.[br][br]Tack för den infon!
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Idag tog jag kontakt med mitt bredbandsföretag och det slutade med att det uppgraderades från 10mbit/s till 80mbit/s utan någon extra kostnad. Det vi kom fram till är att jag skall skicka lite rapporter hur det fungerar med hastigheten då den är i uppgraderingsstadie just nu. Så jag gör lite ip-tester o mailar över till han bara. Något jag lätt kan göra  ;D[br][br][br]Men åter till mina frågor... [br][br]- Kan man skriva egna "regler" på fakturorna man skickar?[br][br]- Finns det någon regel över designen för fakturorna?[br][br]- Får man bokföra åt andra företag utan "bokföringsutbildning"?[br][br]- Någon som jobbar med telefoni, är telefonist eller har en telefonist anställd hos sig? --> För då jag startar företaget kommer mycket vara vid telefonen så jag tänkte skaffa ett 0200 nummer alltså gratis för företaget plus att de inte ser vart jag sitter, någon som vet mer om det? Hur man fixar, vad de kostar osv?? Sen undrar jag över en bra telefon, skulle gärna koppla den till datorn så man ser vem som ringer osv, kör med dubbla tft-skärmar så har inte dåligt med plats på skrivbordet :) Skype finns ju men hur seriöst bra fungerar det? Kan man ha samtal väntar så personerna som ringer hör vilken plats de är på och att jag kan se hur många som står i kö? Jag har noll koll om detta, gahh.. Tycker man borde kunna det då man jobba som telefonförsäljare i 2 år.. men men thats life  :o[br][br]Hjälp stackarn nu  :OMG
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
118
Det finns en uppsjö av olika lösningar för hur man kan göra med telefonen. Du kan ju t.ex köpa en tjänst som ger kunden valmöjligheter (Faktura-frågor, teknisk support, etc.) allt för att skapa en känsla av ett stort företag med stor kundkrets, trots att du sitter i ditt pojkrum med ditt hemtelefonnummer kopplat till tjänsten. Ja du förstår säkert...[br][br]Gällande fakturor så finns det en del regler att följa. Vissa grejer MÅSTE stå med.[br]Ett tips är att du köper en starta eget-bok, finns ju i bokshopen här på företagande.se! Väl investerade pengar som kommer ge dig en bra överblick och snuddar vid det mesta gällande uppstarten av ett företag och hur det sköts.[br][br]
Jobbar på att förverkliga drömmar.
3
Länken nedan går till skatteverkets hemsida med ett exempel på hur en faktura kan utformas, samt vad den måste innehålla: [br]http://www.skatteverket.se/fordigsomar/arbetsgivareinfotxt/bokforing.4.18e1b10334ebe8bc80005195.html[br][br]Om du köper ett faktureringsprogram brukar de innehålla en färdigdesignad faktura där det räcker att lägga in loggotypen. [br]Finns även ett fakturaexempel i Excel för de som inte vill börja med ett program direkt.[br]
Det omöjliga löser vi medans ni väntar.
Det är mirakel som tar en liten stund.
2066
2
Det finns även en fakturamall att ladda hem från Företagande.se, i pdf- eller excelformat.  [url=http://www.foretagande.se/Fakturamall.html]http://www.foretagande.se/Fakturamall.html[/url]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
90
[quote author=digoutyoursoul link=topic=4531.msg22254#msg22254 date=1227180564][br]Det finns en uppsjö av olika lösningar för hur man kan göra med telefonen. Du kan ju t.ex köpa en tjänst som ger kunden valmöjligheter (Faktura-frågor, teknisk support, etc.) allt för att skapa en känsla av ett stort företag med stor kundkrets, trots att du sitter i ditt pojkrum med ditt hemtelefonnummer kopplat till tjänsten. Ja du förstår säkert...[br][br]Gällande fakturor så finns det en del regler att följa. Vissa grejer MÅSTE stå med.[br]Ett tips är att du köper en starta eget-bok, finns ju i bokshopen här på företagande.se! Väl investerade pengar som kommer ge dig en bra överblick och snuddar vid det mesta gällande uppstarten av ett företag och hur det sköts.[br][br][br][/quote][br][br]Dessa telefontjänster, köper man dem & i så fall vart? Jag tänkte ha ett nummer kunden ringer mig på sen ett nummer jag ringer ifrån. Så man inte blockar linjen för mycket. [b]Finns det mer tips ang. detta som du eller någon kan ge?[/b][br][br]Ang. köpa bok, så nej tack. Jag är emot böcker, har varit det hela mitt liv. Den enda bok jag läser/läst är "Bertil Krän att vara säljare" :) Jag anser att allt som finns i böcker inte stämmer, allt finns på nätet och där kan man få svar på frågorna man får.[br][br][quote author=MrBeard link=topic=4531.msg22257#msg22257 date=1227186995][br]Länken nedan går till skatteverkets hemsida med ett exempel på hur en faktura kan utformas, samt vad den måste innehålla: [br]http://www.skatteverket.se/fordigsomar/arbetsgivareinfotxt/bokforing.4.18e1b10334ebe8bc80005195.html[br][br]Om du köper ett faktureringsprogram brukar de innehålla en färdigdesignad faktura där det räcker att lägga in loggotypen. [br]Finns även ett fakturaexempel i Excel för de som inte vill börja med ett program direkt.[br][br][/quote][br][br]Den länken var bra! Jag skall nog läsa igenom Skatteverkets sida lite bättre nu, innan jag frågar nästa fråga som finns svarat där  :-[[br][br]Faktureringsprogram, är det något att ha? Smidigare på något sätt? För ifall jag har säg 10-20 kunder. Då är det ju inte så svårt att framställa färdiga mallar för varje kund och ha sparat på servern.[br][br][b]Så min fråga blir, vad för fördelar med faktureringsprogram?[/b][br][br][quote author=Jonathan link=topic=4531.msg22260#msg22260 date=1227190755][br]Det finns även en fakturamall att ladda hem från Företagande.se, i pdf- eller excelformat.  [url=http://www.foretagande.se/Fakturamall.html]http://www.foretagande.se/Fakturamall.html[/url][br][/quote][br][br]Jo den har jag sett :) Tycker dock den ser lite tråkig ut. Företagsfakturor är annorlunda jämfört med privatfakturor eller?[br][br]Tack för era svar!! // Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22276#msg22276 date=1227206171][br]Faktureringsprogram, är det något att ha? Smidigare på något sätt? För ifall jag har säg 10-20 kunder. Då är det ju inte så svårt att framställa färdiga mallar för varje kund och ha sparat på servern.[br][br][b]Så min fråga blir, vad för fördelar med faktureringsprogram?[/b][/quote][br][br]Om man har ett kombinerat program, fakturering/bokföring så sker mycket av bokföringen "automatiskt" enligt upplagda rutiner i programmet. Du gör en faktura, och de bokförs samtidigt.
