Öpnna företagskonto med betalningsanmärkning

9
Hej,

En god vän till mig som precis tagit steget att bli egen företagare har stött på ett problem, nämligen att ingen bank vill ge honom ett företagskonto till hans bolag då han sedan tidigare har en betalningsanmärkning.

Jag tycker det hela låter väldigt konstigt i och med att han blivit godkänd av skatteverket för f-skatt osv men sedan nekas av banker!?

Vad är det bankerna riskerar genom att ge honom ett företagskonto? det är inget lån eller kredit involverat utan bara ett konto där företaget kan få in sina intäkter.

Vad kan han göra i den här situationen? han riskerar att tvingas lägga ner sitt företag innan han ens hunnit starta pga. detta. Någon som har något bra råd?
321
Han har kanske sökt företagskonto med bankgiro och business-kort? Ett sådant kort är normalt ett kreditkort som betalas i efterhand med faktura, och det kan jag förstå att banken inte vill ge honom. Men ett vanligt bankkonto utan något annat kan jag inte se någon anledning till att de skulle neka honom.[br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
9
Hej,[br][br]Nej något bank-kort med kredit har han inte sökt, utan endast ett "plain" företagskonto med bankgiro och ett debet-kort.[br][br]Jag är lika frågandes som du till varför han inte får öppna....
2066
2
Det låter som ett missförstånd. Allt som behövs är ett "vanligt" bankkonto, detta kan du sedan koppla ett BG nummer till - vilket jag antar är det du räknar som företagskonto? Är det verkligen ett vanligt debet-kort?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
9
Så vitt jag vet så är det enda han sökt för att öppna är ett bankkonto avsett för företaget och ett bankgiro. Debetkort får man ju mer eller mindre automatiskt med öppning av bankkonto.[br][br]Då han ansökt personligen på nordea, swedbank och SEB borde ju någon av dessa upplysa om att "nej vi kan inte ge dig ett kreditkort men att öppna ett vanligt bankkonto med bankgiro är inga problem" när det är det som han eftersöker. Det har dock varit totalstopp ¨på alla banker han varit på.
2360
37
Kronofogden kan när som helst gå in på ditt konto och ta pengar om du inte gjort upp med honom. Enda sättet att få dem tillbaka är om de tagit mer än existensminimum för i så fall måste man betala tillbaka. För att man har betalningsanmärkning behöver man itne lägga ner något företag. Jan antar att vi pratar om enskild firma. Du kan ha ett företag vilande tills du ordnat upp det hela om du vill. då är det passiv verksamhet annars kan SKV avsluta företaget om inga transaktioner skett.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
321
Handelsbanken brukar vara bra att ha att göra med. Har din vän prövat där?[br][br]Filibastis
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
9
[quote author=lars arenander link=topic=4287.msg20226#msg20226 date=1221243828][br]Kronofogden kan när som helst gå in på ditt konto och ta pengar om du inte gjort upp med honom. Enda sättet att få dem tillbaka är om de tagit mer än existensminimum för i så fall måste man betala tillbaka. För att man har betalningsanmärkning behöver man itne lägga ner något företag. Jan antar att vi pratar om enskild firma. Du kan ha ett företag vilande tills du ordnat upp det hela om du vill. då är det passiv verksamhet annars kan SKV avsluta företaget om inga transaktioner skett.[br][/quote][br][br]Hej,[br][br]Nej att lägga ner företaget pga av betalningsanmärkningen är ju inte det jag talar om, att han måste lägga ner företaget pga att han inte får lov att öppna något bankkonto dit han kan få inkomst betalad håller däremot på att stöpa han innan han egentligen hunnit starta.[br][br]Så vitt jag vet är det ingen skuld utan bara en kvarvarande "anmärkning" så det du meddelar om kronofogden och existensminimum är inte aktuellt.[br][br]Filibatis: Tackar för tipset!
1
Jag har själv samma problem idag, har startat ett företag, dessutom i franshise form och då betyligt lättare för banken att se att vad företaget kommer att redovisa för resultat. Men nej bankerna vill inte ta emot någon som har betalningsanmärkning. Jag jhar ställt frågan varför och vilken risk banken tar.[br]Svaren jag fått är rent skrämmande.[br][br]Handelsbanken - du är inte en kund vi kan utveckla... dvs dom kan inte få mig att låna pengar och ta krediter! Man är alltså inte intresserad av kunderna utan bara dess pengar.[br][br]SEB - du är inte en kund vi kan utveckla... och vi tar en risk. När jag bad dom redovisa de risker de tar så hänvisar de till att de står inför risken att mitt konto skulle kunna bli övertrasserat. Jag ställde frågan om de ansåg att risken i förhållande till möjligheten till vinst är väldigt stor när mitt företag kommer att omsätta ca 1 500 000 och de risker att ett konto övertrasseras med nån tusenlapp. Och ja de anser att detta är en risk de inte kan leva med.[br][br]Min slutsats är att bankerna i sverige inte är intresserade av kunder utan bara dess pengar. Kunderna är bara något nödvändigt ont som står emellan banken och pengarna.[br][br]Mitt förslag till alla er som har problem. Skriv bolaget på någon bekant/släkt som ni litar på till 100%. Låt denne gå och öppna konton i bolagets namn och starta de tjänster t ex debetkort, bankgiro, internet tjänst m.m ni vill ha i bolaget (inga krediter då man borgar personligen för dessa i nystartade bolag) och omedelbart efter att detta är klart skickar ni ändringsanmälan till bolagsverket och skatteverket om ägarbyte m.m. Du behöver nämligen inte meddela banken om ändrade ägarförhållanden i bolaget, detta är heller inget de går in och tittar på.[br][br]Detta fungerar så klart inte på handelsbolag och enskilda firmor.
1324
2
Min fråga är då. Är det en Enskild firma han startat.  [br][br]Och nästa fråga. Vad har han för bank privat idag. [br][br]Det brukar ju vara lätt att fixa ett extra privatkonto på den bank man har. Och det behöver ju inte banken veta att det skall användas till företaget. [br][br]Bankgiro blir förstås svårare. [br][br]Hans[br][br]
1
Varför går det ej att göra så på handelsbolag?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.