Salladsbar

3
Hejsan!

Vi är två stycken goa gubbar som har planer på att öppna en "sallads bar".
Lokalen vi tittar på är 65kvm och ligger precis vid spårvagnshållplatsen.
Har 3st stora fönster ut mot gatan där vagnen åker förbi var 10e minut.
På båda sidor av lokalen ligger också 2st gym som verkar gå väldigt bra.
Ser ingen direkt konkurrens, en pizzeria och ett litet cafe ligger i området.

Nu till frågan:
Vi har räknat lite på omkostnader, inköp etc etc och får inte riktigt ihop siffrorna.

Till ex: Säg att vi får runt 50-100 kunder om dagen(?) :-[
(Är detta högt eller lågt räknat)?
På varje kund får vi genomsnitt 30 kr i vinst (?)

30*50=1500. Vi ska ha öppet mån-fredag (kanske lördag).
1500*5=7500, 7500*4 (4v) = 30.000.
Lokalens hyra ligger på 4500 inkl.moms
Vatten och er vet vi inte riktigt än.
Inköp av varor etc är beräknat 5000 i veckan.
Då ligger vi på 20.000 i månaden (innan skatt), säkerligen tillkommer det mer kostnader.

Hur ska detta ställe kunna gå runt?
Nu har vi bara grovskissat allting och frågan är om de är "rätt" tänkt?
Vi tänker på pizzerior och cafer, hur klarar sej dessa ställen?
I våra tankan är deras omkostnader mycket mycket större än våra till ex: ungnar osv?

