Så vidrigt osmidiga de kan vara...

1165
Måste få skriva av mig lite för det kokar över.

Håller på att regga ett nytt aktiebolag för ett spännande projekt. (Det skall in delägare så småningom, och därför vill jag inte blanda in det här i mitt nuvarande bolag).

Fick ett brev för några veckor sedan där de ville ha en annan bolagsordning och ett förtydligande av verksamhet. OK, jag förstår att "försäljning av elektronik" är lite för vitt och brett, och så fanns det någon bestämelse om relationen mellan minsta och högsta aktiekapital som jag missat.

Åtgärdade detta, och skickade in, glad i hågen att nu skulle det vara på gång.

Får nytt brev idag! En månad efter att ansökan om registrering skickades in. Nu är det namnet som de inte kunde godkänna...

Hur ända in i alla kvistfria kvastskafts heliga urmoders osmidig får man vara? Kan de inte göra en samlad bedömning och påpeka allt på samma gång? Kan de inte förstå att man vill komma igång med sitt företag och därför är det viktigt att en bolagsansökan går snabbt. Jag har ingen som helst förståelse för någon som helst handläggningstid över 72 timmar när vi nu är en bit inne på 2000-talet.

MORR!

Hursom, det blir till att fundera på vad företaget skall heta fram till en kvart innan brevlådan töms... Här på landet där jag bor töms den 16:30. Fram tills dess mottages idéer om vad ett bolag som avser att sälja produkter från ett geografiskt område ut i stora världen skall heta.

