Ang intyg

8
Hejsan,

Är inte helt hundra på att jag har hittat rätt men skickar det här iallafall.

Det är så att personen i fråga behöver ha ett intyg på att han inte får betalt denna månaden så att han kan får ersättning från kommunen. Han är med andra ord anställd i november, och har arbetat från förste november tillnu, men får betalt i den 25:e december.

Nån som har koll på hur man skriver ett sådant?'

Tack på förhand,
Dennis.
2066
2
Inte om du menar formkrav, men kan tänka mig att det bara är att skriva i stil med:[br]Härmed intygas att YYMMDD-XXXX, NN av mig, Företaget AB, erhåller utbetalning för intjänad lön under november månad 2007 i efterskott, dvs i December.[br][br]Vet inte om han har rätt till ersättning bara för att lönen inte utbetalas under intjänandemånaden dock? Han har ju trots allt tjänat pengarna denna månad.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
8
Hej,[br][br]Tack för det snabba svaret.[br][br]Det är väll inte direkt ovanligt att folk som är på provanställning får betalat den 25e, efter intjänad månad? Tror väll att han ska ha ersättning, annars lär han ju svälta i en månad.
2066
2
Nej, det är inte ovanligt. Det jag sa är att jag inte vet om han har rätt till ersättning fast han arbetat den månaden. (Vilket betyder att jag inte vet - det kan vara vilket som :)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
8
Ingen som vet med säkerhet?
2066
2
Det enklaste borde vara att ringa kommunen, eller vem som nu ska betala honom, och fråga?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
589
1
Anställda som har månadslön får väl vanligen betalt för månad 1 i slutet av månad 1 (dvs runt 25:e i månaden)?[br][br]ALLA jag känner får betalt så, inte 25:e månad 2.[br][br]Däremot heltidsanställda som får timlön, får betalt månaden efteråt.
8
Tack för era svar.[br][br]Det är tydligen så att man inte ska behöva visa upp ett intyg på det, eftersom det står detaljerad lönespecifikation på anställningsbeviset, samt att det gäller enligt kollektivavtalet, som det ses som ett intyg i sig.
190
[quote author=jyu link=topic=3190.msg14489#msg14489 date=1195597852][br]Ingen som vet med säkerhet?[br][/quote][br][br]Det är ju rimligen en frågan mellan den anställde och kommunen - inte för dig som företagare..
8
Är väll antagligen jag som arbetsgivare som skrivet ut intyget?[br][br]Lär ju veta om vad jag skriver under och hur man gör det korrekt.
205
1
Jo men det kan ju knappast vara din skyldighet att kontrollera den anställdes övriga ekonomi. Om du skriver sanningen att anställde NN jobbat i November men får lön i December bör ju det räcka. Så får den anställde ta sitt eget ansvar för sin ekonomi och de eventuella ersättningar han får från kommun osv.
193
[quote author=Jorgen link=topic=3190.msg14492#msg14492 date=1195600925][br]Anställda som har månadslön får väl vanligen betalt för månad 1 i slutet av månad 1 (dvs runt 25:e i månaden)?[br][br]ALLA jag känner får betalt så, inte 25:e månad 2.[br][br]Däremot heltidsanställda som får timlön, får betalt månaden efteråt.[br][/quote][br][br]Jorgen har en poäng helt klart i det han säger: Månadslön = lön för november, frånvaron kommer upp månaden efter (december). Timlön = lön och frånvaro månaden efter (december).
2066
2
[quote author=heal link=topic=3190.msg14513#msg14513 date=1195665084][br][quote author=Jorgen link=topic=3190.msg14492#msg14492 date=1195600925][br]Anställda som har månadslön får väl vanligen betalt för månad 1 i slutet av månad 1 (dvs runt 25:e i månaden)?[br][br]ALLA jag känner får betalt så, inte 25:e månad 2.[br][br]Däremot heltidsanställda som får timlön, får betalt månaden efteråt.[br][/quote][br][br]Jorgen har en poäng helt klart i det han säger: Månadslön = lön för november, frånvaron kommer upp månaden efter (december). Timlön = lön och frånvaro månaden efter (december).[br][/quote][br][br]Nej, det är inte alls säkert. Det förekommer flera olika variationer både på perioder (14dagarslön, månadslön, osv) och på utbetalningsdag (12e, 25e, sista, samma månad och månaden efter samt diverse udda ideér). Lagligt sett lämnas det öppet för egna avtal mellan arbetsgivare och anställd. Flera fackavtal lämnar också detta att regleras på arbetsplatsnivå även om en del lämnar rekommendationer och en del reglerar det hårt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.