Mvh Daniel & Christopher
758
1
En viktig grej är den så kallade merförsäljningen per kund.[br]Typ: Försäljning av dryck, kaffe, extra dressing, extra stor portion sallad, en laxros extra.[br]Detta gör att er förtjänst ökar.[br]Sedan räknar ni lite märkligt :o[br]Ponerar att ni har 50 kunder per dag som betalar 80: -, så bli detta en försäljning[br]på 4000: - per dag x 24 dagar=96000: -[br]Momssatsen är olika beroende på om det handlar om take away eller servering.[br]Och kvittas sedan mot gjorda inköp.[br]Råvarokostnaden ligger kanske på 25 000: -, så visst bli det en slant över till löner.[br]Sedan är 50 kunder per dag ganska lite - skulle tro att ni kan dubbla denna volym.
Hälsningar Stefan Förståndet är rättvist fördelat. Alla tycker att dom har fått tillräckligt
2066
2
Precis som Stefan sa, har du 30 kr i vinst är det ju summan efter alla kostnader. Menar du att du säljer för totalt 30 kr per kund är du riktigt billig... en kaffe eller juice kostar ju nästan det idag![br]Det finns tre sätt som jag kommer på på rak arm som kan öka din vinst:[br]1) Sälj mer[br]2) Sälj dyrare[br]3) Minska dina kostnader[br][br]I verkligheten är ju rätt balans av alla tre ovanstående oftast (alltid?) ett bra recept :)[br]Tror att en pizzeria med i snitt 50 kunder om dagen rätt snabbt skulle gå under.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
12
Hej![br][br]Säg så här att det skulle kosta oss ungefär 200,00 kronor för lokalen och ungefär 150,00-200,00 kronor för renovering, inredning osv. [br][br]*Hur ska man kunna låna ihop dessa pengar? [br]*Vi kan ju inte jobba kvar på våra jobb för man måste ju lägga ner all tid på salladsbaren? *Kan man sälja in sin idé till en bank som lånar en pengar pga. att dom tror på idén?[br]*Kan man som ett ex. jobba kvar säg 50% på sitt gammla jobb och få pengar som går till banklån?[br]*Vad kan ALMI & NUTEK göra för en? De kräver ju t.ex. högre ränta än banker?[br]*Vad blir det i månaden ungefär om man lånar 400,00 av ALMI? (i ränta)[br][br]Hoppas man nån svara på mina frågor  :-\[br][br]Daniel.a
2066
2
[quote author=Godkola link=topic=3381.msg15595#msg15595 date=1200836964][br]Hej![br][br]Säg så här att det skulle kosta oss ungefär 200,00 kronor för lokalen och ungefär 150,00-200,00 kronor för renovering, inredning osv.[br][/quote][br]Antar att du menar 200 000 (tvåhundratusen?). Engelskan använder komma som tusenavgränsare, på svenska betyder det just komma, dvs 200 kroner och 00 öre.[br][br][quote author=Godkola][br]*Hur ska man kunna låna ihop dessa pengar? [br]*Vi kan ju inte jobba kvar på våra jobb för man måste ju lägga ner all tid på salladsbaren?[br][/quote][br]Det beror väl på era jobb. Om ni har fria arbetstider så det går att arbeta på kvällar, turas om att arbeta och sköta salladsbaren o s v. Men visst, det är tufft med två jobb (vet av erfarenhet).[br][br][quote author=Godkola][br]*Kan man sälja in sin idé till en bank som lånar en pengar pga. att dom tror på idén?[br][/quote][br]Bara banken kan svara på det, enklast att gå dit och fråga.[br][br][quote author=Godkola][br]*Kan man som ett ex. jobba kvar säg 50% på sitt gammla jobb och få pengar som går till banklån?[br][/quote][br]Menar du ha ditt halvtidjobb som grund för banklånet? Eller vad menar du med att "få pengar"?[br][br][quote author=Godkola][br]*Vad kan ALMI & NUTEK göra för en? De kräver ju t.ex. högre ränta än banker?[br]*Vad blir det i månaden ungefär om man lånar 400,00 av ALMI? (i ränta)[br][/quote][br]Ingen aning, ring dem och fråga, kolla på deras websida?[br][br][quote author=Godkola][br]Hoppas man nån svara på mina frågor  :-\[br][br]Daniel.a[br][/quote][br][br]Om du ska säga upp dig från ett fast jobb och har mycket funderingar skulle jag nog rekommendera väldigt mycket bättre kalkyler och underlag än du verkar ha just nu.[br]Sen finns det ju alltid de som kastar sig in i nya projekt och på nåt vis alltid lyckas ändå (eller försvinner), men då hade du knappast skrivit här med så mycket frågor :)
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
205
1
ALMI kan kräva mindre personlig säkerhet, de första 6 mån amorteringsfritt (dock ska räntan betalas) samt goda möjligheter att ex. skjuta upp en amortering om likviditeten i bolaget skulle vara dålig tillfälligt. [br][br]ALMI lär kräva att ni minst satsar lika mycket pengar i bolaget som de själva kan skjuta till.[br][br]"*Kan man sälja in sin idé till en bank som lånar en pengar pga. att dom tror på idén?"[br]Det kan du nog tyvärr glömma.[br]Om du ska gå till banken och låna pengar, var beredd på att personligen få stå för säkerhet för upp till 100% av beloppet. De är väldigt försiktiga av sig och är inga riskkapitalister, men desto lägre ränta. Glöm inte att förhandla om räntan isf.[br][br]Jag tror inte heller att det är någon bra idé att jobba kvar på ditt gamla jobb om du söker kapital utifrån. Om du vill få någon annan att riskera sina pengar för din idé vill de se att du satsar 110% på det. Skillnad är det om du tar ett privatlån med personlig säkerhet och stoppar in dina privat lånade pengar som ex. aktiekapital.
2360
37
Det har ju stått en och annan artikel om salladsbarer, en i blockad som säljs till politier och sedan går i kk. Det är en tuff bransch så du bör räkna en gång om det kommer gå ihop.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
1616
4
När man ger sig in i branscher som vart så medialt bevakade samt så hårt ansatta där konkurrensutbud inom samma bransch inte är så hård får man räkna med att det kan vara tufft. Samtidigt har man en viss fördel att kunna få medial uppmärksammhet. Speciellt om det rör sig inom Göteborg.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!
190
[quote author=lars arenander link=topic=3381.msg15714#msg15714 date=1201137165][br]Det har ju stått en och annan artikel om salladsbarer, en i blockad som säljs till politier och sedan går i kk. Det är en tuff bransch så du bör räkna en gång om det kommer gå ihop.[br][/quote][br][br]Nja, det är faktiskt två olika salladsbarer. Den som sattes i blockad av facket, "Wild'n'Fresh" i Linnéstaden i Göteborg, var till salu efter att företagaren blivit utbränd och fått missfall, och politikern Fredrik Federley ville köpa men fick inte. Istället såldes den till en "okänd" köpare och drivs mig veterligen fortfarande. [br][br]Federley startade dock en egen salladsbar i Stockholm istället, och den gick i konkurs efter några månader. Om det berodde på tuff konkurrens eller att företagaren själv inte riktigt hann engagera sig i rörelsen låter jag dock vara osagt.
2360
37
Woster det är bra att du fyller igen luckorna men nog är det svårt om man inte är ökänd för då finns inga lagar och det kan gå precis hur som helst, ofta kör man det i botten och låter en målvakt ta över. Jag hade många sådana fall när jag satt i rätten men tröttnade.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.