Omdesigna kläder, får man göra det?

2
Hej! Jag har letat länge efter information om det är okej att köpa in saker (främst kläder) från redan kända märken och designa om dem för att sedan sälja och tjäna pengar på, men har inte hittat någon info någonstans om man får göra det så jag tänkte att jag kunde fråga här om någon vet, eller vet var jag kan vända mig för att ta reda på det.

Ett exempel är om jag köper en tshirt från ett känt märke, klipper i den så det blir ett linne och syr fast lite snygga detaljer, får jag då sälja det sedan? Med en etikett på om att jag har sytt om den? Jag vill inte dölja att det är ett känt märke som först gjort tshirten men berätta att jag gjort om den.

Jag har redan en enskild firma där jag säljer smycken som jag själv tillverkar och är nu intresserad av att sälja kläder också, men utan att sy upp egna från grunden. Bara att göra befintliga kläder snyggare (enligt vad jag tycker då och enligt kunders önskemål). Så finns det någon lag på att man inte får det eller är det bara att köra? Något speciellt jag bör tänka på? Väldigt tacksam för svar!
1616
4
Om designen på kläderna är mönsterskyddade kan du hamna i en rejäl rättsstrid och det kan bli väldigt kostsamt. Se särskilt §1, §7 samt §35 - §37 i Mönsterskyddslagen, länken nedan. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19700485.htm
Må väl!
2
Tack så jättemycket för svaret! Varför jag frågade är för att jag hade ett litet hopp om att det kanske skulle vara okej då det ju finns företag som gör detta, bland annat Runwaydreamz.com som kapar av benen på Levisjeans, färgar och pyntar dem och säljer för riktigt dyra pengar. Men de har antagligen fått tillstånd av Levis då? För Levis borde ju med största sannolikhet ha mönsterskyddat sina kläder? Samtidigt som jag hoppades på att det var okej hade jag ju en känsla av att det inte var det så det var ju tur jag slängde iväg frågan här, tack igen för svaret! Så om jag vill göra om kläder så måste jag köpa något märkeslöst plagg då direkt från någon fabrik för att vara på den allra säkraste sidan? Finns det ens märkeslösa plagg förresten? Att börja sy upp egna kläder helt själv är inte att tänka på, sånna skills har jag inte :)
1616
4
Det är alltid bra att använda lagen som underlag för att reda ut vad man får eller inte får göra. Huruvida Runway... har tillstånd eller ej får de svara på. Ska du vara riktigt säker så går du till en kläddesigner och undersöker om möjligheten till samarbete, då finns möjlighet att du i långa loppet kan få det mer kostnadseffektivt och era respektive spetskompetensområden förvaltas bäst.
Må väl!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.