Starta café

3
I några år nu har jag gått och smågrubblat för mig själv. Jag bor i Malmö och har barn och har aldrig hittat ett café som faktiskt är barnvagnsvänligt. Vart man än går så fnyser folk åt en när man kommer och ens barn ska alltid sitta tyst och fint och gud nåde en om barnvagnen står ivägen för just den personen! Så... varför då inte starta ett café där man får plats med sin barnvagn och där barn är valkommna. Ett café där både banen och föräldrarna kan slappna av och ha de trevligt. Frågan är bara... hur går man till väga? Detta är fortfarande bara en idé (trots många års tänkande på de) och jag kan säg med handen på hjärtat att jag har ingen aning om hur man startar ett företag och alla sidor som ska hjälpa en gör mig inte mycket mer klok för en sida säger en sak medans en annan säger en annan sak. Och i slutändan så säger båda "köpr vår produkt så kommer ditt företag att rivstarta". Jag vill inte köpa någon annans produkt för att få igång min egen. Så... hur gör jag? Tips och idéer?
223
Kommer du på några negativa implikationer av ett barnvagnsvänligt café?
3
Jo klart det finns negativa saker också. Föräldrar brukar inte ha den största budgeten så det kommer nog bli svårt att hålla ner priser. Det är ju svårt att göra alla nöjda så det kommer säkerligen finnas dom föräldrar som inte gillar ens café och ger en dåligt rykte. Att man själv tycker lokalen ligger i ett bra läge medans andra tycker det är jobbigt att ta sig dit. Kunder kanske känner att man efter ca 1 år inte håller samma standard som när man började. Finns många saker...
223
Absolut. Det du räknar upp gäller detaljhandel i allmänhet, men jag vill peka på två saker som gäller din idé i synnerhet:[br][br]1) En betydlig del av dina kvadratmetrar kommer gå åt till barnvagnar. Omsättningsmässigt är detta död golvyta, eftersom barnvagnar i sig inte bidrar till försäljningen. Det blir alltså du som kommer betala hyra för yta som inte omsätter något.[br][br]Vi leker med att 30% av golvytan är död: De andra 70% måste uppväga detta, vilket innebär att denna yta måste [b]öka[/b] sin omsättning med ( 1 / 0,7 - 1 ) 43%. Det är en hel del, och dessa 43% kommer drabba dina kunder. Endera genom höga priser eller barnvagnsavgifter...[br][br]2) Jag är öppen för att du lurar dig när du tänker "café där ÄVEN småbarnsföräldrar känner sig välkomna". Jag tror det kommer bli ett café där BARA småbarnsföräldrar känner sig välkomna – jag ser något motsägelsefullt i en lugn och mysig kaffestund tillsammans med fyra gråtande halvåringar. (Om det är på det viset är inte så viktigt. Att jag tänker så, däremot, är viktigt.)[br][br]Att driva café är ingen lek, speciellt inte med dessa förutsättningar. Det är nog uppenbart var jag står, men om du verkligen vill göra detta kanske du ska fundera på att få igång en vanlig caféverksamhet i första hand, och samtidigt ta höjd för en lokal med avskilt barnvagnsrum för småfamiljerna.
1165
Jag tror att man skulle kunna utveckla caféerna en hel del genom att jobba med teman. Särskilt under tider då det är låg besöksfrekvens ändå på caféet.[br][br]Då skulle ett alldeles "vanligt" café kanske ha "mammasurr" där barnen är välkomna på tisdagar mellan 9-11. Dagen efter har man kanske "veterancafé" för de lite äldre etc. Vill man utveckla det ännu mera kan man dedikera förmiddagarna i hela köpcentrum med inriktning på olika målgrupper. Kanske har leksaksaffären 5% rabatt på Tisdagar mellan 9-12 och livsmedelbutiken har specialpris på blöjor, välling eller barnmat etc. När det är veteranernas tur kanske frisören samtidigt erbjuder pensionärklippning, och skivbutiken stänger av "dunka-dunkat" och har laddat upp med dragspel och Lasse Lönndahl.[br][br]Jag är själv förälder till en knatte på snart två år, så jag förstår hur du menar, men man anpassar sig rätt så fort. Foe har en poäng i att det nog inte är lönsamt att ge plats för oss.
