- ”Hjälp en journalist” är en bra början om man som företagare vill synas och vara mer effektiv i media. Där har man till exempel möjlighet att skicka pressmeddelande till olika journalister och då lättare bli sedd.

Varför ska man som företag se till att synas i media?

- Att synas i media är ett bra sätt att marknadsföra sitt varumärke i alla möjliga sammanhang. Som företagare vill man vara det namn som först dyker upp i sammanhang med sin bransch. Om man syns mycket i media kan det leda till många fler uppdrag och att man tjänar mer pengar. Mer och mer verkar det som att vi satsar på redan kända och inarbetade namn. Då är det väldigt praktiskt att se till att man blir känd i media. Ett exempel på detta är att deckarförfattare får uppdrag att skriva kokböcker. Tack vare att jag själv synts i media har jag också fått chansen att ge ut böcker.
 
Marie menar även att media kan ha samma funktion som personliga kontakter.
 
- Vissa har många personliga kontaktakter och får därigenom sina uppdrag och expanderar. Men om man syns i media är det lite samma sak som att ha många personliga kontakter. För det blir många som läser om en och därmed har man chansen att få fler uppdrag och tjäna mer pengar. Genom att synas i media kan man få mycket bättre lönsamhet.
 
Men det är inte bara att slänga iväg en kontaktförfrågan till media fortsätter Marie. Det finns en del saker man bör tänka igenom. När man som företagare är mitt uppe i säljande och planeringar är det lätt att glömma bort vad som blir relevant för inslaget i media.
 
- Kolla in vilken tidning som kan vara intresserad av vad du har att säga. Men att man även väljer vilken journalist man kontaktar.
 
Ska man till exempel anställa är det lämpligt att kontakta personen som skriver för ekonomi eller om näringsliv. Är man noga med vem man väljer kommer det gå lättare enligt hennes erfarenhet.
 
- Man ska inte vara för ”säljig” eller ”reklamlig”. Inte se dem som en gratis annonsplats, även om dem är det. Men man ska inte betrakta dem som det. Kontaktar journalister gör man för att man har något att säga som är intressant för andra och inte bara för en själv. Det är många som inte riktigt tänker igenom det dem har att säga eller reflekterar över om det är intressant för andra. Journalisten kan då bli lite irriterad om det är för mycket sälj och reklam i kontaktsökan.

Har du några tips för att göra sin tid i medias strålkastarljus mer långvarig?

- Det gäller att hela tiden ha något aktuellt att komma med och gärna något nytt. Att hela tiden kunna presentera ett innehåll. Förstås kan man bli känd för att vara med i ”Big Brother” men att synas i media ska inte bara handla om ens privatliv, utan istället om att man faktiskt gör någonting bra. Att man har någonting att komma med – något innehållsrikt och något att komma med på riktigt,avslutar Marie Hagberg.

1 kommentarer
Dan Wiik Larsson
2012-10-08 11:05
Fin artikel.
Tack för tipsen.
Mvh,
Dan
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.