Starta eget företag inom foto?

4
Hej på er!

Jag är för närvarande sjukskriven och har varit sedan en ganska lång tid. På grund av mitt behov till ett långsamt närmande till arbetslivet har jag fått en idé. Jag har sedan en längre tid ett fotointresse och köpte nyligen därför en proffskamera med tillhörande utrustning till detta intresse. Min tanke här är att ev öppna ett litet företag och sälja fotoprodukter och tjänster i liten skala. Produkter som kretsat i mitt huvud är te.x canvas från egna bilder som mindre butiker kan sälja, alternativt eller kombinerat med en egen webshop. Canvas är bara ett exempel, det kan bli vykort, planscher eller andra fotoprodukter baserat på mina bilder.

I övrigt hade jag tänkt mig enklare porträttfotografering till rimligare priser än normalt och kanske senare eventfotografering såsom bröllop etc.

Jag är väl medveten om att det inte precis är lätt att skapa en god vinstdrivande verksamhet av en idé som denna, men tanken med detta är i första hand som rehabilitering med en potential till att senare kunna bli något mer som en deltidsinkomst eller t.om heltid om så är möjligt. Jag behöver således inte tjäna så särskilt mycket på det i början för att det ska vara givande för mig. Jag kan däremot såklart inte gå stora förluster till mötes för den saken skull.

Frågan här är huruvida det är en bra idé, eller ens ett behov, att öppna ett företag för denna idé? Jag kan, åtminstone med nuvarande regering, tjäna upp till 70-80 tusen nånstans om året utan att tappa min sjukskrivning. Jag kan självklart köra på hobby nivå o ta betalt direkt av människor som köper mina produkter el tjänster, men är detta lagligt? Vad jag för övrigt förstått är att jag inte kan sälja något till andra företag som privatperson vilket var en av tankarna här?

Andra faktorer kan vara att jag som sagt nyligen köpt en proffskamera med utrustning som det kanske finns möjlighet att dra momsen på, men jag antar att jag då också snarast måste börja sälja, så det kanske inte är en faktor.

Tar gärna några tips!
2360
37
Det låter som en bra idé med enskild firma med de förutsättningar du beskriver. Du får inte bara dra moms utan hela beloppet direkt om det inte överstiger ett½ basbelopp+moms. Tänk på att ta med andra aktiviteter inom företaget när du iaf registrerar.  Med den omsättningen - avdrag kan ju bli en bra extrainkomst samt en nystart i framtiden. Efter ½-årsskiftet träder nya regler ikfraft så du kanske ska invänta dessa.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
- Hej och tack för ett bra svar! Det blev naturligtvis några små följdfrågor på det, inte helt oväntat troligtvis, hoppas du även har tålamod till dem  ;)[br][br]Vad menar du när du skriver att jag får dra inte bara moms utan "hela beloppet direkt"? Man får väl inte pengar från ingenstans? Det lät lite väl bra ;) Vad jag förstått måste moms kvittas mot annan moms. Hur som helst, den utrustning jag köpt, som jag förstått går o dra upp till 1 år efter även om jag inte hade startat företaget när jag köpte den, är en yrkeskamera med tillbehör som än så länge stannat på ungefär 45.000 kr. Jag antar att det går över 1½ basbelopp, vad innebär det för företagsidéen?[br][br]"ta med andra aktiviteter" när jag registrerar företaget, menar du att nämna det som fras i sig eller att jag ska ta nämna andra aktiviteter mer specifikt som kan komma vara aktuella?[br][br]Vilka nya regler träder i kraft i ½årsskiftet och hur påverkar de min ide?[br]
1324
2
Detta med att du får dra av MOMSEN på det du handlar upp till ett år före företagsstart stämmer inte. Vad du kan göra är att du sätter in utrustningen som en  inverntarie (du är ju över ett halvt basbelopp) och kan sedan kvitta denna kostnad med exempelvis 1/5 dom kommande 5 åren. Detta gör ju att du minskar skatten på framtida inkomster. [br][br]Sedan att di skriver att du måste kvitta moms mot inkomstmoms stämmer inte. Om du ex redovisar kvartalsvis så betalar skatteverket tillbaks moms om ett visst kvartal skulle visa minus. [br][br]Min rekommendation är att du tittar på skatteverkets hemsida efter informationsmöten angående företagsstart. Dessa möten kommer att ge dig mycket på benen. [br][br]Hans
4
Tack för förtydligandet. Då är jag med. Troligen vore en kurs eller åtminstone lite kursmaterial på sin plats här. Finns det något rekommenderat på nätet? Jag vet att det finns mycket, men har inte hunnit läsa mig fram till en bra sida ännu.
2360
37
När man skrapar på ytan kommer helt nya fakta. Först så sa jag att det var ett halvt basbelopp + moms.  Nyss köpt kamera förstod jag som det var  år och då kan man mycket väl dra summan om man ni omgångar inte köpt  för mer än ovan per gång. Om du vid momsåterbäringen ännu inte hunnit sälja något så har du rätt att få tillbaka det du har lagt uti moms resterande kan du ta tillbaka när pengar kommer in exkl. 25% som är moms på inkomsten men förmodeligen har du återigen mer utgifter. Min rekommendation att ha med mer verksamhet i regä grunnar sig på  SKV ibland kritiska avdrag. Men det har flytt så mycket företag utomlands så man kanske har tänkt om (vilket jag inte tror på) Att starta en enskild firma går väldigt fort, att tänka efter före tar lite längre tid. vilket detta inlägg bekräftars av att man först köper in och sedan börjar tänka, sådant blir ofta dyrt och krångligt.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
4
Okej då är jag med. Inte helt enkelt detta, men det hade jag inte väntat mig heller. Jag får läsa på lite mer och göra ett beslut, som jag förstått det är iaf gränsen för max 1 år innan start som jag fortf kan ta med saker köpt för företagets användning.[br][br]Jag har för övrigt inte hattat så här med flit. Min tanke när jag köpte utrustningen var inte att öppna ett företag omgående utan betydligt längre fram. Det var när jag fick höra om möjligheten att dra av något inom 1 år innan företaget öppnades som jag fick upp ögonen för att ev börja tidigare än väntat.[br][br]mvh Kristian

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.