7
Foe har en stor poäng - men jag vill också säga så här: [br][br]Det är en väldigt svår nöt att knäcka - men det gör också att om du hittar lösningen, så blir det en desto större succé![br][br]Kan du ändra affärsidén? [br]Göra café-föräldrarna till (betalande) medlemmar i en förening? (som antingen ger dem bättre priser, eller något annat privilegium, kanske? Det kan mycket väl gå att helt enkelt säga: vi måste ha X medlemmar varje år för att kunna driva kaféet - vill du bidra?)[br][br]Göra det i samarbete med lokala intressen - så som kommunen, eller varför inte en affär med barnkläder? Tänk på att eventeulla samarbetsavtal av större typ, t ex kommun eller barnklädesaffär, ska ha samma period som hyresavtalet...[br][br]Göra en reklampublikation fyra gånger per år med bra tips för barnföräldrar - och laminera sidorna - låt den alltid ligga framme i kaféet? (och låt förstås folk ta med dem hem!) Ta betalt av annonsörerna förstås. Kanske du kan ha en plats per bransch i reklampublikationen, och kräva att nytt material varje kvartal även om de vill "ligga kvar"? [br][br]Kan du sälja något annat, som mammorna (eller papporna) vill ha, eller som mammorna vill köpa åt sina barn...?[br][br]Kanske du kan ha ett kafé som levererar till mammorna som har utflykt i parken? eller på lekplatsen? De ringer, mailar, eller går in på internet, och du tar betalt för frakten...  Då får du nog kunder som inte har barnvagn, för att det är så himla praktiskt... men logistiken blir tung. Den kanske du kan köpa in, å andra sidan... :-)[br][br]Tips: Sätt dig ner och hitta på 97 eller 102 saker du skulle kunna tjäna pengar på med hjälp av ett barnvagnskafé - men utan att barnvagnarna måste vara på plats för att du ska få inkomster! Tänk inte ut dem, och förkasta dem inte - inte förrän du har 102. Någon av dem kan vara lösningen - flera av dem kan vara kanonbra.[br][br]Som sagt - kan du knäcka nöten, då blir det kanske desto större succé. [br][br]:)[br][br][br]Matteus Åkesson[br]www.midzone.se
Matteus Åkesson
CEO Midzone AB
www.midzone.se
Midzone är ett unikt och effektivt citykontor i Malmö med arbetplatser, mötesrum med mera för 996 kr/månad utan bindningstid. Det finns alltid plats!
758
1
En tänkbar lösning vore att låta barnvagnarna utgöra borden i caféet.[br]Konstruera någon form av platta som passar alla barnvagnar.[br]Ungefär så..
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
109
Som teatermannen var inne på, kan du komma på ett sätt att nyttja barnvagnarna vore det kanon. [br]Ett annat alternativ kanske kan vara någon form av högre/större bord där barnvagnarna får plats under? eller så skaffar du bara ett "barnvagnsställ" utanför där vagnarna kan låsas fast.[br]I min hemby så kan man fortfarande lämna barnvagnen utanför caféet (det gör min lillasyster ofta) utan att den blir stulen, men i Malmö som är en lite större stad är det nog inte så smart.. men kan man låsa fast barnvagnen i något som liknar ett cykelställ så kanske det funkar att lämna den utanför?
2360
37
Barnvagnarna är ju hela världen för småbarnsföräldrar, (min är 7 år nu så problemet finns inte längre) så den finns med in på caféet.  Ett barnvagsbord skulle kunna bestå av 3 skivor varav sidoskivorna kunde höjas precis som kontorsbord. Det var något jag var bland de första i Sverige att introducera. Konstruerade bl.annat ett specialbord åt SAS som såldes runt om i världen.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
3
Wow! Ni alla har bra tips att komma med och bra saker jag ska tänka på som eventuellt kan bli dess fall. När det gäller barnvagnar så är jag själv tveksam vad som blir lättast. Ha en barnvagnsställ som dom kan låsas fast i eller som Lars Arenander skrev att ha höjbara bord. Men då får man tänka på hur benutrymmet blir om man har t ex tre barnvagnar som står inputtade från vars kant. Och då får man även tänka på att stolarna ska vara bekväma både när bordet är lågt och högt. [br][br]Någon som har tips på hur man dels kollar upp och sen skriver upp en snygg ekonomisk plan?