1616
3
ELTROTTER[br][br]Med anspelning på elektronik och Globetrotter.[br]Kan dock i sverige mistolkas som EL-TRÖTTER  :OMG
Må väl!
76
Kan bara hålla med om hur osmidiga de är... Lämnade i våras in till skattemyndigheten om avregistrering av ett kooperativ. Fick tillbaka flera månader senare att jag måste skicka en kopia på våra möten om att lägga ned till bolagsverket också. Skickade in det för några veckor sedan och fick nu tillbaka att jag måste skicka in en massa uppgifter  rtfm, bla om likvidator... Vi som inte hade någon verksamhet i gång ens...  :OMG Här är bolagsverket mer omständiga än skatteverket.  Grrrrr[br][br]Nåja. Din fundering om namn är roligare att tänka på:[br][br]Global Electro[br]Electra[br]Global Power[br]Power of Sweden[br][br]Svårt att veta om det är Power eller Electrition, vilket ord är det som gäller er inriktning? [br][br][br][br]
~ Gör det svåra enklare ~
Med rätt stöd i HR blir personalarbetet både lättare, effektivare och ger bättre resultat.
www.personaleffekt.se
1616
3
GLOBEL  :bravo
Må väl!
1616
3
SWELECTRO
Må väl!
1165
Räknade till rätt mycket innan jag lugnade ned mig. Satte mig och tittade igen på namnförslagen.[br][br]Det första kan jag förstå om de inte godkänner, det blev en väldig massa träffar på det på Google. Bland annat verkar Walmart i USA ha någon verksamhet som heter likadant.[br][br]Men namnförslag nummer två ger 7 träffar och det tredje förslaget inte en enda träff. Det är ett fantasiord helt enkelt, och kan knappast väcka anstöt. Det ska väl ändå gå att få igenom[br][br]Lyfter då telefonluren och får tag på handläggaren. [br][br]Efter lite dividerande så konstaterar handläggaren att "Oj då, jag har visst missat att du angett flera namnförslag".[br][br]Lyckades bita mig i tungan och föreslag med endast lite sarkasm att det kanske då var dags att handlägga ärendet på eftermiddagen idag och se till att jag får mitt företag snart.[br][br]Tack för namnförslagen, jag är dock rätt så säker på att det skall ordna sig nu.
1616
3
Lycka till!
Må väl!
720
[quote author=swetrot link=topic=4451.msg21281#msg21281 date=1224582677][br][br]Får nytt brev idag! En månad efter att ansökan om registrering skickades in. Nu är det namnet som de inte kunde godkänna...[br][br]Hur ända in i alla kvistfria kvastskafts heliga urmoders osmidig får man vara? Kan de inte göra en samlad bedömning och påpeka allt på samma gång? [br][br][/quote][br][br]De kan ju inte testa ditt namnförslag förrän de vet i vilken brasch du ska verka. För att nu ta ett drastiskt exempel så "sälja eletronik" som i att vara grossist till elektriker hade kanske en firma med Nintedo i gått igenom men avgjort inte om det rört sig om försäljing av spelkonsoller till konsument.
720
[quote author=Personaleffekt link=topic=4451.msg21283#msg21283 date=1224583239][br]Kan bara hålla med om hur osmidiga de är... Lämnade i våras in till skattemyndigheten om avregistrering av ett kooperativ. Fick tillbaka flera månader senare att jag måste skicka en kopia på våra möten om att lägga ned till bolagsverket också. Skickade in det för några veckor sedan och fick nu tillbaka att jag måste skicka in en massa uppgifter  rtfm, bla om likvidator... Vi som inte hade någon verksamhet i gång ens...  :OMG Här är bolagsverket mer omständiga än skatteverket.  Grrrrr[br][br][br][/quote][br][br]I det fallet handlar det inte om att vara mer eller mindre omständiga utan de faktum att du vill göra två helt olika saker. [br]Att du avreistrerar dig på skatteverket innebär ju bara att ni inte  längre ska betala skatter och avifter dvs inte bedriva någon verksamhet.[br]Att ni sedan också vill "avliva" den juridiska personen är en helt annan sak, det är inget man själv kan göra. När ni beslutat om likvidation (upplösning) så ska en utomstående förvalatare ta över teckingsrätten och se till att allt avslutas rätt och riktit och att det inte finns någon som har fordringar på er.
456
1
[quote author=Redkon link=topic=4451.msg21292#msg21292 date=1224598464][br][quote author=swetrot link=topic=4451.msg21281#msg21281 date=1224582677][br][br]Får nytt brev idag! En månad efter att ansökan om registrering skickades in. Nu är det namnet som de inte kunde godkänna...[br][br]Hur ända in i alla kvistfria kvastskafts heliga urmoders osmidig får man vara? Kan de inte göra en samlad bedömning och påpeka allt på samma gång? [br][br][/quote][br][br]De kan ju inte testa ditt namnförslag förrän de vet i vilken brasch du ska verka. För att nu ta ett drastiskt exempel så "sälja eletronik" som i att vara grossist till elektriker hade kanske en firma med Nintedo i gått igenom men avgjort inte om det rört sig om försäljing av spelkonsoller till konsument.[br][/quote][br][br]Har varit med om nekanden p.g.a. liknelser med bolag inom helt andra branscher... Är namnet förväxlingsbart så är det så verkar det som.
720
[quote author=DEJI link=topic=4451.msg21295#msg21295 date=1224601318][br]Har varit med om nekanden p.g.a. liknelser med bolag inom helt andra branscher... Är namnet förväxlingsbart så är det så verkar det som. [br][/quote][br][br]Har varit med om tvärtom. En klient med enskild firma startade ett AB och ville ha samma namn på AB:et. Blev nekad pga förväxlingsbarheten med ett annat företag. Nu är ju iofs en enskild firma bara skyddad i det egna länet men eftersom det andra bolaget var startat senare än den enskilda firman och var ett AB så var vi inne på att hävda att det bolaget isåfall inte skulle haft rätt till sitt namn. Om namen kunde förväxlas så borde ju aldrig det andra bolaget fått lov att ta den firman eftersom faktiskt mi liet eom sin enskilda firma hade namnet skyddat i vårt län.[br]Men så kom jag på att vi faktiskt lagt till en punkt i verksamhetsbeskrivningen i AB:et som inte fanns i den ensilda firman. Vi strök den delen och vips så blev firman godkänd.
57
Du vet väl att du kan dra igång verksamheten innan aktiebolaget blivit registrerat. Enligt Aktiebolagslagen 2:4 anses bolaget bildat när stiftelseurkunden har undertecknats av samtliga stiftare. Styrelsen har sedan 6 månader på sig att registrera bolaget i aktiebolagsregistret.
1165
Man kan nog starta i teorin, och visst jobbar jag med idéen. [br][br]Men, utan organisationsnummer kan man inte göra så där himla mycket som företagare. Jag kan inte ens komma åt pengarna som sitter på företagskontot förrän jag har ett företag, eller ett bevis på att registreringen avbrutit.[br][br]Naturligtvis kan man köpa ett lagerbolag istället, men eftersom det kostar ett antal tusenlappar kändes det som att varför skall jag inte göra den här biten själv. NU vet jag varför man köper lagerbolag.[br][br]Jag förstår att Bolagsverket måste göra en ordentlig prövning och att allt måste vara rätt, men jag kan inte tänka mig att den blir mer omfattande och korrekt för att man drar ut på tiden väldigt länge, eller låter bli att läsa hela blanketten.
2066
2
Har för mig att det står ganska tydligt att all formalia granskas innan själva innehållet i ansökningen berörs. Om det är bästa sättet eller inte är svårt att uttala sig om, men jag kan förstå att det inte är så stor poäng med att granska innehåll som kanske inte stämmer ändå om förutsättningarna ändras efter kompletteringar.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.