Köpa tobaks/spelbutik, vad tänka på?

1
Hej

Har ärvt lite pengar och funderar på att köpa en liten spelbutik(Atg/SvS). Har aldrig haft eget och är helt oerfaren på denna front. Har lite frågor om vad som gäller o vad man bör tänka på.

*Tar man över befintliga speltillstånd eller måste man "nysöka" dem?
*Vad krävs för att få/behålla speltillstånden?
*Tar man över bolag med befintliga tillstånd ellerflyttar man över tillstånd till eget bolag?
*Vad har man för marginaler i tobaks butik generellt?
*Vad är en rimlig dagskassa o provision för en butik i 500-800tkr klassen?
*Har ca 30-40% av summan, tänkte låna resterande på bank, vad tänka på?
*Vad brukar räntan ligga på vid  företagslån och hur svårt är det att få?
*Vad kostar en normalförsäkring för butike per år ca


Tacksam för alla svar mvh Dempa

758
1
Kontakta Svenska Spel och ATG, för att få svar på dina tre första frågor.[br]Rent allmänt kan jag säga att det inte är ovanligt att mindre spelbutiker[br]förlorar rätten att vara ombud.[br]Svenska spel ställer ganska stora krav på hur hög spelomsättningen ska vara.[br]Detta samtidigt som att allt fler spelare, väljer att spela över Internet istället.[br][br]Ovanligt många mindre spelbutiker är idag till salu, vilket kan betyda att ägaren[br]känner att hans dagar som ombud kan vara räknade.[br]Ungefär så..
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
36
Jag har precis ordnat med företagslån, eller rättare sagt en checkkredit på mitt företag (ett AB). Jag har en konstant kontraktsränta på 2% oavsett om jag utnyttjar krediten eller inte. Vi utnyttjande är räntan 2%+10,5%. Rätt högt med andra ord. Lånet är säkrat genom företagsinteckning, vilket medför en kostnad, samt att jag var tvungen att gå i personlig borgen. Då har jag ändå lagt den största insaten privat i företaget så det är inte direkt generösa villkor.[br]Kolla om du har möjlighet att låna på fastighet eller liknande för att få ner räntorna.
450
[quote author=DempaT link=topic=4358.msg20651#msg20651 date=1222952375][br]Hej[br][br]Har ärvt lite pengar och funderar på att köpa en liten spelbutik(Atg/SvS). Har aldrig haft eget och är helt oerfaren på denna front. Har lite frågor om vad som gäller o vad man bör tänka på.[br][br]*Tar man över befintliga speltillstånd eller måste man "nysöka" dem?[br]*Vad krävs för att få/behålla speltillstånden?[br]*Tar man över bolag med befintliga tillstånd ellerflyttar man över tillstånd till eget bolag?[br]*Vad har man för marginaler i tobaks butik generellt?[br]*Vad är en rimlig dagskassa o provision för en butik i 500-800tkr klassen?[br]*Har ca 30-40% av summan, tänkte låna resterande på bank, vad tänka på?[br]*Vad brukar räntan ligga på vid  företagslån och hur svårt är det att få?[br]*Vad kostar en normalförsäkring för butike per år ca[br][br][br]Tacksam för alla svar mvh Dempa[br][br][br][/quote][br][br]Det är ganska mycket att tänka på...[br][br]Spelbutikerna tjänade ca 4,5% på ATG och ca 8% på Svenska Spel, i början av 90-talet. Och jag tror inte det är bättre nu. Sen lovar jag dig att redovisningen med vinster, inbetalningar mm är ganska komplicerad så den kommer kosta dig en slant om du inte kan sakerna ordentligt. Och tar du betalt med kort så kan du till och med förlora för varje köp. [br]Fler och fler spelar på Nätet är något att tänka på...[br][br]Titta på lite olika spelbolag på www.allabolag.se så ser du hur mycket de omsätter osv. Tittade på en speciell butik som jag vet såldes för några år sedan, 2006 omsatte de 5,3 miljoner, 2007 omsatte de 0,8 miljoner. Varför vet jag ej, kanske personalen, konkurrens eller liknande. Och de hade hyggligt minusresultat 2007. [br][br]Försäkring: [br]När det gäller tobak så krävs rejäla väggar och lås, och försäkringen är dyr.[br][br]Tycker du ska vara försiktig med inköp av spelbutik, då atg eller svenska spel kan dra in tillstånd om du missköter dig eller om ICA bygger en stor butik i närheten och vill ha spel. [br][br]

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.