Hur gör jag något i liten skala?

2066
2
Jag har en idé... inget revolutionerande alls. Importera en vara från land med billig produktion, sälja med bra marginal i land med dyr produktion. Jag har fullt upp med mitt "heltids+" företag och vill göra det här så enkelt det bara går.

Lös plan:
* Skriva avtal i Kina/Hong-kong, Korea eller något annat land.
* Lägga upp en enkel hemsida med "butik" eller anmälningsformulär.
* Ta in intresseanmälningar och sedan pre-orders med viss % av säljbeloppet up-front innan jag lägger ut större summor för import.
* Ta hem 30-50% fler produkter än sålda för vinsten på de ordrar som redan är bokade.
* Låta företaget flyta på i lite halv-mjäkig takt under tiden jag säljer av resterande produkter som finns kvar i lager.
* Repetera med samma eller ny produkt.

Någon som sysslar eller sysslat mycket med import? Vad är största utmaningen? Hur hanterar man juridiken, reklamationer, eventuella myndighetskrav?

Jag vill alltså helst att detta ska flyta utan att min arbetsinsats måste öka i proportion till försäljningen.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Jag undrar om man i dessa länder överhuvudtaget skulle ta dig på allvar om du inte köpte x kontainer i månaden. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
2066
2
Liten skala i det här fallet är inköp på kanske 1 Mkr per beställning. Tror inte det är ett problem med tanke på hur mycket reklam och PR jag får från kinesiska företag varje dag. Har handlat lite mindre saker tidigare utan större problem, samt haft kollegor på besök i Kina.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
37
Du ser hur fel jag hade men med utgångspunkt hur du skrev så svarade jag. Jag har varit med om liknande både uppåt som i detta fall och nedåt så då är det bättre med lit mer info som du just gett. Lars
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
24
Börja med att göra en prisundersökning genom att ta prisuppgifter från ett 10 tal olika leverantörer - men se till att ni inte jämför äpplen med päron. Vad jag menar med det är att ni måste börja med att fastställa exakta materialkrav & produktspecifikationer som sedan ligger till grund för att utveckla prototyper - förslagsvis investerar ni att låta flera leverantörer samtidigt tillverka prover eller prototyper för att få en bättre bild av var kvalitet i förhållande till pris ligger - samtidigt är det mer effektivt kan ni kan utan bekymmer välja bort leverantörer som krånglar. Jag kan garantera er att på tio leverantörer återstår sällan mer än 3 i slutskedet. Tänk på att inte bara kolla på FOB priser utan samtliga kostnader som uppstår under resans gång - därför gäller det också att ni bestämmer er för vilken typ av förpackning ni vill ha - utan det kan ni inte beräkna fraktkostnader hela vägen. Bra exportförpackning är förövrigt den bästa försäkring man kan ha när det gäller Kina import och något som tyvärr ofta glöms bort. Räkna med att spendera minst 4 månader innan ni har en leverantör och prototyp som ni sedan kan knyta till OEM-avtal och använda som referens mot massproducerad vara - och det gäller även för enklare produkter. Det är omöjligt att verifiera en leverantörs kvalitetsnivå och kapacitet på annat sätt - iaf när det gäller Kina & Indien - övriga tillverkningsländer har jag ingen erfarenhet ifrån.
Fredrik Grönkvist, Limited Partner http://www.ScandinAsian.se - Er svenska partner i Kina vid såväl små som stora importaffärer

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.