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg22277#msg22277 date=1227207125][br][quote author=OLIN link=topic=4531.msg22276#msg22276 date=1227206171][br]Faktureringsprogram, är det något att ha? Smidigare på något sätt? För ifall jag har säg 10-20 kunder. Då är det ju inte så svårt att framställa färdiga mallar för varje kund och ha sparat på servern.[br][br][b]Så min fråga blir, vad för fördelar med faktureringsprogram?[/b][/quote][br][br]Om man har ett kombinerat program, fakturering/bokföring så sker mycket av bokföringen "automatiskt" enligt upplagda rutiner i programmet. Du gör en faktura, och de bokförs samtidigt. [br][/quote][br][br]Jasså? Låter väldigt bra. Men kan du ge mig några tips på bra sådana program blir jag väldigt uppskattad  :nicka
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Jag använder Visma/SPCS Administration. Kanske inte billigast, kanske inte bäst, men störst. Det ordnas kurser i nästan varenda stad landet runt i hur man använder det, det finns massor av lokala återförsäljare och det finns många som kan det att fråga.
90
Hej allihop. Ett tag sen jag skrev något här, inte varit inaktiv eller så. Bara inte haft något konkret att tillägga :) [br][br]Funderar över att börja skriva en lista på punkt till punkt vad som behövs för att starta just mitt företag som sedan kan hjälpa andra som är i min sits jag är just nu. Då får ni såklart hjälpa till  :bravo[br][br][br]Varje dag så går jag nästan in i väggen känns det som för jobbet jag har idag tycker jag absolut inte är kul längre, har dock bytt jobb 6 gånger 2 år nu tror jag det är. Det var när jag slutade som säljare och valde att testa på något nytt, då har det varit allt ifrån plåtslagare, ventilationsmontör, håltagare(betongborrare), chaufför inom 4 olika yrken.. Och sedan stannade jag hos flygvapnets tjänster nu. Men iaf.. Jag vill starta min firma men känner mig fortfarande osäker, dock ringde en föredetta chef idag och ville bjuda på middag då han vill ha mig som säljare igen, han har frågat två gånger tidigare men då har jag tackat nej. [br][br]Det är ett väldigt välbetalt jobb som ligger på st: eriksgatan i Sthlm, väldigt flådigt alltså.[br][br]Men jag vet inte hur jag skall göra?  :o[br][br]Jag har frågor som vanligt  :LOOOL Hoppas ni kan svara på dem någorlunda som vanligt  :nicka[br][br]- Hur hittar man cheferna på företaget lättast? Företag hittar man ju hur lätt som helst genom hitta.se till ex. men jag skulle lätt kunna betala för att få numren till cheferna direkt då de är dem jag skall kontakta. Några tips??[br][br]- Kan man kalla sig för konsult fast man inte har någon utbildning? [br][br]- Hur många företag kollar upp firmorna som ringer? Ifall jag ringer o säger att firman funnits ett tag o har visst antal anställda, hur många kollar upp sådant? Skall man säga sanningen att man är ensam o nystartad? För det skulle jag antagligen tveka att köpa i så fall. [br][br][br]- Hur ser staten på att man startar AB utan utbildning, de har inte me de o göra eller?[br][br]Mvh Stefan  ???
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2066
2
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22707#msg22707 date=1228253752][br]Men jag vet inte hur jag skall göra?  :o[br][/quote][br][br]Det vet nog bara du. (Men med tanke på att du ens skriver och frågar skulle jag tro att du redan egentligen vet vad du vill.)[br][br][quote author=OLIN][br]- Hur hittar man cheferna på företaget lättast? Företag hittar man ju hur lätt som helst genom hitta.se till ex. men jag skulle lätt kunna betala för att få numren till cheferna direkt då de är dem jag skall kontakta. Några tips??[br][/quote][br][br]Läs på. Plocka ut ett utdrag från bolagsverket (eller ring, = gratis-tid) och kolla vem som är VD. Ett hett tips är att faktiskt inte ringa om du inte har något du seriöst tror de är intresserade av. Och ha koll på vem du ringar och vad de sysslar med! Det brukar bli en djup suck och ett hej då när någon försäljare jag eventuellt är intresserad av att handla av frågar: "Ok, men vad sa du företaget hette igen?".[br][br][quote author=OLIN][br]- Kan man kalla sig för konsult fast man inte har någon utbildning? [br][/quote][br][br]Ja. Det är ju dock ganska lämpligt att du faktiskt vet vad du pratar om.[br][br][quote author=OLIN][br]- Hur många företag kollar upp firmorna som ringer? Ifall jag ringer o säger att firman funnits ett tag o har visst antal anställda, hur många kollar upp sådant? Skall man säga sanningen att man är ensam o nystartad? För det skulle jag antagligen tveka att köpa i så fall.[br][/quote][br][br]Tror väldigt få skulle kolla upp det, eventuellt omstättningen/tillgångar/anmärkningar om det du erbjuder/gör innebär en ekonomisk risk. Sen skulle jag bli rejält besviken om någon jag funderar på att anlita börjar vårt samarbete med att ljuga mig rakt upp i ansiktet.[br][br][quote author=OLIN][br]- Hur ser staten på att man startar AB utan utbildning, de har inte me de o göra eller?[br][/quote][br][br]Det finns klara regler för hur ett AB ska skötas och vad som gäller. Så länge du följer detta är det inga problem. Det finns ingen "företagslicens" för att få driva ett företag.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1165
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg22707#msg22707 date=1228253752][br]- Hur hittar man cheferna på företaget lättast? Företag hittar man ju hur lätt som helst genom hitta.se till ex. men jag skulle lätt kunna betala för att få numren till cheferna direkt då de är dem jag skall kontakta. Några tips??[br][br]- Hur många företag kollar upp firmorna som ringer? Ifall jag ringer o säger att firman funnits ett tag o har visst antal anställda, hur många kollar upp sådant? Skall man säga sanningen att man är ensam o nystartad? För det skulle jag antagligen tveka att köpa i så fall. [br][/quote][br][br]Chefer får man tag på genom att researcha. Kolla företagens hemsidor, läs tidningars reportage om olika företag, läs pressreleaser etc. När jag går igenom minnet vilka säljare jag har "spontanhandlat" av så är det tveklöst dem som gjort sin läxa och har kunnat komma med ett erbjudande som var riktat till mig. Det kanske handlar om 0,1% av de som ringt eller så...[br][br]Andra frågan vill jag hålla med Jonathan. Ge inte en kund som kan vara orsaken till att du kan ta ut en lön ur bolaget en lögn rakt i ansiktet. Förutom att den kunden kommer att be dig dra åt fanders finns risken att flera dussin andra beslutsfattare i branscher där du vill ha kunder får höra talas om vilken genomusel lögnare du är. Om jag fattade dig rätt så ville du ha få, men stora kunder, och då är kundvård väldigt viktigt.
