Lönsamt att var hantverkare?

12
Är det lönsamt att vara egen?

Jag räknar med att ha 40tim fakturerbar tid/vecka
Men vill ändå räkna lite lågt på tim.

35 tim 375kr/h exkl moms

150kr/exkl moms servicebil /kund och dag

Kontor i byggnad vid hemmet.

kostnad för servicebil ca 2500kr/mån

Kostnader för drivmedel?

Div övr kostnader?

Materialförsäljning med minst 30% påslag, har svårt att veta hur mycket man säljer för /mån (20000kr inköp?)

Vissa jobb till fast pris.

Tycker många egna företyagare inom mitt yrke är väldigt negativa till att köra eget.
Ofta verkar de ha dålig koll på hur ett objekt  har gått ekonomiskt, och kass planering.
En bra planering måste vara a-o?
2066
2
Det låter som du har alla förutsättningar att få det att gå bra.[br]
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1165
Problemet uppstår om man bara har 16 timmar debiterade ett par veckor i följd, därför att det är låg efterfrågan eller man har fått lägga tid på att offerera och på garantijobb. När kunderna prutar på din bilkostnad, eller väljer någon annan börjar kalkylerna snart bli snålare. (Jag har hittills aldrig betalat för att en hantverkare skall ha sin bil parkerad hos mig en dag, men milersättning om de har en bit att åka är OK).[br][br]Det finns också vissa problem med att bli sjuk, ta semester, vårda sjuka barn etc som gör att ett vanligt arbete kan te sig som ett himmelrike. Men det finns ju rätt många små hantverkarfirmor i Sverige, så visst går det om man har koll på läget.
12
Självklart är det tryggare att vara anställd (Himmelriket)[br][br]Vad det gäller kostnad för servicebil så har de alla företag en sådan på ett eller annat sätt. [br][br]Service avg[br]inställelse avg[br]framkörnings avg[br]admin avg[br]mm mm[br][br]Och det är en självklarhet med tanke på villken service det är att ha lager och verktyg med sig, men du kanske har betalat för att hantverkaren har åkt iväg 1 timme för att hämta något han saknat för att kunna färdigställa.
1165
Nej, jag bor i så kallad avfolkningsbygd, där man tänker lite annorlunda. Här är det självklart att hantverkaren har med sig det som behövs utan att det kostar extra. Han är inte heller så road av att åka kors och tvärs genom skogarna för en ballofix eller lite spackel. [br][br]Det betyder inte att de inte har försökt debitera diverse konstigheter, men det är inte så svårt att komma överens om att stryka det. De vet att det finns flera andra hantverkare som står beredda att ta jobbet annars.
2360
37
Swetrot har så rätt, och vem är intresserad av hur långt du åker. Jag vill ha ett pris på ett jobb räknar du då med att du åker 10 mil och det tar 2 timmar framoch tillbaka blir det någon annan som får jobbet. Sedan en annan sak som du får räkna med om du har bil och det är att du debiteras av skv för körda mil privat med största sannorlikhet. om du inte kan visa att du kört endast 10 resor på totalt 100 mil. En gammal kvarleva sedan förra årtusendet om jag inte har fel. En bra grund att börja med är om man vet att man har mycket jobb. Men ibland önskar man att man var i himmelriket och inte obotlig företagare.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
12
Jag menar inte att jag ska pendla och och ha betalt för det. Skulle jag ha ett jobb i sthlm fakturerar jag inte tid för att ta mig dit, det är väl självklart.[br][br]Jag har alltid skrivigt körjournal, funkar perfekt.[br][br]Tycker det är lite konstigt att det blir sådan diskussion om service avg, har alltid fungerat här (ingen stor stad)[br][br]Det är väl så att man har haft ett bra bemötande från första början och gjort ett bra jobb.[br][br]Om en kund inte är nöjd med arbetet man utfört och klagar på något av det så kan jag tänka mig att de även klagar på avgiften och många andra saker.
15
jag tror nog att det är bättre att "gömma" bilkostnaden i övriga kostnader, kolla lite med de andra hantverkarna om du känner dem väl fråga hur de gör!!! men jag tror inte att någon kund skulle uppskatta att de får betala för att din bil står still de timmar du utför ett jobb hos dem, eventuellt kanske de kontrar med en P-avgift på motsvarande belopp.?? det skulle jag göra om det fanns en sån kostnad bokförd på mitt kvitto från målaren!
-Jag är perfekt, Gud gör inga misstag!
37
Flytta från Sverige, bo utomlands men ha dina intäkter i Euro. Det är lönsamt. Problemet med Sverige är att levnadskostnaden är så hög.
2066
2
Du tror inte det är lite problematiskt att bo utomlands och ha ett serviceyrke med kunder i Sverige, eller menar du att han ska skaffa nya kunder utomlands?
Med vänliga hälsningar,
Jonathan

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.