Juldagarna har precis passerat och nyår likaså. Dags att vända blad. En 365 dagar oskriven bok ligger framför oss alla. Hur ser du fram emot året? Vilka planer och mål har du? Vad vill du kunna se tillbaka på?

Livet är inte de dagar som gått, utan de dagar man minns säger ordspråket och det är nog alltför sant. Och reklamen har med dansk accent lärt oss att livet består av 29 000 dagar och vi sover bort 9 000 och arbetar 10 000… och ”dom tar fort slut alla dagarna, så var rädd om dom …”. Tack Mads och Vingresor för påminnelsen!

Vad har hänt som varit minnesvärt under 2010? Nya saker, nya lärdomar, saker att vara stolt över, tacksam för. Saker som utvecklat dig. Saker som utvecklat andra. Du kan kalla det förändring, utveckling, utmaning. Utan detta blir det allt för mycket repriser och troligen färre minnesvärda stunder.

De flesta av nyårslöftena inryms i kategorierna kost, motion, tid, jobb eller familjen tror jag.

Exempel på nyårslöften: - äta nyttigare och sundare - äta mindre - börja motionera, träna regelbundet - jobba mindre, ägna mer tid åt dig själv, till barnen, familjen - sluta röka - dricka mindre lägg till dina egna ”vanliga” löften…

De flesta löften handlar om saker som de flesta redan vet, i alla fall rent kunskapsmässigt. Och de tenderar att bli bara löften som för en del räcker ett tag men inte tillräckligt länge. Att rökning är skadligt, att motion och fysisk rörelse är bra för kroppen och att sundare mat håller oss friskare vet nog alla, men ändå bryts löftet fort. Inte för dig, men för alla andra.

Hur gör du då för att hålla ditt löfte?

Att bara tänka tanken räcker inte, men är en bra början. Här är några tips och tankar, från mig till dig.

1. Gör om löftet till ett mål, ett mål som både är tidsatt, specifikt, tänder och laddar

2. Gör det till "ditt mål" – ingen annans.

3. Berätta för andra och skapa dig en "buddy", en kompis som påminner dig

4. Engagera gärna andra (börja träna med en kompis, gå promenader, utmana m.m.

5. Ställ dig följande frågor: Vad har beteendet eller vanan (eller icke-betendet för den delen, att inte göra något) kostat dig de senaste 5 åren? Vad ger dig löftet? Vad vinner du? Vad förlorar du om du inte gör det? (överdriv gärna!)

6. Börja agera: Det är inte tänkandet som för dig framåt det är handling. Börja agera! Gör något redan på nyårsdagen (eller varför inte direkt när löftet avges?),om än bara en symbolhandling.

7. Gör något varje dag som tar dig vidare till att nå målet.

8. Skapa en ritual: Skapa en ritual av din aktivitet, något som ”ska” ingå i din dagliga rutin precis som tandborstning eller en stärkande frukost. Det blir då en vana som du inte kan bryta. Kom ihåg: Starta inte för många nya ritualer åt gången. Låt dem bli en vana först.

Bättre ett steg i rätt riktning än inget alls. Om du missar ett tillfälle har du inte misslyckats. Det går alltid att starta om, även efter några veckor. Du behöver inte vänta till våren, sommaren, semestern eller ännu värre nästa nyår. För du är en doer inte en som skjuter upp, eller hur?

Läs vidare: 20 tecken på att du är framgångsrik, även om det inte känns som det

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.