118
Jag tror att ditt största bekymmer är att du oroar dig alldeles för mycket! Lär av dina misstag. Ingen här inne kommer få dig att sälja om du själv inte tar tag i det. [br]Du har sagt tidigare att du har en väldigt bra tjänst, vad tvekar du på?
Jobbar på att förverkliga drömmar.
2360
31
Sanning och pålitlighet är A&O och det tar lång tid att bygga ett förtroende. En lögn raserar allt på nolltid. Därför kan en lögn från en tidning förstöra något bra. Rykten i en finanskris kan medvetet skapas för att man ska få ett företag mer eller mindre gratis.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
90
Hejsan, tack för era svar! Det där med att ljuga kanske jag uttryckte mig fel  :-\ Menade mer på att man "låter" som större än man er. Alltså i första samtalet kan man ju antingen förklara att man är väldigt ny och förklara hur man tänkt och om de tror på en så hoppar de på men kanske vill ha rabatt? Eller så låter man bara som man kommer göra senare när man har ca 10 kunder.[br][br]Jag kommer ha få kunder i början och inte så pass stora, har tänkt rikta in mig på sådanna chefer som är ute och arbetar hela dagarna, till exempel åkerier där chefen kör lastbil till exempel eller snickare som har häcken full. Jag kommer vara en konsult åt dem som spar deras tid helt enkelt.[br][br]Men jag har en fråga, innan man startar företag ska man ha en e-legitimation. Idag har jag Swedbank som bank men har ni några tips på detta för jag har ingen aning hur jag skaffar e-legitimationen bäst o smartast.[br][br]mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
118
Om jag inte misstar mig så är e-legitimation samma sak som bank-id (?).. Och det skapar du väldigt enkelt, fyra steg ungefär, under "Tillval" > "Bank-ID".
Jobbar på att förverkliga drömmar.
90
[quote author=digoutyoursoul link=topic=4531.msg22756#msg22756 date=1228419855][br]Om jag inte misstar mig så är e-legitimation samma sak som bank-id (?).. Och det skapar du väldigt enkelt, fyra steg ungefär, under "Tillval" > "Bank-ID".[br][/quote][br][br]Jo så långt har jag också förstått det som :) Men om man läser vad som står på Swedbanks sida så är det såhär:[br][br][i]BankID för företag[br]Om du har behörighet från din arbetsgivare att uträtta tjänster på internet ska du använda ditt personliga BankID.[br]Det finns två typer av BankID:[br][br]    * BankID på fil – beställer du och laddar ner kostnadsfritt i internetbanken Privat. Är du enskild näringsidkare kan du beställa ett personligt BankID i internetbanken Företag.[br][br]    * BankID på kort – beställer du på bankkontoret. Det behövs bland annat om du vill skicka och ta emot filer säkert med programvaran BgCom.[/i][br][br]Är detta för företag något som inte kommer innefatta mig eller skall jag helt enkelt göra ett simpelt "bank-id" ??[br][br]mvh Stefam[br]
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Gör ett simpelt bank-ID för dig själv. Jag har Swedbank för både mina egna, övriga familjens och företagets bankaffärer. En dosa, tillgång till allt därifrån. Jag är mycket nöjd med den biten.
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg22764#msg22764 date=1228428551][br]Gör ett simpelt bank-ID för dig själv. Jag har Swedbank för både mina egna, övriga familjens och företagets bankaffärer. En dosa, tillgång till allt därifrån. Jag är mycket nöjd med den biten.[br][/quote][br][br]Okej så jag fixar bank-id. Sen kan jag ansöka om företaget eller är det något mer jag skall tänka på?[br][br]mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Man behöver inte Bank-ID för att registrera ett företag, de gamla hederliga blanketterna fungerar bra fortfarande.[br][br]Men i övrigt så tycker jag att du har förberett dig väl, så det känns som att det är dags för dig att starta sista nedräkningen och sedan skicka iväg raketen.[br][br]Det du behöver sedan är ett bankgiro för att ta emot betalningar, men det ordnar banken lätt. Och så håller du koll på alla kvitton och papper. Kan vara bra att förbereda sig med några pärmar, ett hålslag, en kartong papper till skrivaren och en häftapparat. Det brukar gå åt. Det är jobbigt om man redan i början tappar kontrollen på pappren och får använda en massa tid för att reda upp det.[br][br]Lycka till!
