Nybörjar frågor och åsikt om företaget.

4
Hej. Jag är helt ny inom allt om företagande. Så jag har ett par frågor!

Jag vill starta ett enskild firma som handlar om detta:
*att jag gör design och text för papper med reklam på (broshyrer och liknande)
*fotograf
*webbdesigner
*filmare, och klippa filmen till en slutgiltig film
*musiker, spela låtar och lägga in dom i filmer
*konstnär, måla konst till 'book covers' till böcker
*måla bilder till barnböcker och designa texten
*arbeta med att skapa visuella effekter med riktiga människor till filmer (sagan om ringen) eller göra visuella effekter utan riktiga människor (toy story).
*författare till "hur man gör"-böcker. Till exempel hur man målar eller hur man lär sig spanska.
*skapa ett "lära sig"-barnspel som senare säljs i leksaksaffärer.

De senaste månaderna så har jag hållit på med dem saker samtidigt. Jag har prioriterat till exempel att göra barnspelet på fritiden. Och jag har en praktikplats där jag är webbdesigner.

Nu till frågorna:
Kan man ha en enskild firma som gör allt det där?

källa: Enskild firma av björn lundén
Kvitta en del av underskottet
År 1: Du har ett underskott i näringsverksamheten på 125 000 kr
Din tjänsteinkomst är 100 000 kr, vilket är de thögsta beloppet som får kvittas mot inkomst av tjänst

År2: hela underskottet kan kvittas
Underskottet år 2 är 50 000kr som kvittas mot tjänsteinkomsten.
De 25 000 kronorna från år 1 måste rullas framåt tills de kan utnyttjas mot inkomster i verksamheten.


Tjänstinkomst, låt mig gissa vad detta är för något....Det är 30% skatt av inkomsten man får från ett annat jobb i ett år. Här är det isåfall 30 000 kr efter 30% av 100 000 kr. Om jag inte hade en enskild firma så skulle jag aldrig få röra dom där 30 000 kr.
Om det är så....betyder så kan jag alltså köpa mig en kamera för 30 000 kr med dom kamera till företaget?

Saker jag vill köpa till mitt företag med många grenar:
*att jag gör design och text för papper med reklam på (broshyrer och liknande)  (vill köpa ett bildredigeringsprogram)
*fotograf (vill köpa en ny kamera)
*webbdesigner (vill köpa köpa mig olika domän till varje gren. alltså www.karloxfotografi.se, www.karloxfilm.se, www.karloxkonst.com, www.karloxbarnspel.com. Vill också köpa mig hemsideredigeringsprogram.)
*filmare, och klippa filmen till en slutgiltig film (vill köpa filmredigeringsprgram)
*musiker, spela låtar och lägga in dom i filmer (köpa extrem dyr gitarr,piano och inspelningsutrustning för bästa kvalité)
*konstnär, måla konst till 'book covers' till böcker (en ritplatta till datorn för 20 000 kr)
*måla bilder till barnböcker och designa texten (bokredigeringsprogram, Adobe Indesign)
*arbeta med att skapa visuella effekter med riktiga människor till filmer (sagan om ringen) eller göra visuella effekter utan riktiga människor (toy story). (compositing och 3d program som Adobe After effects och Autodesk Maya)
*författare till "hur man gör"-böcker. Till exempel hur man målar eller hur man lär sig spanska. (kopiera och publisera mina böcker)

(vill också köpa mig en sjukt bra dator för att klara av alla dessa ting)
(vill köpa mig en bil).
(vill också betala arbetare för att göra vissa saker jag inte kan göra)


Sista frågan: Kan man använda bilen till eget bruk om man köper egen bensin till det?
Men om man ska åka hela vägen från Sverige till London med bilen, så kan man alltså betala det med 30% av tjänstinkomsten eller?