7
Jag kan inte låta bli att vilja komma med en idé till: En del vill ju ha sina barn i vagnarna i caféet - när de somnar t ex - och då vill man ju inte ha dem under bordet :) [br][br]Så då fick jag en helt utflippad idé: man kanske kan hissa upp de små liven i taket och ha underredena under bordet... och sen när nån börjar pipa så hissar man ner den :-) [br][br]Som sagt, helt vansinnigt, va - men tänk vad kul det vore att skriva om, och alla skulle vilja komma dit - från hela världen! "Caféet där de höjer barnen till skyarna... bokstavligen". "Åk till Sverige och gå på Café med barnen..."  :giggle  [br][br]När det gäller ekonomiska planer, så kan du säkert få det från massa olika ställen. [br][br]Fråga den du tänker visa planen för om de har en mall som du kan anpassa din befintliga plan till. [br][br]Almi, [br]Connect Sverige, www.connectsverige.se, [br][br]...är några som har mallar, och de svarar säkert gärna på frågor om vad man ska ha med... brukar finnas olika event att gå på också. [br][br]Annars är det som gäller att räkna själv! [br]Och ta inte det rådgivarna säger allvarligare än du själv vill. (Almi t ex tar alltid allting superallvarligt, men det är faktiskt du som bestämmer hur viktigt det är för dig.) Se det som en kul grej! [br][br]Det svåra är förmodligen inte att räkna (egentligen), utan att komma fram till att du verkligen tänker satsa helhjärtat på detta. När du väl kommit dit, så blir allt mycket lättare, t ex att veta vad du ska ta med i budgeten och inte glömma bort... [br]Ungefär som att när man väl har bestämt datum man tänker åka på resa jorden runt, så är det inte svårt att räkna ut vad det ska kosta - man måste bara ta reda på det och lägga ihop och inte glömma nåt viktigt...! Men innan man bestämt sig för att åka så är det mycket svårare att räkna ut... [br][br]Berätta gärna mer här, det skulle vara kul att följa äventyret... :) Och vi vill ju komma och fika, i alla fall jag.
Matteus Åkesson
CEO Midzone AB
www.midzone.se
Midzone är ett unikt och effektivt citykontor i Malmö med arbetplatser, mötesrum med mera för 996 kr/månad utan bindningstid. Det finns alltid plats!
2360
37
:DFör ca 40-50 år sedan kom en smart kille med lite utrymme hur man skulle parkera bilar, Som ett pariserhjul, börjar ni förstå tanken Världens första barnvagnspariserhjul  i miniversion, fast kanske helst utan ungar.  Problemet med 3 vagnar är bara en större mittskiva där ex 4 kan sitta och fika. tänk på mig när ni tar patentet. :bravo :winner.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
8
Som nämnts tycker jag att cafen måste erbjuda mer än bara en barnvänlig cafe.[br][br]Själv skulle jag tänka på att vara placerad i ett område med många småbarn och familjer, erbjuda fler aktiviteter och möjligheter, tex något som lekhörna för barnen att leka i medan föräldrarna kan slappna av en stund och sippa på kaffet. Försäljning av andra barnrelaterade varor, barnrelaterade tidningar och läsmaterial som en del av tidningssortimentet. Barnanpassad meny. [br][br]Andra detailjer man kan tänka sig är att vara se till att lokalen är barnsäker tex inga vassa farliga ytor etc och ha det som en del av din koncept. Luftrenare i lolkalen, leksaker, kanske gratis små leksaker lite då och då... Viktig sak med cafeer tycker jag är en personlig och mysig atmosfär med trevlig och hjälpsam personal som har kanske har något gemensamt med kunderna.[br][br]Nik

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.