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg22769#msg22769 date=1228431857][br]Man behöver inte Bank-ID för att registrera ett företag, de gamla hederliga blanketterna fungerar bra fortfarande.[br][br]Men i övrigt så tycker jag att du har förberett dig väl, så det känns som att det är dags för dig att starta sista nedräkningen och sedan skicka iväg raketen.[br][br]Det du behöver sedan är ett bankgiro för att ta emot betalningar, men det ordnar banken lätt. Och så håller du koll på alla kvitton och papper. Kan vara bra att förbereda sig med några pärmar, ett hålslag, en kartong papper till skrivaren och en häftapparat. Det brukar gå åt. Det är jobbigt om man redan i början tappar kontrollen på pappren och får använda en massa tid för att reda upp det.[br][br]Lycka till![br][/quote][br][br]Tack för dina ord! Ni här på forumet får en att pusha på sig själv tycker jag  :-*[br][br]Mailade Swedbank idag, rätt trevligt att man får ett seriöst svar på en lördag av dem. Creds!  :nicka[br][br]Detta fick jag, så det jag igentligen gör är ju att sammarbeta med banken o bah starta eget, behöver ju inte så mycket mer förutom kunder och en redig kontorsplats där papper osv sparas![br][br][br][quote][i]Tack för att du kontaktat oss när du startar eget.[br][br]Har du en affärsplan och är redo att förverkliga den kan vi hjälpa dig med allt från en bra start, grundtrygghet och smidiga betalrutiner till att lösa finansieringsfrågan.[br][br]Med vårt baspaket kan du sköta din ekonomi på ett effektivt sätt. I det ingår: ekonomisk rådgivning, telefonbanken, företagskonto, bankgiro, internetbanken med betaltjänst, Visa Business Card, bankkort företag MasterCard*, placeringskonto Företag.[br][br]Som egenföretagare behöver du också se över din egen trygghet inför sjukdom och pension.[br][br]För prisuppgifter läs mer på www.swedbank.se/startaeget[br][br]För att på bästa sätt kunna tillgodose dina behov av tjänster är du välkommen att kontakta en företagshandläggare på telefonbanken eller bankkontor för en vidare diskussion om vad som passar dig bäst.[br][br]* Gäller efter sedvanlig kreditprövning.[br][br][br]Med vänlig hälsning[br]Swedbank AB (publ)[br]Ulrika Westerberg[/i][/quote][br][br]mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Hej alla glada, allt bra eller är ni förskylda som en annan vart en vecka nu?[br][br]Imorn skall jag efter jobbet åka på Skatteverkets nyföretagarträff i Bålsta. Skall bli spännande, sitter nu och läser massa broschyrer som jag tagit hos dem.[br][br]Har en fråga![br][br]- Tipsar ni om att starta efter 1 juli och förlänga räkenskapsåret till år 2 eller skall man göra det direkt, beror väl på sin inkomst/kassa osv men hur har ni gjort, ångrar ni något osv??[br][br]Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2360
31
18 månader som är längsta tiden för ett företag som startar kan vara en bra början. I inlägget med sparbanken är det viktigaste inte ett ord utan stjärnan. Man kan lova guld och gröna skogar men stjärnan kan sätta stopp, eller begränsa eller...... Men en och annan banktjänsteman kan ibland gå utanför sina ramar och dessa ska man vara aktsamma om. Jag har träffat en sådan man på Nordea som jag har stor beundran för. Jag lyssnade runt på en del banker och det var milsvid skillnad hur man blir behandlad, så mycket har med person att göra. För mig finns det bara en bank jag inte går in i frivilligt och det Svenska handelsbanken. De höll på att förstöra ett husköp för mig 1971 men den gången var det faktiskt just sparbanken som såg till att huset blev mitt under 16 år som kund hos sparbanken.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
[quote author=lars arenander link=topic=4531.msg23054#msg23054 date=1229383615][br]Men en och annan banktjänsteman kan ibland gå utanför sina ramar och dessa ska man vara aktsamma om. Jag har träffat en sådan man på Nordea som jag har stor beundran för. Jag lyssnade runt på en del banker och det var milsvid skillnad hur man blir behandlad, så mycket har med person att göra. [/quote][br][br]Jag måste få instämma i detta. Hittar man en bankkontakt som man är på samma våglängd med är det värt att kämpa för att behålla den.[br][br]Jag konkursade ett bolag för tiotalet år sedan. Mycket skulder som jag blev personligt ansvarig för, betalningsanmärkningar och utmätning av kronofogden följde. Det blev till att leva på existensminimum ett tag. [br][br]Men jag hade ett kreditkort från min lokala sparbank, och det var aldrig något tjafs om att den krediten skulle dras in, trots att jag inte ens fick hyra en släpvagn på Statoil. Det var guld värt under den tiden.[br][br]Jag minns en annan gång, lite tidigare, när jag startade ett företag och behövde lite kapital. Jag knallade in på den banken utan att ha bokat tid, viftade lite åt min kontakt som satt en bit bakom disken och efter tio minuters resonemang och fem minuters pappersskrivande satt 200 tusenlappar på kontot. [br][br]Jag har fortfarande kvar ett konto i den banken, trots att jag bor långt från den staden där de finns. De har aldrig förlorat en enda krona på mig, och jag har alltid kunnat komma överens med dem när jag behövt det.[br][br]Så, lägg lite tid på att hitta en bra bankkontakt, och håll sedan i den!
90
Oj, hur ska jag hitta den rätte bank"mannen"? När vet man att det stämmer lixom, nu när ni skrivit detta vågar man ju knappt låta någon röra en krona åt en..![br][br]- Bilförmån är det något ni använder hos Skatteverket eller köper ni bil privat som ni använder i jobbet?[br][br]Gör här nu reklam för två personer som stod för intervjuen ikväll från skatteverket i Bålsta.[br]De ville gärna att vi ringde ifall vi hade några problem så varför inte låta er kunna ringa dom också?[br][br]Leif Ekerling (010-5775844)[br]Bo Jansson (010-5796087) [br][br]Leif pratade om Företagsformer, Skatteformer, Bokföring & Inkomstskatt. Bo pratade om Mervärdesskatt(moms) och mycket runt det, fakta man vart lite rädd för om man säger så  :)[br][br]Om ni ej vill att jag lägger ut deras nummer så säg till eller så kan admin ta bort.[br][br]Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
När du och bankmannen är överens så vet du att du har hittat rätt. Behöver du inga pengar så är det lugnt ändå, då är man inte lika beroende.[br][br]Rörande bil så använder jag alltid min privata bil för kortare resor och plockar ut skattefri milersättning. Man blir inte rik på det, men förmånsbil kostar en jädra massa flis. Är man inte beroende av att ha en ny fräsch bil att fara runt i finns det anledning att försöka undvika den kostnaden. Skall jag resa längre så brukar det vara mest förmånligt att hyra bil.[br][br]
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg23072#msg23072 date=1229460401][br]När du och bankmannen är överens så vet du att du har hittat rätt. Behöver du inga pengar så är det lugnt ändå, då är man inte lika beroende.[br][br]Rörande bil så använder jag alltid min privata bil för kortare resor och plockar ut skattefri milersättning. Man blir inte rik på det, men förmånsbil kostar en jädra massa flis. Är man inte beroende av att ha en ny fräsch bil att fara runt i finns det anledning att försöka undvika den kostnaden. Skall jag resa längre så brukar det vara mest förmånligt att hyra bil.[br][br][br][/quote][br][br]Okej! Tack återigen  :winner
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Tjena allihop :) Det var ett tag sen, har inte hänt något med min egna firma då en gammal chef har kommit med så himla många förslag under 2 år nu som jag bara tackat nej till men nu kom ett och jag sa ja..[br][br]Men nog om det, jag skrev förut om att bli manager för ett band, nu är det två band som vill ha mig som manager, tre egentligen men de sista bandet skippar jag.[br][br]Har ni några tips? Starta handelsbolag och anställa bandmedlemmarna eller hur ska jag gå tillväga?? Ska jag starta en firma för båda banden eller två, ett per band?[br][br]Hoppas ni har tips till mig i detta ämnde  :-X Jag vet ju bara hur jag fixar spelningarna åt dem, det är ju därför dom vill ha mig så gärna! [br][br]Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Hejsan, har fortfarande inget bra svar på min senaste fråga. Ingen här som har erfarenhet inom detta?
