hyra ut sin bostad

5
Vilket är det bästa företagsformen om man vill hyra ut sin bostad och kan man ta ut vilka hyror som helst? Vilka regler gäller???

tex om jag köper en stor villa med 6 rum o hyr ut dem för ca 3000/rum till studenter = 6x3000 = 18000kr i månaden. Detta borde ju täcka både räntan på lånet och amorteringen på huset.
2360
37
Den formen fungerade på 60-talet både i Danmark och Tyskland till belåtenhet för alla, men jantelagen i Sverige kanske sätter stopp?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
190
[quote author=Zmajl link=topic=3914.msg18359#msg18359 date=1211011763][br]Vilket är det bästa företagsformen om man vill hyra ut sin bostad och kan man ta ut vilka hyror som helst? Vilka regler gäller???[br][br]tex om jag köper en stor villa med 6 rum o hyr ut dem för ca 3000/rum till studenter = 6x3000 = 18000kr i månaden. Detta borde ju täcka både räntan på lånet och amorteringen på huset.[br][/quote][br][br]Kommer du själv bo i huset? I sådana fall finns två alternativ. [br][br]Antingen äga huset personligen och redovisa hyran som intäkt av kapital. Då får man göra ett schablonavdrag med 4000 kronor för fastigheten och 20% av bruttohyran. Då är det också fördelaktigt att eftersträva att hyresgästen själv betalar så mycket som möjligt själv (el, telefon, internet etc) eftersom man inte kan dra av det om det ingår i hyran.[br][br]Alternativt har man ett bolag som äger huset och där du har en lägenhet som du antingen hyr till motsvarande belopp som övriga hyror av ditt bolag eller som du har som löneförmån. Då kan du dra av alla kostnader för fastigheten.[br][br]Vilket som mest skattemässigt fördelaktigt beror på en rad faktorer som hur mycket du själv tjänar sedan tidigare, vad huset drar in i hyra, vad du har för avsikt med huset i framtiden etc. Har man fastigheten i ett bolag kan man när man säljer välja att sälja bolaget med fastigheten i istället för bara fastigheten och därmed undslippa stämpelskatt.[br][br]Angående hyror: Sverige har en reglerad hyresmarknad, således får man inte ta ut marknadshyra utan bara så kallad "skälig hyra". Den skäliga hyran räknas enklast fram genom att titta på vad allmännyttan på orten har i hyra för motsvarande lägenheter i samma skick etc. Det blir något mer komplicerat i ditt fall, eftersom man dels får ta ut hyra för rummen, dels räkna ut en hyra för gemensamma utrymmen.[br][br]Jag skulle dock gissa på att ett rum utan större gemensamma utrymmen förutom kök, hall och badrum kan det bli svårt att ta ut hela 3000 kronor - snarare runt 2000 kronor (speciellt om hyresgästen står för egen el, internet, telefon etc) . Men det beror ju som sagt på hyresmarknaden på orten, husets skick och hur stora rummen är.[br][br]Kruxet är att om man har en hyra som någon hyresgäst tycker är för hög (oskälig) kan hyresgästen gå till Hyresnämnden och man kan som fastighetsägare bli återbetalningsskyldig till hyresgästerna. Vilket kan bli dyrt, väldigt dyrt.
5
ah tack för svaren! skall mer på skatteverket angående detta området. Det känns som om det är en enkel verksamhet för att tjäna pengar men som sagt så de reglerade marknadshyrorna den stora flaskhalsen..
190
Jodå, att äga fastigheter är i grunden en enkel verksamhet som man kan tjäna pengar på.[br][br]Förmodligen är det inga problem att ta ut skälig hyra på rummen och tjäna pengar (dock helt beroende på var huset du köper ligger - i storstadsområdena går det nog inte) - men det gäller att ha på fötterna för att kunna beräkna en skälig hyra. Möjligtvis kan man jämföra med ett studentrum i korridor.[br][br]Men det du skall fundera på är om du verkligen själv vill bo tillsammans med 5-6 hyresgäster (om det är vad du tänkt), alternativt klarar av att hitta så vettiga hyresgäster att de själva kan bo i huset och samsas om gemensamma utrymmen. Det blir närmast dokusåpa och risken för personkonflikter där du måste gå in och medla blir stor.[br][br]Leta istället efter ett mindre hyreshus med 3-5 lägenheter där du eventuellt bor i en av lägenheterna. Eller köpa en stor villa och bygga om den till 2-3 lägenheter.
2360
37
En tanke är att du kanske skulle hyra ut möblerat, kan det vara en lösning med bättre avkastning. Någon som vet?
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
355
1
[quote author=lars arenander link=topic=3914.msg18759#msg18759 date=1214172908][br]En tanke är att du kanske skulle hyra ut möblerat, kan det vara en lösning med bättre avkastning. Någon som vet?[br][/quote][br]På [b][url=http://www.bostaddirekt.com/Sublet/Info/Advice.aspx]Bostaddirekt>>>[/url][/b] påstår man att man kan lägga på 10-15% på hyran om man hyr ut möblerat. [br]Här står också om detta med oskäliga hyror, hyresnämnden o.s.v[br]Ämnet här är andrahandsuthyrning men många av reglerna är likadana när det gäller att hyra ut en "vanlig" bostad.
190
[quote author=webbgbg.se link=topic=3914.msg18766#msg18766 date=1214219630][br][quote author=lars arenander link=topic=3914.msg18759#msg18759 date=1214172908][br]En tanke är att du kanske skulle hyra ut möblerat, kan det vara en lösning med bättre avkastning. Någon som vet?[br][/quote][br]På [b][url=http://www.bostaddirekt.com/Sublet/Info/Advice.aspx]Bostaddirekt>>>[/url][/b] påstår man att man kan lägga på 10-15% på hyran om man hyr ut möblerat. [br][/quote][br][br]I slutändan går det nog jämnt upp att hyra ut möblerat eller omöblerat - hyr man ut möblerat får man i stort sett ta ut vad det är rimligt att hyra ut möblerna för, 10 - 15 % i hyrestillägg innebär i praktiken en fullmöblerad bostad. Och möbler kostar också pengar och slits dessutom.[br][br]Plus att långt ifrån alla hyresgäster vill ha möblerade bostäder - de flesta har ju egna möbler de vill bo med.[br][br]
9
Hej![br][br]Du kan även hyra ut till B&B-förmedlingar om du bor någorlunda bra till. Där finns det nog ingen lag med tanke på "skälig" hyra, bara en "buyers market".[br][br]Mvh

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.