Alla skall ha rätt till närodlat

9
Här hemma där jag bor har jag eget land men egenodlade grönsaker som potatis, purjolök, majs, morötter m.m. Och fruktodlingar som äppelträd, körsbär, jordgubbar med mera. Ja ni förstår.
Över några månader i år har jag dock bott inne i stan i lägenhet och vart tvungen att köpa alla dessa naturens gåvor och då insåg jag hur otroligt mycket godare hemodlat är än ex. potatis från Argentina eller äpplen från Holland , och såklart mycket miljövänligare.
Så min själva ide är att exempelvis ett radhusområde, kanske 10-20 grannar har en egen trädgård, som en "koloni". Men jag förstår ju att alla arbetande svenskar inte skulle orka sköta detta. Så därför anordnar mitt företag en trädgårdsarbete åt dem. Grannskapet får såklart bestämma vad som skall odlas och får såklart betala en slant för trädgårdsarbetaren, fröerna, gödsel och allt annat tillbehör. Detta innebär ju att det skulle bli dyrare än handla i affär men så mycket godare och så mycket miljövänligare.
Tack på förhand// Per.sson
47
Låter som en rolig sak, har aldrig hört om något sådant förut.[br][br]Men! (och det finns alltid ett "men" i allt man gör) jag tror inte att de personer som just nu [i]inte[/i] tar hand om sin del av skördandet, planteringen eller vad det nu må vara - inte heller är intresserade av detta. Vill givetvis inte ta död på din idé bara för att jag skrivet detta.[br][br]En annan idé jag fick under tiden jag skrev var att det kanske kan gå om man erbjuder hjälp med att [i]skapa[/i] en trädgård för de som verkligen vill ha en? tänk dig alla de äldreboende idag, vars boende älskar att påta i trädgården?[br][br]Att möjligtvis ta kontakt med ett flertal äldreboende (eller annat!) och berätta vad du/ni sysslar med och kan erbjuda något såhär bra för de personer som bor på stället. Personligen tror jag deras livslycka skulle skjuta i taket genom en sådan prestation. Att erbjuda ett bra pris på allt gör ju också saken bättre! ;)[br][br]Nu kanske du tycker detta låter konstigt, men ville bara ge min personliga idé till dig! :)[br][br]Lycka till!!
|  - A&R, founder of Dekor Records
|  - Musician, composer & producer
|  - Music industry blog
7
Hej Gott Nytt År ![br][br]Din ide är super bra och skulle nog uppskatt av många , det enda det faller på är ju som du själv säger den ekonomiska biten. En sådan här verksamhet blir ju moms beskattad så redan där är 25 % i avgift på produkternas värde som skall betalas , kan man säkert komma förbi med en förening eller så dock så är ju myndigheterna som hökar på alla som försöker vara entrepenörer och skapa arbets tillfälle.[br]Mitt tips är att göra ett projket arbete av det och gå samman med typ arbetsföredlinen och kommuner och på så sätt få fart på det. Är ju en hel hög med pappaers arbete i denna processen så var förbersedd på att du får mot stånd på skrivbords nivå. Jag gillar iden och hoppas du lyckas på ett eller annat sätt.[br][br]MVH[br]Daniel
9
Måste till och börja med önska alla en god fortsättning och ett stort tack för kommentarerna som fått mig att tänka om lite! [br][br]Till "system": [br]Måste säga att jag tror många på ålderdomshem skulle uppskatta detta och man skulle kunna få det till väldigt låg kostnad! Men menar du att man skall sälja de dem odlar i affärer eller att det är som en "tilläggstjänst" på min ide om man typ vill få det lite billigare med lite lägre säkerhet på kvalité m.m. ? [br]Men tror verkligen att det skulle, som du säger, skjuta deras livslycka i höjden.[br]Tack för bra kommentar och bra ide! [br][br]Till Cerocito:[br]Tack så mycket för bra respons! [br]Och som vi båda vet kommer det bli en del kostnader så jag har försökt göra en liten överslagsräkning (utan ingångskostnader med marker marknadsförning m.m) [br][br]Om du inte orkar lästa hela invecklade biten gå ner till  :mrgreen: gubben och titta på den förkortade versionen.