Tänker jag rätt?

8
Hej alla!

Har smygläst nästan alla poster på detta forum i några veckor nu inför mitt starta-eget projekt. Först vill jag passa på och tacka stort till alla kompetenta och trevliga människor som delar med sig sina kunskaper och erfarenheter på forumet. Mig hjälpte ni mycket redan! Hoppas att nedanstående frågor ska vara tillräckligt intressanta för att skapa en kreativ och produktiv diskussion och därmed tillföra mig och andra intresserade nytt kunskap.

Då jag själv ursprungligen är från Balkan tänker jag börja syssla med import-export mellan Sverige och Balkanländerna. Jag kan kulturen, språket och marknaden. Eftersom jag är ny i branschen vill jag inte slås med de etablerade och konkurrera med samma produkter här i Sverige. Därför satsar jag på en small nisch med högkvalitativa handgjorda produkter för heminredningsbranschen. Dessa tillverkas av 10-tal små familjeföretag inom ett begränsat område i Bosnien. Produkterna är i 1000-5000 kronors prisklass (ut till konsumenten) och, pga. av svag inhemsk köpkraft, säljs idag huvudsakligen till utländska turister. Någon liknande produktsegment finns idag i begränsad omfattning på den svenska marknaden och importeras av några aktörer från Syd Amerika. Enligt min uppfattning går det bra för dessa. Mina konkurrensfördelar skulle vara bredare produkturval, något lägre priser och betydligt kortare logistikkedja, vilket är speciellt viktigt då de flesta produkter kan även tillverkas efter slutkundens önskemål när det gäller design, storlek osv.

Planen är att starta en webbutik för försäljning och som samtidigt ska fungera som en marknadsförings plattform för B2B. Tänkta företagskunder är inredningsföretag och möbelaffärer. Har köpt domänen .se men än har inte bestämt mig om jag ska bygga webbutiken själv eller anlita nån expert. Nu till mina frågor:

- I Bosnien finns det duktiga webbdesigners som kan leverera hög kvalitet till låg pris. Är det smart att låta folk som sitter 200mil härifrån att bygga och underhålla min webbutik?
- Jag tänker starta ett AB här i Sverige som ska stå som importör. Insatsen är som ni vet 50 000kr. Då jag ska behöva en större bil (för att lasta samples till kundbesök) är det bättre att stoppa in bilen i AB som startkapital istället för att binda de 50k? Vilka är nackdelar?
- Jag är optimist och räknar med att en enskild producent av dessa varor inte ska kunna klara mina beställningar volymmässigt utan jag ska behöva köpa in från flera. Ska jag då bilda ytterliggare ett bolag, i detta fall i Bosnien, för att samla inköp och sen exportera till mitt svenska bolag? Eller blir det bara mer krångel då? Fördelar – nackdelar?
- Vad mer borde jag tänka på?

Tacksam för alla svar/kommentarer.
www.etnodesign.se - Unika handgjorda produkter inom heminredning
51
Du måste göra en affärsplan med budget och testa iden teoretiskt istället för att fölora pengar på riktigt om iden inte fungerar som du tänkt. Spelar ingen roll vart web designer sitter om de gör ett bra jobb. Men månge erbjuder mycklet men levererar inte det man vill ha. En lastbil sjunker i värde, och det finns en minsta gräns för kapital i ett AB innan man måste stänga den. Så kolla detta noga innan du bestämmer dig. Bättre att ha ett bolag om det bara handlar om inköp. Skall du ha egen tillverkning i Bosnien är det en annan femma. Finns massor att tänka på. Inte minst att kolla att iden verkligen fungerar - många tror på sin ide men får inte tillräöckligt med kunder. Att det finns ekonomi i det hela. Otroligt vanligt att amn underskattar kostnader och överskattar antal kunder. B2B fungerar si och så via webb om man inte kombinerar med säljare som ringer upp folk och/eller deltar på mässor osv.
117
Håller med Per, du borde nog satsa på att göra en rejäl marknadsundersökning innan du börjar stoppa in pengar i detta. Det låter som att har tänkt på mycket och att du verkligen är seriös, men som sagt, kontrollera först att det finns andra som vill köpa dina varor.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.