Varumärkesregistrering

2
Hej!

Jag håller på att starta eget företag och det kommer antagligen bli ett AB. Nu är det så att jag har ett namn som jag tycker väldigt mycket om som jag vill registrera som mitt varumärke. Det spelar inte så stor roll om bolagsnamnet är detsamma som namnet för varumärket.

Måste jag redan ha startat upp mitt företag med allt vad det innebär för att kunna registrera mitt varumärke och bolagsnamn? Detta verkar ju lite bakvänt i så fall eftersom jag ju vill registrera min logotyp som jag designat för mitt varumärke (som är samma ord) också. Det är ju inte helt logiskt att jag ska betala en grafisk designer för att han/hon ska vektorisera min designade logga om jag sedan skulle få avslag att jag inte kan använda detta namn som jag har tänkt mig.

Kan jag registrera bara varumärkesnamnet först så att jag vet om det är ok att använda namnet för att sedan skydda min logga. Måste jag redan ha ett AB för att kunna registera och skydda mitt varumärkesnamn?

Hoppas någon kan hjälpa mig med detta!
/Anna
1616
4
Hej Anna![br][br]På www.prv.se kan du finna information om hur du skyddar ditt varumärke. Varumärkesskyddet gäller i tio år. [br]Ett Aktiebolagsnamn skyddas i hela Sverige till skillnad från Enskild verksamhet.[br][br]Varumärkesregistrering görs i klasser är man osäker på hur man gör bör man konsultera dem på PRV för hjälp eller använda specialister inom varumärkesrätt ex Jesper Sellin på www.mindthemark.se (Som för övrigt skrivit några utmärkta Artiklar här på forumet om varumärken) detta för att du ska få bästa möjliga utformade skyddet för dina förutsättningar.[br][br]Vad som gör mig (som designer) lite bekymrad är att du ser designerns kostnad som ett hinder på vägen. Så vitt jag känner till behöver du inte vektoriserad fil för varumärkesregistreringen. Gäller det bara vektorisering av befintlig logotyp (Om den inte är allt för avancerad) så rör det sig om kaffepengar i förhållande till varumärkesansökans övriga kostnader.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
223
Hej Anna, och välkommen![br][br]Du behöver inte ha ett företag för att registrera ditt varumärke, utan det går lika bra som privatperson. Ange då ditt personnummer istället för organisationsnummer på blanketten.[br][br]Kostnaden är 1300:- per "klass" (som Mojo nämnde). Därefter kostar det ytterligare 600:- för varje klass du lägger till. Ju fler klasser, desto mindre sannolikhet att ditt varumärke går igenom. Om så är fallet går det att ändra sin ansökan och få den omprövad, vilket är gratis.[br][br]Vad gäller loggan pratar vi inte längre om varumärkesregistrering, utan mönsterskydd. I regel är det lättare att få igenom ett mönsterskydd än ett varumärkesskydd, så det kan vara idé att börja där. Du behöver inte en vektoriserad version av loggan för att göra en ansökan - det räcker med en skiss och en kort beskrivning av färgerna och motivet.[br][br]Sluta läs nu. Surfa till PRV, gör din ansökan och fortsätt läs endast om allt fallerat om fem veckor.[br][br]Om du inte får igenom ditt varumärke är loppet ändå inte kört. Det finns ingenting som hindrar att du använder namnet så länge inte någon går till marknadsdomstolen och åberopar varumärkseintrång. Då kan du vid senare tillfälle göra en ny ansökan och åberopa inarbetning, d v s att ditt namn anses vara inarbetat bland din målgrupp. Detta var fallet för Kalles Kaviar som gått åtskilliga ronder med PRV.[br][br]Lycka till, och fråga gärna vidare om nåt är oklart.
2
Hej igen![br][br]Tack så mycket för svaren! Nu är allt under kontroll och jag har precis skickat in min varumärkesregistrering:)) Hoppas bara att jag får använda namnet...[br][br]/Anna

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.