[br][br]Vi säger att det är en heltidsanställd som har hand om två "planeter" (kallar jag det  ;) ) på 15 pers på varje "planet".[br]200 kr i timmen blir på 200*8*5*4= 32 000 vilken blir kostnaden för den anställda per månad.[br]Med gödsel och gödningsmedel så anser jag att det skall vara så miljövänligt så möjligt så det kommer inte användas något konstgödsel eller andra konstiga tillsatser. Så det blir naturgödsel från bönder. Eftersom jag bor långt ute på landet har jag stort kontaktnät med många bönder och vet att dom alltid har överfulla gödselbrunnar vilket jag tror de skulle kunna skänka bort. Men såklart kostnad på frakt och annat. [br]Vi kan säga 3 000 per månad på två planeter.[br]Om ni inte vet det så exempelvis potatis behöver man inte köpa och odla varje år utan man använder gamla från förra året så det blir bara en ingångskostnad på de produkterna. [br]Dock så måste man köpa morots-frön och alla de andra fröerna varje år men de kan inte kosta mer än 6 000 på ett år och vi säger att verksamheten pågår de 6 sommar månaderna ger 1 000 kr per år. [br]Säkerligen tilläggs kostnader så vi garderar oss med 5 000 till per månad.[br][br] :mrgreen:[br][br]Det blir: (per månad)[br]32 000 anställd[br]3 000 gödsel, bekämpningsmedel m.m.[br]1 000 fröer m.m[br]5 000 på övrig utrusning och gardering för skador m.m.[br]totalt blir detta 41 000 per månad för 30 hushåll vilket blir ca: 1200 kr i månaden för matvaror. vilket jag anser vara väldigt dyrt men vet inte eftersom jag alltid haft detta gratis![br][br]Har inte så mycket kunskap om kostnader eller nåt inom företagsområdet i egentligen så skulle vara väldigt bra med respons här! [br][br]Men om man nu skulle låta alla pensionerar och andra frivilla göra detta så skulle man ju få bort den största kostnaden på 32 000 och då blir det ju väldigt billigt (endast 300 kr månaden)[br][br]Kom även på att man kan ha hönor och kanske samarbeta med någon lokal bonde och få billig mjölk.[br][br]Tack på förhand och god fortsättning // Per.sson
355
1
Ger bort några idéer här:[br]Vad man gör på andra ställen som italien och Tyskland är att de som inte hinner sköta sin trädgård "hyr ut" en bit till någon som har intresse och får sedan som "hyra" en liten bit av skörden. Låt oss säga du har land för 15 personer och du sedan skänker kanske en 15:e-del till ägaren av trädgården.[br]Ett annat koncept som skulle fungera för alla oss som bor i stan är att låta internetanvändare hyra en bit av landet. Det sitter en webbkamera kopplad till den lott de hyr och de sköter sedan vattning, gödsling o.s.v genom sin internetläsare. Du skickar sedan skörden via postförskott eller liknande om landshyraren(han som hyr sin lott) vill ha hem skörden. Det finns många sätt att handhålla tjänsten. Du kan koppla en slang med relä till landet som sedan datoranvändaren kopplar till, internetanvändaren kan sedan skicka ett mail istället för att någon vattnar, gödslar eller rensar ogräs i landet. Jag vet det redan finns ett par sådana här tjänster men har inte hört om någon i Sverige ännu. Det blir ju inte närodlat men håll med om att det skulle vara spännande för någon som har fullt upp med sin lägenhet att få chansen odla på riktigt.  :nicka[br]
9
Jo hade även funderat lite på (om jag fattar dig rätt) arrendera (hyra) land av någon bonde som får antingen en del av skörden eller en del av inkomsten.[br]Men OM jag nu skulle lyckas med detta skulle även det som du säger med stora trädgårdar vara möjligt, man kan ju ha som olika "tjänster" i företaget. [br]Vad jag förstår har du, webbgbg.se, ett webbhotell och säkert kunnig på internet och hemsidor så hade faktist tänkt någon form av farmville (härjade på facebook för något år sen) att man får bastämma exakt hur man ville ha det. Skulle det vara möjligt eller totalt onödigt?[br][br]// Per.sson
