Franshiseföretagande, typ SUBWAY, hur stor vinst?

5
Jag har funderat på franshising och framförallt någon av formerna som inte kostar alltför mycket, typ pölsemannen eller subway smörgåsrestaurang.
En fördel med subway är givetvis att alla yngre känner igen namnet från amerikansk media och därför hellre äter på subway än på 'nils-oskars smörgåseri'.

Hur stor vinstmarginal tror ni att det blir i sådana företag? Det kostar en hel del att starta upp det och att anställa någon, men samtidigt ser det ut att gå rätt bra för de restauranger som faktiskt finns redan.
Någon som provat på franshising som företagsform? På sätt och vis känns det lite tråkigt att inte själv kunna bestämma allt, och att betala pengar till moderorganisationen, men samtidigt slipper man det svåra med att få sitt företag känt och eftertraktat.
321
Själv är jag lite allergisk till franshisingkonceptet. Varför betala (massa) pengar till någon kedja, fast man själv gör jobbet? Och som du säger inte få bestämma så mkt själv heller.[br]Att sälja mackor som Subway är inte dumt, men du kan ju skapa ett namn som påminner om Subway men ändå inte är FÖR likt. "Subs-to-go" eller nåt liknande... Då styr du helt själv hur du vill ha det, och betalar 0 kronor i franshising-avgift. Så skulle jag ha gjort iaf.[br][br]Lycka till![br][br]Filibastis[br][url=http://www.l-c.se]www.l-c.se[/url]
Mikael Lundgren - Utbildningar/produkter inom HLR o Första-hjälpen

Lundgren Creative Health & Safety AB
http://www.l-c.se
http://www.hlr-instruktorsutbildning.se
http://www.defibrillator-hjartstartare.se
http://www.skanehlr.se
720
Att vara franchisetagare är ju egentligen en form av anställning. Inte då i juridisk mening men i praktiken. Franchiegivaren styr exakt hur man ska driva sin verksamhet, hur lokalerna ska se ut, varifrån varorna ska köpas, vilka priser man ska ha, hur man ska ha öppet så i praktiken är väl skillnaden mellan att driva en butik på franchise eller att vara anställ butikschef egentligen hårfin. Visst, man har en annan möjlighet att kanske tjäna mer som egen men man tar också alla risker.[br][br]Tänk också på att avtalen man skriver på som franchisetagare gäller långt efter man slutar. Där talar man inte direkt om konkurrensförbud i några månader utan minst ett par år, och då gäller det både dig som franchisetagare och dina närstående. Vi själva har ex 3 års "näringsförbud" på våra franchisetagare om de vill bryta avtalet + 1 års uppsägningstid.
640
5
[quote]En fördel med subway är givetvis att alla yngre känner igen namnet från amerikansk media och därför hellre äter på subway än på 'nils-oskars smörgåseri'.[br][/quote][br][br]Alla dessa kedjor har ju fördelan att dom är jämndåliga. Käkar man en BigMac eller en macka på Subway så vet man att den inte är god, eller äcklig  :o Jag vet att många känner som jag och jag tror att det är otroligt svårt att få få folk att springa benen av sig för franchise mat i dag.[br][br]Personligen käkar jag hellre på 'Nils-oskars smörgoseri'. Men jag gillar att leva farligt  :P[br][br]MVH[br][br]R
822
48
Jag tycker att franchise är ett bra koncept om man inte har 100 % koll på allt som har med företagande att göra (vem som nu har det.. :mrgreen:) då mycket är serverat. Alltså hur det ska säljas, packeteras, hur butiken ska se ut och så ingår reklamen självklart då företaget oftast satsar mycket pengar på det. Men visst kostar det att både starta och sedan går en viss procent av intäkterna bort så det är väl både för och nackdelar.[br]Jag hade frågat andra franchisetagare för att se vad de tycker om det och hur det funkar. Ring och fråga både subway och pölsemannen-ägare i andra städer så hjälper de säkert till.[br]Jag tror att Subway skulle funka hur bra som helst i flera städer i Sverige men självklart så har det i slutändan med vilket driv det är i ägaren. Ett system hjälper till men är inte lösningen på allt..[br]Kontakta även huvudkontoren så har de kanske statistik på hur det går och vad du kan förvänta dig om du startar.[br][br]Här har du en bra artikelserie om [b][url=http://www.foretagande.se/Franchise/Att-kopa-en-franchise-i-Sverige-nagra-rad.html]franchise[/url][/b][br][br]Mvh Patrik
190
Många franschisetagare säger att det är ett helvete att vara franschisetagare och kedjan bestämmer allt. Å andra sidan är ju ganska många franschisetagare och de verkar bara bli fler och fler.[br][br]Någon skrev att man tog alla riskerna som franschisetagare. Det stämmer inte, franschise är ett slags riskhanteringssystem där man slipper exponera sig för risker som att inte lyckas med marknadsföring, varumärkesbyggande, hur lokalen skall se ut eller vilket sortiment som säljer. Det överlåter man till någon som förmodligen kan det bättre och har fler resurser till sitt förfogande.[br][br]Problemet är att man som sagt inte får bestämma sådant själv (vilket är synd om man tror sig kunna det bättre på grund av att man till exempel känner de lokala förutsättningarna bättre), och att det kostar pengar.[br][br]Jag tror franschising kan vara både bra och dåligt beroende på hur man är själv som person, vilken bransch man ger sig in i och var man etablerar sig. Därför får man helt enkelt göra en jämförelse mellan franschising och att köra själv. Vilka fördelar respektive nackdelar finns med respektive alternativ, hur ser kalkylerna ut, etc.[br][br]Sedan kan man ju alltid försöka förhandla med franschisebolaget och spela ut olika kedjor mot varandra om man till exempel skall starta en restaurang.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.