Jag har inget jobb just nu, men kan leda till jobb men det är inte säkert. Jag har aldrig haft ett riktigt jobb innan. Men om allt jag har sagt stämmer så vill jag börja så tidigt som möjligt och kan ta vilket jobb som helst. Jobb på McDonalds? Eller är lönerna på Mcdonalds för lite för att spendera 30% av tjänstinkomsten på en enskild firma?
109
Om du har möjlighet att leva jäkligt snålt så kan du såklart använda en del, även av en låg inkomst, till att bygga upp egen verksamhet. Du får försöka sålla bland dina idéer och bedöma vad som snabbast kan ge avkastning.
http://www.plexiglasskivor.se
http://www.plast-tak.se
2360
49
Så ska det låta du kan fortsätta sida upp och sida ner o m du vill och sedan kan du även dra ihop det hela med konsultverksamhet, visserligen blir de galna på myndigheterna men det är ditt företag. Du kan köpa alla dessa saker och håller du dig per gång till ett halvt basbelopp är det avdragbart + moms. Det finns mycket mer att tänka på innan uppstart och har man råd är en konsults kostnader avdragbart vid start av företag , så även momsen. Fortfarande finns det kvar det gamla gardet av skv-handläggare som sätter käppar i hjulen, så med  en lång lista kan man komma långt vid granskning.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
632
3
Tänk dock på att du bör ha några intäkter kopplat till varje del av din verksamhet som du gör investeringar till, annars kan de bli lite griniga.
2066
22
Så länge det är till företaget du faktiskt köper sakerna och det är motiverat för verksamheten är det inga större problem. Datorer och prylar ska helst stå i företagets lokaler (inte hemma i ditt vardagsrum). Om du har kontor hemma är det fortfarande ok, så länge du kan visa att du inte har nytta av det du köpt till företaget privat (dvs du har en annan dator du använder privat).
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
2360
49
Det är inget konstigt att ha underskott i en verksamhet under några år och vad du köper för tillfället är din sak till företaget. Sedan är det så att SKV faktiskt inte granskar varje företag, men det kan vara lämpligt att ha inkomster även om dessa är lägre än utgifterna.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
Så jag är helt förvirrad![br]Det ser ut som att det är alls är 30% av ens inkomst! utan staten drar av 48,2 procent av bruttoinkomst. [br][br]Jag fick just också reda på att alla som gör  en självdeklaration får tillbaka pengarna som staten har dragit av bruttolönen.( http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvdeklaration ).[br][br]Jag trodde man inte fick tillbaka pengarna! Jag trodde pengarna gick till folk som behövde socialbidrag, sjukvård osv.[br]Hur mycket skatt får man tillbaka till sin egen plånbok varje år isåfall?[br][br]Jag vill ta mig som ett exempel isåfall om jag skulle jobba på McDonalds.[br](källa: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/ )[br]Arbetsgivaravgift                                  2 754 kr[br]Din bruttolön                                        17 781 kr[br]Kommunalskatt inkl. kyrkoavgift                5 383 kr[br]Statlig inkomstskatt                                0 kr[br]Pensionsavgift, netto                            0 kr[br]Jobbskatteavdrag                                  1 279 kr[br]På ditt lönebesked                                13 678 kr[br][br]Summa skatter                                      [b]6 858[/b] kr[br][br]Hur mycket kommer jag få tillbaka om jag bara jobbade en månad och sen självdeklarationen ska lämnas in? Får jag tillbaka hela [b]6 858 [/b]kr?[br][br]Om jag har ett företag och köper mig en kamera för 6858 ur mitt skattkonto, varför kan jag inte bara vänta att självdeklarationen är över så att jag får tillbaka de 6858 kr och bara köper kameran utan företaget?[br][br]Jag trodde verkligen att man inte fick röra dom skattepengarna om man inte hade ett företag :(! [br]
2360
49
Karl ox Har man minilön ska man säga till så att man slipper att skatta. Företaget får däremot betala soc. avgifter i Sverige efter första 1´kr.  Man ska driva företag för man trivs med det inte för att få dra av några kronor. Man har gjort lite förändringar till det bättre men det går väldigt långsamt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
Jaha, men då känns det som att jag inte vinner något på att ha företag. När kommer det ändras till det bättre?[br][br]Just nu vill jag bara göra barnspelet utan att köpa något (har redan allt). Och senare när barnspelet är klart så ska jag försöka sälja, då känns det mer passande att ha företag.
2360
49
I deklarationen nästa år tar du upp de kostnader du haft och likadant 2011 vill du sedan starta företag använder du dessa kostnader mot intäkter och har på så sätt möjlighet att skjuta på vinsten i företaget.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
[quote author=lars arenander link=topic=7793.msg35680#msg35680 date=1285662834][br]I deklarationen nästa år tar du upp de kostnader du haft och likadant 2011 vill du sedan starta företag använder du dessa kostnader mot intäkter och har på så sätt möjlighet att skjuta på vinsten i företaget.[br][/quote][br][br]Om jag förstår dig rätt så menar du alltså så här:[br]Jag betalar ur min egen plånbok(kostnader) att köpa cdskivor, cdfodral, frakten att skicka barnspelet till leksaksaffärer och köper mig flera billiga datorer för barn att kunna pröva spelet i leksaksaffärerna .[br]Detta är alltså kostnader från min egen plånbok. [br]Om jag nu startar en egen firma 2011 så kan jag göra mina kostnader till intäkter. [br]Vilket betyder att jag kan rulla fram (längre fram i tiden) mina skulder hur länge jag vill för att jag har en egen firma? Och att när jag har fått vinst, så kan jag 'få pengarna tillbaka' för att firman har sålt barnspelet tillräckligt mycket.[br][br]Om det är så här du menar, så betyder det ju att jag kan köpa min dyra super dator till företaget och rulla fram skulden av datorn tills den är betald när firman går i vinst?[br][br]ELLER måste jag starta en egen firma innan jag kan göra rulla fram mina skulder längre fram i tiden, alltså dessa skulder:[br][quote]betalar ur min egen plånbok(kostnader) att köpa cdskivor, cdfodral, frakten att skicka barnspelet till leksaksaffärer och köper mig flera billiga datorer för barn att kunna pröva spelet i leksaksaffärerna .[/quote]
82
1
Men vänta lite nu. Du vill göra 1000 saker inom samma företag. Och du vill jobba med media och spel. Du har ingen marknadsföringsbudget och vill driva det här själv. Hur ska du skaffa kundstock. Hur ska du konkurrera med de som är etablerade? Hur ska du vinna deras kunder? Hur ska du slå deras kvalitet?[br][br]Det låter som att du vill göra det som är kul men det är inte så enkelt. Om du vill starta det här så behåll ditt dayjob och gör det här vid sidan av de år det krävs för att se om företaget är bärkraftigt eller inte. Under tiden får du slåss mot akassan och SKV. Inte så kul men det är så det fungerar ofta. Synd att Centern inte får igenom så mycket av sin politik.
Niklas Gerholm

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.