Javisst, det börjar bli lite tjatigt med alla bloggar nu när nyhetens behag lagt sig. Det bloggas om allt och alla och fenomenet börjar kännas urvattnat. Då kan det kännas tveksamt att börja blogga.

Det är viktigt att inse att bloggar egentligen inte är någonting speciellt märkvärdigt, snarare tvärtom. Styrkan är enkelheten. Enkelheten som gör att vem som helst kan börja blogga på några minuter, någonting som i stor skala öppnar dörren för uppdaterade webbsiter med läsvärt innehåll och en personlig stil. Kort sagt det som varit många hemsidors svaga punkter.

Men…

Det finns faktiskt en sida av bloggarna som inte brukar belysas lika ofta: Google älskar bloggar. Det finns två huvudsakliga anledningar till detta: uppdateringar och länkar.

Om du funderat mycket på vad som gör att vissa sidor syns bättre i sökmotorerna har du troligtvis noterat att faktorer som texter, länkar till sidan och ibland metataggar kan spela stor roll.

Google talar inte öppet om hur de bestämmer vilka webbsidor som skall ha de bästa placeringarna. Det finns många olika bedömningar avseende hur Google tänker, och i stort sett alla är överens om att det är över 100 faktorer som spelar in.

Bland annat är det tydligt att Google föredrar sidor som uppdateras ofta framför statiska sidor. Och det är ju rimligt – vem vill läsa gamla nyheter?

Att Google tar stor hänsyn till vem och hur det länkas till en viss sida är också väl känt. Det som ibland kan vara mindre omtalat är att även länkar från en sida kan spela stor roll i placeringen i Google.

Där har vi bloggar i ett nötskal: uppdaterade sidor med mycket länkar – precis vad Google är ute efter!

(Om du är sugen på att starta en egen blogg kan kanske Googles bloggverktyg Blogger vara av intresse. Det hittar du här: http://www.blogger.com/)

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2010-05-17 17:44
Det som står i artikeln stämmer helt! Det behöver inte ta så mycket tid och kraft att starta en blogg som hamnar högt i sökresultatet på Google. Har själv startat flera bloggar som ligger på top tio på önskade sökord. (och vad är en blogg egentligen - kan man ju fråga sig?) En blogg kan ju se ut precis som en vanlig hemsida men vara en blogg i Googles ögon! Se mer...
2007-10-09 22:12
Ja det blir nog svårt att räkna hem den timlönen 😃 Men brinner man för något och vill skriva om det är ju klart en blogg smart.

MVH

R
2007-10-09 19:36
Är tveksam till om den tid som man får lägga ned på en blogg verkligen kan ge pengar tillbaka i form av ökad trafik=ökad försäljning. Det beror förstås på vad för typ av företag man har.

MVH Stefan
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.