Överta en godisbutik

4
Hej!

Jag funderar på att överta en godisbutik som är till salu i en stad jag en gång bott i.

Är det någon som vet om det är "extra tufft" att driva en godisbutik? Hur är marginalerna tex? Vad bör jag tänka på när(om) jag förhandlar?

Tips och speciellt åsikter från insatta i branchen får gärna höra av sig!
7
Jag har en del kollegor som har eller bedriver godisbutiker av olika slag. Det bästa de kan ge för råd är att du gör upp en marknadsanalys på området som det är tänkt att du ska befinna dig i. Marginalen i detta beror väldigt mycket på din egen handlingsförmåga och hur marknaden ser ut där du ska existera. Viktigt också att poängtera är att du också väger in vad den tidigare ägaren har för inflytande över omsättningen. I många butiker där man handlar går man oftast till då man har skapat en bra relation. Ifall om ägaren försvinner, försvinner då omsättningen? Detta är en viktig fråga som alltför många missar på... [br] [br]Är du verksam i ett område med många stora kedjor av butiker (som Willys, ICA mm...) så är det viktigt med traditionen i området. Det vill säga, människor i allmänhet ska vilja handla just i din affär för att de alltid har gjort det och för att de vill stötta dig och din butik. [br] [br]Det finns många bra butiker där en godisbutik har utvecklats till det större slaget, men tyvärr finns det väldigt många som falierat också.
et krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.

Besök oss på Konzult.se, där tar vi hand om dig!
4
Tack för svaret.[br][br]Butiken har funnits på samma plats (med olika ägare) sedan 1940-talet. Det är en utav ca 5 butiker i närområdet (ca 2 km) som säljer godis. Dock är det bara den här plus 1 butik till som är renodlad godisbutik.[br][br]Ägaren har haft butiken i åtta år och säger att han har många fasta kunder. Jag skulle ju vilja renovera den bit för bit, då den "är fräsch men har gammal inredning", är detta något som jag alltså kan förlora kunder på också?[br][br]Skulle gärna vilja ha tips på leverantörer så att jag kan göra en korrekt budget.
7
Ja, tyvärr är det nog så att du riskerar att förlora kunder till att börja med. Dock inte med säkerhet för det beror mycket på hur övergången ser ut när det gäller ägarbytet. En långsam övergång dår du sakta slussas in är nog att föredra. [br] [br]Sen så hänger mycket på området och hur kapitalstarka de är. Detta är naturligtvis svårt att räkna på men det går om du försöker. [br] [br]Det är alltid farligt att gå på vad säljaren säger, låt honom isåfall bevisa det genom att visa en kassaflödesanalys eller någon form av rapport. [br] [br]När det gäller leverantörer så är det svårt, kanske får du kolla med de andra godisbutikerna och se vad de köper in sitt från. Om du inte anger varför utan istället bara frågar som en undrande kund så får du nog snart reda på vilka de jobbar med.
et krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka.

Besök oss på Konzult.se, där tar vi hand om dig!
4
Någon som har fler synpunkter, förslag, åsikter?
720
Godisbutik kan ju betyda så olika saker. I ena kanten finns en riktigt gammaldags konfektyraffär där allt är dyrt som bara den och där de "fina" damerna handlar 2 hg fin choklad för 95 kr när de ska på bjudning. På andra kanten finns butiken som bara säljer lösviktsgodis för 3,90 hg och där kvarterets alla småbarn står med sin 10:a varje lördag för att köpa sitt lördagsgodis. [br]Först när man vet var i denna skala butiken finns så kan man gå vidare med tips och idéer.
4
Det är en tobaks- och godisbutik. [br] [br]Butiken har korv (rullgrill), tobak, godis, lösviktsgodis, "finare godis".
9
Jo, min pappa har dirivit en godisbutik i närmare 8 år. Först i början ska du ta reda på vad butiken säljer mest av och vilken vinst marginal just det varan har.. [br]som te.x en tobaksbutik som har en dagskassa på 10.000:- kanske bara säljer limpor med cigaretter och tidningar, och då fungerar du som en pengarräkne maskin, alltså, får in mycket pengar i kassan och vidare betalar till leverantörer, alltså ingentinmg kvar för ditt företag. , men å andra sidan så har en godisbutik en dagskassa på 4,000:- men säljer myket lösgodis och öl, med en marginal mellan 50 till 70 % vinst.. hellre det än den andra tobaksbutiken med 10000 i kassan.. om du förstår vad jag menar.. [br]föratt ta reda på just vad butiken säljer bäst så är min tips det att du provjobbar i butiken i minst 2 veckor, står vid kassan, under hela öppningsstiden för att få en aning om butikens marginaler.. osv... [br]Steg 2 e att ta reda på öppningstider så att butiken inte är öppet 18 timmar per dag för en relativt bra dagskassa utan har en vanligt öppningstid osv. och även fasta kostnader som (bl.a. hyra, el, tel, )är bra att ta reda på innan man övertar butiken. Lycka till
507
1
Att butiken funnits så länge på samma ställe borde ju vara positivt. Bör ju finnas en del stamkunder då, o det är alltid bra att ha en säker kundkrets att ha i botten.
Billiga solglasögon - www.trendystuff.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal
9
Det Danne säger är bra att tänka "att kolla upp historien bakom affären", men jag har varit med många fall där tex. en godis butik som hade funnits i en välkänd gata i Göteborg över 70 år, men senare öppnar en stor tyskt kjedje varuhus i närheten och områdets andra varuhus och godisbutiker förlänger sina arbetstider och inom 6, mån. upp till ett år går affären i konkurs, och oftast är det under den tidsperioden som ägaren säljer. Så, alltid bra att veta varför de säljer. [br]Vi pratade om stamkunder, vid ett ägare byte får man alltid räkna med att förlora många stamkunder, och det gäller och skaffa nya, men men, man behöver kämpa och göra rätt, så, allt ordnar sig [br] :wink:
2
jag har tatt över en godis affär som är rätt stor ingen tobak eller så bara godis. funnits i 15år och stammkunderna stannade när ägaren försvann. men jag skulle inte villja säga att det finns mest pengar i världen i det. som tur är slipper jag ha öppet hela veckan och hela dygnet....

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.