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2066
2
Har ingen direkt erfarenhet som bandmanager, men lite att fundera på. Hur stora är/blir banden? (Läs, hur mycket pengar kommer de generera?) Hur vill banden ha det? Det enklaste för dem borde vara att du startar ett företag (enskild firma eller AB?) och betalar ut "lön" för de spelningar/inkomster de genererar.[br]Alternativt kan varje band starta ett företag och själva bestämma hur de disponerar pengarna (instrument till bandet, lokal, lön, etc). Det är lätt för dig då du endast får en faktura från respektive band och betalar ut pengarna utan ytterligare inblandning.[br][br]Har också för mig att det finns en hel del specialregler för den typen av verksamhet, typ utgifter för instrument, lägre skatt (kultur?) och lite sånt - tyvärr inget jag kan utantill.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1165
Jag hade ju nästan hoppats på att få läsa att du var igång nu och hade fått din första miljonorder... :-)[br][br]Det här är vad jag har lärt mig om musiker och deras ekonomi:[br]Nästan alla musiker har kommit på att det är väldigt bra att ha en egen enskild firma med en egen F-skattsedel för att kunna nyttja alla specialer med avdrag och bilersättningar och att kunna ta vilka jobb man vill, i vilka konstellationer som helst. Det är få musiker som kan leva och försörja sig genom att spela i ETT band, utan det är allt från kyrkokoncerter till trubadurgnidande på krogen, studiecirkelledare och kanske musiklärarvikarie ibland. Kanske spelar man i ett rockband på vintern, men ett dansband på sommaren. Ena dagen är man trubadur, nästa dag är man dörrvakt på samma ställe. Skriver man musik så kan det ibland också komma utbetalningar från t.ex. STIM.[br][br]En populär variant är att man skriver avtal om hur ersättningar skall fördelas, och sedan så fakturerar EN av bandmedlemmarnas enskilda firmor för jobben man gör. Sedan fakturerar de andras enskilda firmor för respektive andel. Om du är manager och skall ha procent på vad de spelar in bör du också ha en enskild firma som fakturerar. Det finns ingenting som hindrar att det är din firma som fakturerar jobben.[br][br]Generellt så är det en väldig massa papper och krångel med musiker och deras firmor. Inte sällan finns det ju en orkesterbuss, gemensam scenutrustning, gemensamma marknadsföringskostnader, kanske kostnader och intäkter (nåja  :LOOOL) från en skivinspelning etc. [br][br]Fördelen med enskilda firmor och avtal är att aktiebolag inte sällan är för dyrt, och det blir inte sällan tjafs om vilka kvitton som hör vart, och vad man kan plocka ut. Handelsbolag är gifitgt, för går det illa är alla solidariskt ansvariga för skulderna. Det betyder att fordringsägarna kommer gå på den som har mest tillgångar och kräva allt från denne.[br][br]Lyssna lite med dem som vill ha dig som manager hur de har det. Blir det sedan stort och en 40-långtradarsturné världen runt så kan man bilda AB då.
185
Hej![br][br]Jag jobbar som manager för två klassiska musiker och ett band. De två klassiska musikerna går under samma enskilda firma (den ena driver den, den andra är anställd) och en av bandmedlemmarna i bandet har ett aktiebolag. "Mina" musiker fakturerar själva sina spelningar (eventuellt med hjälp av mig, men fakturorna kommer från deras företag), och jag fakturerar dem min andel. I övrigt sköter jag alla papper.[br][br]Hör gärna av dig om du vill bolla! Vi kanske kan ha nytta av varandra ;)
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
90
Tack för era tips osv. Kommer uppdatera tråden när det börjar rulla på, banden är ett gäng slöfockar som behöver en spark i röven för att komma igång Men de spelar så jäkla bra. Därför jag hoppas på dem  :winner[br][br]Jag vill inte vara deras pappa precis, de får visa disciplin.[br][br]Hörs o ses // Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2360
31
När det gäller personen i fråga är enskild firma det bästa, förutom musik kanske han har helt andra intressen som han kan driva i företagsform EF.  Har man en ex en turnébuss så kan den ligga i ett AB som får sina intäkter i % från spelningar där kan man då äger ett antal aktier. Det kan ju ex. vara så att bussen körs även externt och man får intäkter.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
90
Ny fråga ang. gym.[br][br]Om jag jobbar som anställd på ett AB-företag, visst kan chefen ta ut gymkort åt mig utan kostnad? Hur går man tillväga osv? [br][br]Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Företaget får betala det där gymkortet, om priset är i paritet med på orten gängse pris för ett årskort, men det blir inte skattepliktig lön. Det får inte "betalas" genom bruttolöneavdrag, utan det skall vara utöver lönen. Erbjudandet om gymkort måste omfatta hela personalen för att det skall vara skattefritt.[br][br]Sök på Friskvård på Skatteverket så får du en rätt bra redogörelse om vad som gäller.
