Starta eget - Bu eller bä?

40
1
Har sedan en tid funderat mycket kring att starta en firma vid sidan av mitt vanliga trygga jobb. Idén är en webbshop för att sälja produkter som idag inte säljs på nätet i större omfattning och oftast är beställningsvara i de butiker som säljer varorna. En marknad för produkterna finns och tillverkarna söker återförsäljare. Rent personligt har jag dessutom ett stort intresse i branschen vilket jag inbillar mig är en stor fördel. Hela idén bygger på att med låga priser och ett enkelt förfarande sälja varorna i en attraktiv webbshop. De återförsäljare som har bemödat sig med en hemsida idag har oftast ingen försäljning via nätet, ett vanligt alternativ är via e-post.

Mina tankar med företaget är att ha det som sidosysselsättning, jag har inga förväntningar att kunna leva enbart på firman. Möjligen gå ner i tid om det visar sig gå bra med tiden. Jagar även reda på det mesta som finns att läsa och har tagit ledigt för att gå på myndigheternas Starta företag-dag.

Då vissa av varorna kommer att vara tämligen stora kommer ju det där med fraktkostnaderna in i bilden. Dels frakt från tillverkaren till mig och sedan från mig till kund. Har läst några trådar där det som hastigast talas om att varan skickas direkt från tillverkaren/generalagenten till kund efter beställning via återförsäljaren, i det här fallet mig. Är detta en vedertagen princip eller något som endast riktigt stora tillverkare/generalagenter håller på med?

Några spontana reaktioner kring mina idéer? Är jag helt ute och cyklar eller vad tror ni?


Samtidigt har min sambo ofta beklagat sig över att massa produkter i hennes intresseområde är stört omöjliga att jaga tag på i Sverige. Med lite tur kan hon hitta något i USA eller UK, då kommer nästa problem med att hitta butiker som accepterar utländska kontokort, fraktkostnader plus eventuell tull och moms. Här om dagen blev mitt svar till henne att där borde finnas underlag för en egen webbshop. Sedan dess håller hon på och kontrollerar marknaden och ser hur konkurrensen egentligen ser ut.

Om det visar sig att även hon vill starta en webbshop inom sitt område, är det då bäst att vi startar varsin enskild firma eller ett gemensamt handelsbolag med två olika webbshoppar?
2360
37
Jag börjar bakifrån. Varsitt bolag är det bästa och det finns en hel del anledningar till det. Att ta en sak direkt till kund som man snappat upp kan och har sina risker. Din kund behöver bara köpa ett ex sedan är du av med den leveratören.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
40
1
Förstår inte riktigt vad du menar med att jag blir av med leverantören. Kan du förklara hur du tänker?[br][br]Det jag menade med fraktproblematiken var att jag i några andra trådar på forumet läst om att man som återförsäljare vidarbefordrar den beställning man får från kund så att varan levereras direkt till kund från leverantör, utan att mellanlanda via mig som återförsäljare.[br][br]Är detta brukligt eller mer undantag än regel?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.