Uthyrning av Bostadsrättslokal

7
Hej!

Som ämnet antyder har jag köpt en bostadsrättslokal i en BRF som äger industrilokaler. Jag funderar på att hyra ut 90% av bostadsrättslokalen och ha 10% för egen del. Bostadsrättslokalen består utav 9 små rum ca 8kvm st, ett sörre kök/samlingsrum, två toaletter, två duschar och en gemensam tvättstuga.

Bostadsrättslokalen passar sig därför synnerligen väl för uthyrning. Jag har försökt hitta info om vilka uthyrningsmöjligheter som finns då det är en bostadsrättslokal. Föreningen har inget emot att jag hyr ut den i andra hand. Men jag har svårt för att finna något reglemente kring just bostadsrättslokaler.

Har dock kommit fram till att:
- Ingen får vara skriven/permanentbosatt på adressen då det är en bostadsrättslokal

- Den går att omvandla från bostadsrättslokal till bostad(bostadsrätt?) genom att betala tillbaka den undandragna momsen vid bygget av bostadsrättslokalen (här ca: 120 000).

Finns det därmed någon möjlighet att hyra ut bostadsrättslokalen för boende till privatpersoner eller företag under längre perioder?

Om ja på ovanstående. Vad skulle ni då rekommendera för uthyrningssätt? Motivera gärna!
"hotell, vandrarhem, övernattningslägenhet, andra hand eller annat?"

Om nej på ovanstående, hur långa perioder skulle det som max vara möjligt att hyra ut?

Tacksam för svar
Bobo

(Edited)
2066
22
Vem är "du", representerar du bostadsrättsföreningens styrelse? Vad står i föreningens stadgar?[br]Kan inte reglerna utantill, men berätta så mycket du vet så blir det lättare för andra att hjälpa dig.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
14
Vi hyr en liknande lokal för vår verksamhet i Linköping.[br]Det är inga problem att hyra ut korttid eller längre tid om jag förstått det rätt. Undantaget är att du inte får debitera moms. Vi hyr alltså momsfritt..
Daniel Klasson

TryckExperten.se
-Profiltryck för föreningar och företag.
2066
22
Ok, nu när inlägget blivit redigerat framgår det bättre hur det ligger till.[br][br]Se till att få skriftligt på din rätt att hyra ut i andra hand. Jag är ganska säker på att du inte får hyra ut en lokal som är klassad som "lokal" för boende utan att klassa om den (ventilation etc). Din kommun bör kunna ge svar om vad som gäller här.[br]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.