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg24321#msg24321 date=1235470243][br]Företaget får betala det där gymkortet, om priset är i paritet med på orten gängse pris för ett årskort, men det blir inte skattepliktig lön. Det får inte "betalas" genom bruttolöneavdrag, utan det skall vara utöver lönen. Erbjudandet om gymkort måste omfatta hela personalen för att det skall vara skattefritt.[br][br]Sök på Friskvård på Skatteverket så får du en rätt bra redogörelse om vad som gäller.[br][/quote][br][br]Okej, då hade jag visst pluggat lite dåligt på den delen ;) Ska läsa mer om det![br][br]Tack för snabbt o bra svar.
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Hej allihop igen :)[br][br]Jag har ju fortfarande mina planer på start av företag. Nu funderar jag dock lite över aktierna i bolaget den dan jag byter från enskild firma till AB. [br][br]Där jag jobbar nu är det så att gör man bra ifrån sig får man aktier i bolaget vid varje årsslut typ. Men till själva frågan, när jag startar mitt "enskilda bolag" kommer jag köra på den linjen för att se om det känns bra. Om det kommer rulla hela vägen vill säga. Som en testperiod. Sen konverterar jag till AB och efter det börjar jag anställa folk som säljare, telefonister osv, den personal jag kommer behöva för att kunna stå på golfbanan hela dagarna!  :giggle[br][br]Just den dan firman då anställer folk vet jag att det kommer rulla på men skall jag ändå dela ut aktierna till anställda som gör bra ifrån sig eller skall man sälja dem till rika villiga?[br][br]Har ingen koll inom detta, därför jag söker tips o trix av er vishet  :nicka
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Sådant här har det skrivits mycket om i form av åtskilliga avhgandlingar och böcker. [br][br]Lite sammanfattat handlar det om hur du vill avlöna din personal för prestationer utöver kollektivavtalets minimilöner. Och det handlar till inte så liten del om hur du vill göra med företaget.[br][br]I dagens debatt där allt som innehåller ordet bonus mejas ned och stampas på av alla från statsministern och nedåt. När medias nyheter till en väsentlig del handlar om än det ena bonusprogrammet, än det andra, så är det lätt att färgas av det. Icke desto mindre påstår jag att en väl avvägd rörlig lönedel där det är lätt och tydligt kan påverka dess storlek är nyttigt.[br][br]Det kan ske med pengar, som skattas i hög grad. Har du duktiga medarbetare som jobbar hårt för att du skall bli rik har du snart också medarbetare som förtjänar löner där marginalskatten är 50% eller mer. [br][br]Om ägaren till företaget inte strävar efter att bygga upp ett familjeföretag som i generation efter generation skall förvaltas av familjen, utan istället tror på att bygga upp något som sedan kan säljas till en annan aktör, så blir aktier ett bra sätt att belöna personalen utöver den lön vi alla behöver för att klara av livets nödtorft.[br][br]Aktier beskattas annorlunda, och inte förrän vid försäljning. Om man siktar på att få bolaget sålt i sinom tid kan det ju vara bra om personalen också strävar åt det hållet. Att de har en del aktier i bolaget gör också att man hellre stannar och väntar på att casha in, än slutar. Personalomsättningen blir låg.[br][br]Nackdelen är naturligtvis att du undan för undan äger en allt mindre del av bolaget om programmet pågår länge. Man skall också ha i åminnelse att har man en gång delat ut aktier så har man. Det kan bli mycket dyrt att köpa tillbaka dem.
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg24740#msg24740 date=1237280439][br]Sådant här har det skrivits mycket om i form av åtskilliga avhgandlingar och böcker. [br][br]Lite sammanfattat handlar det om hur du vill avlöna din personal för prestationer utöver kollektivavtalets minimilöner. Och det handlar till inte så liten del om hur du vill göra med företaget.[br][br]I dagens debatt där allt som innehåller ordet bonus mejas ned och stampas på av alla från statsministern och nedåt. När medias nyheter till en väsentlig del handlar om än det ena bonusprogrammet, än det andra, så är det lätt att färgas av det. Icke desto mindre påstår jag att en väl avvägd rörlig lönedel där det är lätt och tydligt kan påverka dess storlek är nyttigt.[br][br]Det kan ske med pengar, som skattas i hög grad. Har du duktiga medarbetare som jobbar hårt för att du skall bli rik har du snart också medarbetare som förtjänar löner där marginalskatten är 50% eller mer. [br][br]Om ägaren till företaget inte strävar efter att bygga upp ett familjeföretag som i generation efter generation skall förvaltas av familjen, utan istället tror på att bygga upp något som sedan kan säljas till en annan aktör, så blir aktier ett bra sätt att belöna personalen utöver den lön vi alla behöver för att klara av livets nödtorft.[br][br]Aktier beskattas annorlunda, och inte förrän vid försäljning. Om man siktar på att få bolaget sålt i sinom tid kan det ju vara bra om personalen också strävar åt det hållet. Att de har en del aktier i bolaget gör också att man hellre stannar och väntar på att casha in, än slutar. Personalomsättningen blir låg.[br][br]Nackdelen är naturligtvis att du undan för undan äger en allt mindre del av bolaget om programmet pågår länge. Man skall också ha i åminnelse att har man en gång delat ut aktier så har man. Det kan bli mycket dyrt att köpa tillbaka dem.[br][/quote][br][br]Väldigt bra skrivet! Verkligen svar på mina frågor![br][br]Mina planer är givetvis att betala ut en bra lön till de anställda så de känner trygghet i mitt företag men då kan det också vara en bra ide att låta de få smaka på företagets aktier.[br][br]Ingen vill ju betala 50% skatt av sin lön, men där kan man ju också köra en del lösningar med högre pension etc.[br][br]
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Finns det någon sida där man kan få fram alla chefer/vd/direktörer i Sverige? Har inte kunnat finna någon bra, skulle vilja ha kontaktuppgifter samt information vad deras företag sysslar med.[br][br]När företaget mitt startas tänkte jag kontakta olika sorts verksamheter för att se vilken som är i mest behov av min tjänst samt kunna samla ihop dem bättre i min kundlista/leedlista. [br][br]Mvh Stefan
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
185
När jag gick på högskolan och skrev seminarieuppgifter om diverse företag och VD:ar använde vi ofta sidan "Affärsdata". Kanske kan vara något?
