Återta kontrollen i ditt företag

Tyvärr väljer många företag, särskilt mindre bolag, att skjuta på dessa frågor eller inte gå djupare i bokföringen förrän det nya året redan är här. Resultatet blir att företaget blir sämre förberett för oförutsedda händelser under det nya året. Viktigast av allt, du som företagare förlorar mycket av den styrningen och kontrollen över din verksamhet, som gör dig trygg och säker i ditt företagande.

Beroende på vilken typ av företag du driver och hur stor omsättning du har, kan du välja att följa din ekonomi på en nivå som passar dig. Det viktiga är att börja i tid. Om du inte redan har gjort det, börja med att göra upp en likviditetsbudget för det nya året. Vilka löpande intäkter och kostnader räknar du med? Gör upp en ”optimistisk” och ”pessimistisk” budget – vilken är din lägstanivå för att företaget ska rulla på?

Här är missen du inte får göra

Slarva inte med kostnaderna – var noggrann och dela upp dem i olika kategorier. En klassiker är att som företagare plötsligt upptäcka att en oförutsedd del av verksamheten slukar onödigt mycket pengar, eller att det finns möjlighet att öka vinsten genom att göra smarta besparingar på till exempel billigare inköp. Glöm inte eventuell avskrivning av inventarier som löper över flera år.Med en uppskattning av ekonomin inför nästa år, oavsett om den bara är övergriplig eller mer detaljerad, kan du räkna på ungefär vilket resultat du förväntas få. Det blir både ett mål och en vägledning för dig i din dagliga verksamhet. Ju oftare du stämmer av bokföringen i företaget, desto mer lär du dig om var pengarna i ditt företag egentligen tar vägen. Kunskapen om din ekonomi hjälper dig också att prissätta din tid och dina produkter på rätt sätt.

Därför är bokföringen viktig

En annan viktig planering inför det nya året är så klart att sköta bokföringen. Ju noggrannare du är att bokföra, desto snabbare kan du stämma av din ekonomi. Det är inte bara till hjälp för dig, utan även för till exempel banken, i fall du skulle behöva förbättra likviditeten med ett lån eller en tillfällig checkkredit. Alla företagsrådgivare kan intyga att du får betydligt snabbare hjälp med finansiering, om du enkelt kan visa hur det har gått för ditt företag den senaste perioden.

Låter allt detta som mycket arbete? Vägen är inte så lång som man kan tro. Som så mycket annat i företaget handlar det egentligen om att smörja händerna och sätta igång nu. Att hålla koll på ekonomin och administrationen i företaget handlar om att öka tryggheten och självförtroendet i ditt företagande. När du dessutom får en ökad förståelse för vilka resultat du uppnår i företaget, lovar jag dig att bokföringen och ekonomin kommer bli rolig igen!

1 kommentarer
Kjell Meyer
2013-11-12 13:58
Några fler tips att tänka på inför 2014:

Trenden i USA är att anlitandet av frilansare ökar så att de blir fler än heltidsanställda om några få år. Det betyder att fler människor kommer a Se mer..
Några fler tips att tänka på inför 2014:

Trenden i USA är att anlitandet av frilansare ökar så att de blir fler än heltidsanställda om några få år. Det betyder att fler människor kommer att välja distansarbete. Vi samma trend i Sverige.

Kanske ditt företag ska spara pengar genom att anlita konsulter per timme istället för anställda per månad?

Tänk på problemen med naturlig pensionsavgång och hur arbetsuppgifterna från avgående personal ska flyttas över till yngre personal. Det kanske inte räcker med 2 veckors överlappning. Det kan krävas upp till 6 månader för att överföra all kunskap och alla rutiner.

Sociala nätverk kommer att användas allt mer för att ”screen'a the online footprint” på sina kandidater vid rekrytering och siffran kan ligga på 100% under 2014. Det tror Dan Schawbel som arbetar som karriärskonsult och skriver för Forbes.

48% av generation Y (födda mellan 1980-2000) säger att de använder arbetstiden för att söka nya jobb. Kanske något att tänka på.

En annan trend som förutspås (av bla Schawbel) för 2014 i USA och därmed även i Sverige är att många kandidater kommer att föredra företag med gott rykte. Har ditt företag en genuin miljöpolicy och finns det en etisk policy eller är det bara fina ord på ett papper?

Källa
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.