Frågor om start av företag, vad gäller?

125
1
Så sitter man här med papperna i handen, ÄNTLIGEN!  😃

Men hade inte väntat mig att det skulle vara så krångligt att fylla i ansökan om FA-skatt och momsregistreringen...vore jätteglad om ni kunde hjälpa mig med några frågor...


1. Om man ska jobba också samtidigt som man startar eget ska man ju även skriva hur länge man ska jobba där under året. Visst skriver man då t.ex. 12/5-31/12, eftersom jag kommer jobba kvar, men man skriver väl bara ett år i taget?

2. Vilket är smidigast gällande moms? Att redovisa 1gång/månad eller 1 gång/år?

3. Om man köper något till företaget innan det är momsregistrerat, t.ex. en domänadress, kan man föra in det i bokföringen sedan när företaget är momsregistrerat?

Förlåt om det blev långt, men vore verkligen tacksam om någon kunde hjälpa mig. Det blev lite förvirrande för mig.  :-\

589
1
1. Låter rimligt, men säker är jag inte.[br][br]2. Om du har liten omsättning tycker jag en gång per år är enklare. Dessutom finns ju u var tredje månad som alternativ.[br][br]3. Ja, upp till två år före start t.om. (men ju närmare företagsstart desto lättare blir det nog att argumentera för att du har köpt in det till företaget).
2360
37
Hela kostnaden året före start samt även moms på kostnader direkt före start så även rådgivning som jag håller på med. Har du kostnader som är deklarerade som hobby får man använda även dessa för 5 år bakåt i tiden som har med verksamheten att göra.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
5 år tillbaks? Låter mycket. Var har du läst det?
2360
37
hobbyverksamhet, skv 344 utgåva 8
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Där står:[br][quote][b]Underskott[/b][br]Om det blir underskott ett år får du inte dra av[br]underskottet mot någon annan inkomst. Underskottet[br]får du i stället spara och dra av från eventuellt[br]kommande överskott av samma hobbyverksamhet[br]de fem följande åren. Vid deklarationen[br]2008, d.v.s. 2007 års inkomster, kan du[br]alltså göra avdrag för underskott som uppkommit[br]tidigast inkomståret 2002.[/quote][br]och[br][quote][b]Anteckningsskyldighet[/b][br]Du är skyldig att spara anteckningar, räkningar,[br]kvitton m.m. på ett sådant sätt att kontroll av[br]deklarationen är möjlig. Handlingarna bör[br]bevaras under minst sju år efter inkomståret.[br]Även om hobbyverksamheten utvisar underskott,[br]som du ju inte behöver deklarera, måste[br]du spara underlaget. Detta för att du ska kunna[br]göra avdrag för underskottet något av de fem[br]följande åren.[/quote][br]Det tolkar jag som att man får dra av underskott i hobbyverksamhet mot överskott i samma hobbyverksamhet i fem år.[br][br]Det står, som jag hittar, ingenting om att man får dra av ett sånt underskott, eller kostnader, i en kommande näringsverksamhet.
2360
37
Du har så rätt Jörgen det står inte där utan då får man gå vidare till andra lagtexter för att få ihop ekvationen.. Det är ofta så med företagande, Man ska ha en förfärlig massa kunskap om olika saker som händer om man gör på ett visst sätt, eller iallafall veta var man ska slå eller höra om det senaste som hänt.  Som detta med parkeringsavgifter enl. chablon. Det betvivlar jag men man får naturligtvis dra faktisk kostnad som kan ligga högre.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
589
1
Gå vidare, javisst. Men jag vill gärna ha en text som säger något om det här. Utan en sån text tycker jag inte att man ska rekommendera det här med 5 år.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.