Köpa och hyra ut hus?

2
Hej!
Jag och min vän har bollat lite om olika affärsidéer, vi har snuvat in oss på fastigheter.

Om man startar ett AB för att köpa en fastighet (villa vart som helst i Sverige) som man hyr ut på heltid, vad ska man tänka på? Är det verkligen så lönsamt om man har en rullande kund där prissättningen är inom realistiska ramar. Med tanke på skatter, regler och lagar osv osv osv
1009
206
Hej, Heltid antar jag betyder långtidskontrakt. Fast vad betyder "en rullande kund"? Betyder det att ni ska hyra ut med typ en månad i taget fast till samma kund hela tiden? Om det är lönsamt beror ju såklart på förutsättningarna och pris. Men det är ju inte en unik affärside ni har och det finns massor som tjänar pengar på det.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Jo ja precis. Vad jag menar är om jag köper ett hus i en liten eller medelstor landsort men på en plats dit många flyttar och vill bo. Om jag då startar ett aktiebolag, tar ett lån på ca en miljon och köper ett hus i den prisklassen. Är en sån affär lönsam och realistisk trots att det är i en så pass liten skara?
1009
206
Hej, Jag skulle tro att 2 saker kommer att göra stor inverkan på om kalkylen håller. Den första är priset på fastigheten i förhållande till den hyra man kan ta. Får du ett hus för 100 000 och kan ta 10 000 kr i hyra per månad så är det möjligt att det kan betala av sig på ett år. Köper du en fastighet för 10 Mkr och bara kan ta 5000 kr i hyra per månad är det ju betydligt svårare. Den andra saken är att du måste kunna sköta underhåll på ett lönsamt sätt. Om fastigheten är nära dör du själv bor kan du kanske göra det snabbt själv vilket blir billigt. Annars kanske du måste anlita någon för varje liten grej och det skulle ju kunna bli dyrt. Sedan finns det ju givetvis andra saker som spelar in och som kan vara avgörande också. Tex husets skick. Behöver du dränera och lägga om taket så tar det ju säkert något år av ansamlade vinster för att betala, och det vill man ju inte ha främst första åren. Du bör göra en ordentlig kalkyl och plan. Du bör nog också be någon kunnig att besiktiga huset innan köp. Men det enkla svaret på din fråga: Det kan mycket väl vara lönsamt. Det kan också vara en förlustaffär. Om du inte kan avgöra själv när du har ett objekt att räkna på, kanske du bör avstå eller ta hjälp.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Tack för dina kommentar, vi får prova!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.