Vilken form av företag?

1
Jag och två vänner ska starta företag tillsammans. Men då vi fortfarande går i skola kommer det inte att vara ett heltidsarbete och vi räknar inte med att kunna försörja oss på det. Det handlar mest om att skaffa sig erfarenhet.Nu funderar vi vilken företagsform som passar oss bäst? Tanken är att vi vi ska kunna jobba tillsammans på större projekt men även ensamma på mindre, men fortfarande under samma företagsnamn och då förstås få betalt enskillt. Som sagt så kommer verksamheten inte att vara så stor, så hobbyverksamhet är ju kanske en möjlighet. Men visst är det så att man max får omsätta 30 000 kronor, sen måste man ansöka om moms?Kan det vara en idé att ha varsin enskilld firma som man på något sätt (ni får gärna ge förslag på hur) kan knyta under ett och samma namn? På så sätt så kan vi utåt sett vara enade under samma namn, även om vi ibland jobbar var för sig.

Tacksam för svar och förslag!Christian Olofsson
822
48
Hej Christian, [br] [br]En lösning kan vara att ni har en varsin enskild firma men ett gemensamt arbetsnamn. Sen kan ni fakturera varandra när ni utfört ett arbete tillsammans, eftersom bara den ena av er kan/bör fakturera kunden. [br] [br]Mvh Patrik
355
1
[quote]En lösning kan vara att ni har en varsin enskild firma men ett gemensamt arbetsnamn. Sen kan ni fakturera varandra när ni utfört ett arbete tillsammans, eftersom bara den ena av er kan/bör fakturera kunden. [br][/quote] [br]Det vill säga ni låter någon annan stå för de "tråkiga" bitarna med fakturering, sociala avgifter o.s.v. De skriver även ut arbetsgivarintyg så att ni har något att visa upp när ni sedan skall ut "på riktigt". [br]Tycker detta är en smidig lösning innan man startar eget. Blir i princip väldigt likt eget företagande med skilnaden att man kan jobba mer med att sälja och producera istället för att ägna sig åt skattepolitik. Du kvittar inkosmter mot utgifter precis som ett ordinarie företag. Du kan även spara inkomsterna till att använda senare för start av aktiebolag.
37
AB. [br]AB. [br]AB. [br]Ni måste starta aktiebolag så att ni kan sälja och kliva ur utan att det drabbar er personligen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.