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
90
[quote author=cantaton link=topic=4531.msg24778#msg24778 date=1237457633][br]När jag gick på högskolan och skrev seminarieuppgifter om diverse företag och VD:ar använde vi ofta sidan "Affärsdata". Kanske kan vara något?[br][/quote][br][br]Hehe dem känner jag till ;) Min konkurrent på min nuvarande arbetsplats. Dem funkar men undran är fortfarande om det finns någon bättre. Men tack för tipset! Allt är välkomnat :)
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2066
2
Befattningshavare kan du kolla på www.allabolag.se. Annars borde företagens egna webbsidor vara bästa platsen att hitta information på.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
90
[quote author=Jonathan link=topic=4531.msg24815#msg24815 date=1237628514][br]Befattningshavare kan du kolla på www.allabolag.se. Annars borde företagens egna webbsidor vara bästa platsen att hitta information på.[br][/quote][br][br]Jo precis deras sidor är ju absolut bäst att titta på. Jag kommer ju inte ringa 1000 företag om dan heller, bara de jag tycker ser relevanta ut.
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Idag har jag två relevanta frågor  :OMG[br][br]- Håller på att bygga ett CRM-program jag skall använda inom företaget. Finns det gratis leeds-listor för svenska företag att få tag på? Annars vart kan man köpa och vad kostar de?[br][br]- Om man kommer fram till en deal på säg 10k/månan + moms med en kund i telefon, vad skall jag ta reda på av kunden då?[br]Organisationsnummer, Faktureringsadress, Faktureringsansvarig mer??[br][br] :roll:
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Uppar lite då de "vetande" kanske missat mina senaste frågor.
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Hej :) [br][br]Dagarna går o man planerar vidare, har ju inte vågat starta företaget än då det är lågkonjunktur osv. Men nu kom jag på en ny affärside som en sorts montör men skall jag klara av uppgiften behöver jag beställa produkten jag skall montera. [br][br]Min affärside kommer vara billig för kunden samt att de flesta privatpersoner behöver detta.[br][br]Kollade på alibaba.com och hittade bra produkter men hur gör man med garantier ifall produkten jag köper från Korea eller liknande går sönder? Inte håller mer än en månad eller liknande? Jag tänkte göra denna buisness rätt stor så vill inte att ryktet pajjar...[br][br][br]För min del är det inte svårt att montera denna produkt men som sagt om produkten inte håller det den skall, kan man sätta press på personen som skickar grejerna till Sverige eller äre jag som får skit??
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Såg nu att en sålde denna produkt med 12 garanti, hur fungerar det då? Om jag monterar produkten på kundens bil som det handlar om. Den går sönder och de kommer till mig, vad gör jag då?[br][br]Jag kommer ju ha stort lager av denna vara så jag kan ju montera en ny bara men ja. Hjälp  :'(
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
1165
Man kan göra på flera olika sätt.[br][br]Är det en billig massprodukt så brukar man kunna komma överens om att leverantören från början ger 1-2% rabatt för felaktiga produkter, och så är det klart sedan.[br][br]Ett annat sätt är att man får returnera produkten till leverantören för utbyte/reparation. Dyrt och krångligt, så det vill till att det är produkter som kostar något.[br][br]Det är dock alltid då som återförsäljare mot slutkund som är ansvarig för ditt led, du kan inte skicka kunden till ett koreanskt företag. Det är alltså viktigt att man har lite koll på vilka produkter man tar hem, och gör kvalitetskontroller på varje parti man tar hem. Det är alltid dyrast att ta hand om fel när de är ute hos kunden, jämfört med att stoppa dåliga produkter redan på sitt eget lager.
90
[quote author=swetrot link=topic=4531.msg25666#msg25666 date=1241534831][br]Man kan göra på flera olika sätt.[br][br]Är det en billig massprodukt så brukar man kunna komma överens om att leverantören från början ger 1-2% rabatt för felaktiga produkter, och så är det klart sedan.[br][br]Ett annat sätt är att man får returnera produkten till leverantören för utbyte/reparation. Dyrt och krångligt, så det vill till att det är produkter som kostar något.[br][br]Det är dock alltid då som återförsäljare mot slutkund som är ansvarig för ditt led, du kan inte skicka kunden till ett koreanskt företag. Det är alltså viktigt att man har lite koll på vilka produkter man tar hem, och gör kvalitetskontroller på varje parti man tar hem. Det är alltid dyrast att ta hand om fel när de är ute hos kunden, jämfört med att stoppa dåliga produkter redan på sitt eget lager.[br][/quote][br][br]Tack så mycket![br][br]Sitter och skriver med dem på msn nu och förklarar att de får skicka med reservdelar också så det inte blir nå bråk. Förklarar att jag bara vill beställa nya fräscha saker :)[br][br]I love this forum!  :bravo
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Nu har jag diskuterat med Kina om att de skickar 200 produkter, 150st av den enkla varianten och 50 av en mer speciell. [br][br]Det kommer bli en kostnad till dom på 2380,5 US. dollar. + frakt med DHL eller USP. Väljer nog DHL.[br][br]Men iaf om man räknar bort detta pris, enbart det jag tjänar in på dessa 200st så har jag MINST 220 000kr i handen.[br][br]Låter som en bra ide tycker jag, nu vet ni inte vad det gäller, inte för att va dum osv men jag vet hur denna värld fungerar tyvärr och vill ej bli av med iden. Har dock frågat ett 20ital personer igår om de skulle vara intresserade att få detta monterat på bilen för det priset, då det förenklar körningen. Kan säga att 18st var intresserade, de två andra är ju så duktiga på o köra  :giggle men då fråga man om deras fruar skulle behöva ha det och det är ju klart. Verkar vara lättförtjänta pengar  :vissla[br][br][b]Hur tycker ni jag skall göra här, skall jag betala denna kostnad själv eller få med mig nån på spåret som står för affären och får tillbaka det dubbla?[/b]
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Hörde av en vän nu att tullen kan ta mer pengar ifall de tror värdet i paketet är högt?