355
1
Jaaaa... exakt hur man vill ha det kan nog bli svårt men det beror ju även lite på hur mycket pengar du vill satsa. Du kan styra mycket från en annan dator. Har dock inte sett en plog man kan köra "på riktigt" från datorn men visst skulle det gå att ordna. Sedan när det gäller hemsida skulle det ju gå att ordna en slags community där de som deltar kan diskutera sinsemellan om "hur man får bästa tomaterna" och liknande. De olika deltagarna kan ju sedan visa vyn från "sin webbkamera" över landet till andra deltagare och skryta lite.[br]Det finns ju många möjligheter idag att hålla landet under tak med konstgjord miljö om man inte kan tänka sig ha det utomhus. Problemet är dock att skall man få detta gå runt måste man satsa stort. Kanske bygga för någon miljon eller två.[br]Jag menar annars du har många kunder över hela världen som gärna skulle vilja hyra en plats på det här sättet.[br]Annars kunde du ju prata med någon som redan driver en verksamhet liknande bondgård att prova tillsammans med dig. Då behöver du ju bara ha upp en hemsida, ett gäng webbkameror och en kommunikation som fungerar.
9
Ja klart mycket spelar roll hur mycket pengar jag är beredd att satsa, men jag tror jag kan få ner kostnaderna mycket med god vilja och mycket kontakter! [br]Haha plog direkt från datorn har jag inte hört heller! [br]Men du menar att allt precis allt skall vara datorstyrt? Jag är lite tveksam till detta faktiskt! I såna fall att man skulle sätta en kraftig stållina över varje rad! Bygga en typ av maskin till: Vattnig, skörd, ogräsplockning m.m. vilket skulle vara väldigt dyrt om ens genomförbart!  [br]Ja jag har nu berättat och diskuterat min ide med en bondpöjk och vi funderar på att ta i kontakt med ca 5 hushåll i vår sommar, ha någon forma av möte vad de vill odla! (Inte mycket grejor) och sedan bearbeta iden genom att ha regelbundna möten och ändra på grejor! Vi får nog inte upp mycket till hemsida till dess men om det går bra har vi även ett vinterprojekt! [br][br]Och någon skrev tidigare att det inte skulle bli närodlat! men om man har ett land ca 2 mil utanför en storstad och levererar varje ex. torsdag blir det nog miljövänligare än att flyga potatis från Argentina eller odla tomaterna i Sverige, skicka ner dem till tyskland för packning och sen upp igen!
355
1
Om du tittar på de senaste robotarna man har utvecklat så kan du "nästan" göra vad som helst. Du har kunnat köpa en japansk hund i flera år som kan lyda på röstkommandon, nya windows 7 kan faktiskt prata med dig via ett nytt gränssnitt och titta på den roboten polisens bombenhet använder för att hämta bomber från bilar. En händelse du skulle titta på var Chalmers eller KTH:s årliga robot turnering. Liknar det du ser på TV ibland. Jag menar det skulle vara möjligt att rensa ogräs från en dator. Blir bara lite "pilligt"  ;D. En enklare sak kunde ju vara att vattna från en dator. Det handlar ju bara om att koppla ett relä som öppnar för vatten vid kommando, tidsinställning eller något annat. Enda begränsningen är din fantasi och pengar. Kör hårt och rapportera hur det utvecklar sig.
162
Jag reagerade på en sak, att hämta gödsel hos bönderna????[br]Jag har bott på landet, och det är ett elände när dom sprider gödsel.[br]Jag tror inte stadsbor skulle stå ut med den lukten.[br][br]Jag är inte emot iden, men den brister i mycket. att det blir dyrt.[br]men om folk själv kunde sköta sina odlingslotter så hade det varit kanon.[br][br]Och jag tror att i invandrartäta omrtåden så hade det varit en strålande ide.[br]Istället för att ha stora gräsytor som kostar att underhålla så kunde man få odla på dom. Givetvis kan även "Svenskar" odla.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.