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2360
31
En produkt jag köpte för ca 30 år sedan till företaget  som var fantastisk, var från en kund på Lidingö, precis efter brofästet på höger sida. Det var ett värmeelement som gjorde att bilen i värsta kyla var varm invändigt i flera timmar. Jag hoppas företaget finns kvar och uppfinnaren ska ha all eloge från mig. :bravo :winner.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1165
[quote author=OLIN link=topic=4531.msg25679#msg25679 date=1241599674][br]Nu har jag diskuterat med Kina om att de skickar 200 produkter, 150st av den enkla varianten och 50 av en mer speciell. [br][br]Det kommer bli en kostnad till dom på 2380,5 US. dollar. + frakt med DHL eller USP. Väljer nog DHL.[br][br]Men iaf om man räknar bort detta pris, enbart det jag tjänar in på dessa 200st så har jag MINST 220 000kr i handen.[br][br][b]Hur tycker ni jag skall göra här, skall jag betala denna kostnad själv eller få med mig nån på spåret som står för affären och får tillbaka det dubbla?[/b][br][/quote][br][br]Jag tycker att du skall köra. Har du klurat fram en sådan affärsidé med ett startkapital på 30-40.000kr eller vad det nu blir i slutänden så skall du så klart se till att inkassera också.[br][br]Och tullen bryr sig inte om vad du tjänar på en produkt, utan på vad de står på fakturan i första hand, och om den är rimlig.
90
[quote author=lars arenander link=topic=4531.msg25688#msg25688 date=1241637075][br]En produkt jag köpte för ca 30 år sedan till företaget  som var fantastisk, var från en kund på Lidingö, precis efter brofästet på höger sida. Det var ett värmeelement som gjorde att bilen i värsta kyla var varm invändigt i flera timmar. Jag hoppas företaget finns kvar och uppfinnaren ska ha all eloge från mig. :bravo :winner.[br][/quote][br][br]huh? Har du druckit smörjolja  :LOOOL du menar kupevärmare antar jag? [br][br]Och ang. efter brofästet? Jag körde där runt Lidingö varje dag förra året och såg då inga hus "efter brofästet" :)[br][br]http://maps.google.se/maps?f=q&source=s_q&hl=sv&geocode=&q=liding%C3%B6+stockholm&sll=61.606396,21.225586&sspn=29.825262,77.695313&ie=UTF8&ll=59.362907,18.120575&spn=0.00368,0.013561&t=h&z=17[br][br]Förklaring tack  :giggle[br][br][quote author=swetrot link=topic=4531.msg25690#msg25690 date=1241642032][br][quote author=OLIN link=topic=4531.msg25679#msg25679 date=1241599674][br]Nu har jag diskuterat med Kina om att de skickar 200 produkter, 150st av den enkla varianten och 50 av en mer speciell. [br][br]Det kommer bli en kostnad till dom på 2380,5 US. dollar. + frakt med DHL eller USP. Väljer nog DHL.[br][br]Men iaf om man räknar bort detta pris, enbart det jag tjänar in på dessa 200st så har jag MINST 220 000kr i handen.[br][br][b]Hur tycker ni jag skall göra här, skall jag betala denna kostnad själv eller få med mig nån på spåret som står för affären och får tillbaka det dubbla?[/b][br][/quote][br][br]Jag tycker att du skall köra. Har du klurat fram en sådan affärsidé med ett startkapital på 30-40.000kr eller vad det nu blir i slutänden så skall du så klart se till att inkassera också.[br][br]Och tullen bryr sig inte om vad du tjänar på en produkt, utan på vad de står på fakturan i första hand, och om den är rimlig. [br][/quote][br][br]Nej men absolut, det gäller att ligga i lite bara och vem gör inte det på sommartid lixom?  :nicka[br][br]Ska bara sälja en av mina 5 bilar nu så kommer startkapitalet in iaf. Ehm frakten skulle ligga på 12 000kr med DHL hem till min dörr. Ca! Jag kommer ta i kontakt med TNT-express då jag jobbat där och se vad de säger, vill inte bli lurad. [br][br][br]Nu till en fråga, jag funderar på att köra svart i början. Eller vad man ska säga, för 2-3 av dessa kit kommer jag installera i mina bilar för att jämföra svårigheten på de olika märkena, göra misstagen för mig själv lixom. Och vill jag ha en månadslön på ca 20k brutto för detta behöver jag ha 3 kunder om dan och i början blir det kämpigt. [br][br]Iofs är det ju lagligt att ha det som hobby om man inte går allt för plus? Typ om jag tar betalt för varan samt kostnaden för tid/arbete. Gah kmr inte ihåg reglerna för de där, ska kolla upp det :) [br][br]Vi hörs iaf! Ha en underbar helg på er  8)
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
2360
31
Olin du tog mig orden ang brofästet, Det ligger ett litet centum några 100 meter bort, man kör av dit och så tillbaka neråt tror jag då kommer du nära fästet. Elementet som höll värme kunde man koppla till eller ifrån mot kylaren. Jobba svart i början, dumt när du dessutom skule kunna dra av kostnader vitt. Fast det är ju lätt för mig att säga som har det som levebröd (bl.annat). Det fanns en hel del fall i tingsrätten som aldrig hade behövt komma dit utan man hade kunnat göra det lagligt, men de kanske inte hade husrum och mat för dagen och föredrog en strukturerad ordning. Det skulle nog inte passa dig :D :giggle :LOOOL.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
90
[quote author=lars arenander link=topic=4531.msg25749#msg25749 date=1241810499][br]Olin du tog mig orden ang brofästet, Det ligger ett litet centum några 100 meter bort, man kör av dit och så tillbaka neråt tror jag då kommer du nära fästet. Elementet som höll värme kunde man koppla till eller ifrån mot kylaren. Jobba svart i början, dumt när du dessutom skule kunna dra av kostnader vitt. Fast det är ju lätt för mig att säga som har det som levebröd (bl.annat). Det fanns en hel del fall i tingsrätten som aldrig hade behövt komma dit utan man hade kunnat göra det lagligt, men de kanske inte hade husrum och mat för dagen och föredrog en strukturerad ordning. Det skulle nog inte passa dig :D :giggle :LOOOL.[br][/quote][br][br]hihi =)[br][br]Jag håller på o sälja av mig lite bilar samt delar då jag haft det som hobby allt för länge nu. Sen blir det beställning från Kinesen som stöter på mig genom msn  :vissla
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!
90
Är det vanligt att kineserna från alibaba börjar flörta med en? Hon tyckte jag såg söt ut på msn så hon ville ha bilder, skicka bilder på sig samt se mig på webcam  :vissla :LOOOL[br][br]Försöker hon ragga sig en man eller är det nå sett dom raggar kunder på?  :-*
Stefan Olin

Det finns inget jag inte kan, bara saker jag inte har lärt mig än!